Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOD NEKIH SE ČEKA CIJELI VIKEND

Znate li koliko morate platiti banci da vam da hitno prebaci novac na račun?

Minus na bankovnom računu
Dino Stanin/PIXSELL
16.07.2023.
u 16:00

Kod banaka koje ne koriste instant sustav za prijenos novca u drugu banku od petka popodne čeka se dva dana – cijeli vikend

Novac uvijek više vrijedi sada nego u budućnosti, pogotovo u vrijeme inflacije. Kad ga hitno trebate, vrijedi najviše. Ali, ako čekate prijenos novca s računa jedne banke u drugu, ali je prošlo 12 sati ili 16.20 sati, ovisno o banci i transakciji, novac će „sjesti“ tek sutra. Ako je vikend, trebaju dodatna - dva dana. Osim ako platite uslugu hitnog transfera koju još uvijek imaju samo rijetki. A sve banke hvale se da su maksimalno digitalizirane.

Banke izvršavaju platne transakcije svojih klijenata u skladu s terminskim planom koji ovisi o tehničkim mogućnostima i poslovnoj politici svake banke. Za izvršenje kreditnog transfera u eurima na račune izvan banke u istom danu uplatu je potrebno izvršiti do 14 sati, a kod pojedinih banaka do 16.15 sati. U slučaju uplate nakon navedenih termina ili tijekom vikenda i blagdana transfer će biti izvršen prvi sljedeći radni dan – pojašnjavaju iz HUB-a tehnikalije oko prijenosa novca.

Situacija je slična i kad su posrijedi prekogranični kreditni transferi, termini za provođenje naloga su, kažu u HUB-u, uglavnom isti kao i za nacionalne kreditne transfere, osim za zemlje izvan EU: kod njih vrijeme odobrenja ovisi o terminskom planu banke korisnika kao i o propisima koji su na snazi u toj zemlji.

VEZANI ČLANCI

Za to se, za banke članice, koristi EuroNKS platni sustav za obračun platnih transakcija SEPA kreditnih transfera (SCT) i SEPA izravnih terećenja (SDD), nacionalnih i prekograničnih, koji omogućava provođenje naloga u prosjeku unutar deset sekundi, a to uključuje terećenje IBAN računa uplatitelja, provođenje međubankovnog obračuna zadane instant platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja.

Svi platni sustavi podržavaju izvršenje transakcija od ponedjeljka do petka u radno vrijeme određenog platnog sustava. Za plaćanja u neradne dane tih platnih sustava (subota, nedjelja, praznici) može se koristiti usluga SEPA instant kreditnog transfera koja omogućuje izvršenje transakcija u drugu banku 24/7/365. Uslugu izvršenja instant kreditnih transfera u eurima mogu koristiti klijenti onih banaka koje su sudionice EuroNKSInst platnog sustava, i to različitim kanalima plaćanja – kažu u HUB-u.

Nijedna od banaka, uz izuzetak Addika, nije konkretno odgovorila na pitanje koliko naplaćuju instant i hitne transfere na račune izvan banke, a traganje za naknadama na njihovim web stranicama je kao za iglom u plastu sijena. Negdje u Zabinoj odluci o tarifama može se iskopati da hitna plaćanja u poslovnici naplaćuju 2,65 eura (20 kuna) po nalogu te online bankarstvom 1,59 eura (12 kuna) po nalogu. Instant plaćanje na račun u drugoj banci ne može se provesti u poslovnici, a online transakcija stoji 0,36 eura (2,75 kuna) po nalogu. Koja je razlika između hitnih i instant plaćanja nije baš jasno. Redovno plaćanje provodi se isti dan ako je uplata bila prije 16.20 sati, u suprotnom ide sljedeći radni dan. Za inozemstvo uplata mora biti prije 13 sati kako bi se provela isti dan. Plaćanja unutar banke provode u realnom vremenu, odmah.

U PBZ-u transfer u drugu banku treba napraviti pet minuta ranije – do 16.15 sati, kako bi se transakcija provela isti dan, za drugu državu sat vremena ranije nego u Zabi – do podne, no poslali su i opciju uplate do 15.30 sati, uz koju je prijenos isti dan, ali datum valute sljedeći radni dan.

I PBZ nudi uslugu instant plaćanja; na upit o naknadama nisu odgovorili, no na web stranici stoji da za instant plaćanja u poslovnici na račun u drugoj banci naplaćuju jedan posto iznosa, najmanje 1,59 eura, najviše 9,95 eura (najmanje 12 kuna, najviše 75 kuna). Za online prijenos tarifa je bitno niža - 0,36 eura (2,75 kuna) po transakciji.

VEZANI ČLANCI

Nacionalne transfere u eurima na račun u drugoj banci u Erste banci provode isti dan ako se nalog zada do 16.15 sati, kao i u PBZ-u, prekogranične ako je uplata do 15 sati.

Za prekogranične kreditne transfere, koji uključuju plaćanja u i iz zemalja Europskog gospodarskog prostora (zemlje Europske unije, Lihtenštajn, Norveška i Island), trenutačno se nalog u eurima zadan do 15 sati, izvršava isti dan, dok je datum odobrenja računa banke primatelja slijedeći radni dan. Za naloge u stranoj valuti potreban je jedan radni dan odnosno dva radna dana za određene valute (BGN, RUB, AUD, JPY, ZAR i BAM). Od 1. rujna 2023. u planu su promjene kod obrade prekograničnih kreditnih transfera u eurima pri čemu će datum odobrenja računa banke primatelja biti isti radni dan – najavljuju iz Erste banke.

Oni trenutačno nisu dio NKSInst platnog sustava koji omogućuje instant plaćanja, no imaju ga u planu. Instant plaćanja nema ni OTP u kojem uplate moraju biti do 16.15 sati za one koji žele prebaciti novac u drugu banku isti dan, za prekogranične isplate do 13.45 sati. OTP pruža uslugu hitnog Target plaćanja samo za nepotrošače, no ni oni ne odgovaraju na pitanje o cijeni. U njihovim naknadama na web stranici banke može se naći da transfere u drugoj banci temeljem zahtjeva (to bi možda mogao biti hitan transfer) za eure naplaćuju 1,33 eura, odnosno deset kuna, dok ga za devize (doznake u zemlji) naplaćuju 13,27 eura, odnosno 100 kuna.

Addiko je u instant sustavu plaćanja, a naknada za te transakcije naplaćuju jednako kao i za redovne: 0,30 eura, odnosno 2,25 kuna po transakciji. Za redovne prijenose u drugu banku uplata mora biti do 16.30 sati da bi sjela isti dan. Hitan transfer naplaćuju 1,33 eura, odnosno deset kuna. I HPB koristi instant sustav te kao i Addiko naplaćuje naknadu za te transakcije jednaku kao i za redovne.

Banke za instant plaćanja imaju ograničenje maksimalnog iznosa na 100.000 eura.

VIDEO Njemačko ministarstvo uputilo važnu obavijest građanima: Putujete li u Hrvatsku ovo morate znati!

Komentara 7

Avatar antikomunist2
antikomunist2
17:12 16.07.2023.

Hrvatske banke (jedna austrijskih korijena) posebno su mi izglodale posljednji živac glede njihova poslovanja, samovolje i potpuno irelevantnih i nelogičnih "pravila banke". Sa 1. siječnjem 2023. godine zatvorio sam sve račune u "hrvatskim bankama" - dva devizna i dva kunskaa računa pa od tog datume sve što u Hrvatskoj moram platiti putem banke plaćam sa svoje banke u Njemačkoj s kojom poslovno surađujem već 52 godine. Sve je sada bez komplikacije!

ZA
zagabria4
16:47 16.07.2023.

SEPA trenutno 24/7 plaćanje u EU postoji već godinama ali banke ga ne žele uvesti jer im smanjuje veliku zaradu i kompliciranije im je od ovoga sada. Kod nas mislim da ima samo HPB, ostale banke ne žele uvesti. Toliko o brizi za klijente, ustvari samo im je do deranja istih

MI
Mikis
17:31 16.07.2023.

svi znamo dns u 21. st kako rade bansterski lobiji, no mene zanima ppsto nilad nisam bio u toj banci , a zbog radi danasnja geopoliticka pitanja i svjetonazora kakove je uvjete i placanja imala Sber banka i npr. vezano za Agrokor racune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije