Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala škola imuniteta:

Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?

Vrtovi Hrvatske
Foto: SPAR
1/3
31.03.2020.
u 12:54

Vitamini su, uz minerale, nutrijenti koje vaše tijelo treba svakodnevno kako bi funkcioniralo normalno. Iako se radi o malim dozama, moderan način života i prehrane nam često ne omogućuje dovoljnu konzumaciju potrebnih nutrijenata.

Prvi proljetni sunčani dani napokon su nas izmamili iz domova i označili kraj sivih, tmurnih i kišnih dana. Međutim početak proljeća nas zna prevariti te su proljetne prehlade i viroze česta pojava unatoč ljepšem vremenu. Krivac za to je naš oslabljeni imunitet koji nas je štitio cijele zime i sad je na izmaku snaga. Ako često podliježete prehladi, herpesu ili osjećate kako brzo gubite energiju, tijelo vam daje znakove da je imunitet oslabljen i da trebate zaštititi zdravlje.

Iako postoje razni suplementi i dodaci prehrani, najbolji saveznik našem imunosnom sustavu je zdrava, raznolika prehrana, kojom unosimo potrebne vitamine i minerale i štitimo naše tijelo.

Jedna od namirnica koja je lagana, lako se kombinira sa mnogim jelima i svi ju vole je iceberg salata.

Osim što je vrlo nisko kalorična, iceberg salata sadrži ove važne vitamine i minerale koje bi trebali unositi svakodnevno:

Vitamin C – moćan antioksidans o kojem već i vrapci na grani da jača naš imunitet.

Kalcij – najzastupljeniji mineral u našem organizmu, osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, izgrađuje zube, nužan je za pravilan rad živčanog i mišićnog sustava, regulira srčani ritam i krvni tlak, te je važan za hormonsku ravnotežu.

Vitamin K - poznat je kao koagulacijski vitamin jer omogućuje normalno zgrušavanje krvi, a pomaže tijelu u zaštiti od osteoporoze i prijeloma.

Vitamin A – osim što je dobar za naš vid, vitamin A je i moćan antioksidans koji osigurava normalan rast i razvoj stanica, nužan je za zdravlje kostiju i pluća te utječe na proizvodnju spolnih hormona i plodnost

Vitamin B9 – također poznat kao folna kiselina, ključna je i za stvaranje i razgradnju proteina, pomaže pri normalnom rastu i razvoju, pa se osobito ističe njezina važnost u trudnoći.

Kalij - nužan je za normalan rad kardiovaskularnog sustava i bubrega, a manjak kalija u organizmu može izazvati bol i grčeve u mišićima, slabost, vrtoglavicu, zatvor i nepravilan rad srca.

Foto: SPAR

U svakodnevnu prehranu valjalo bi uključiti i domaće salatne krastavce koji, zahvaljujući svome sastavu od čak 95 posto vode, blagotvorno djeluju na organizam te su prigodni za pripremu laganih i zdravih proljetnih jela. Iako ih svrstavamo u povrće, krastavci su s botaničkog gledišta ustvari voće, baš kao i rajčica. Kako god ih gledali, salatni krastavci su puni nutrijenata koji hrane i jačaju naš imunitet. Također sadrže i malo kalorija pa su idealni za one koji žele smanjiti težinu, a pri tome se zdravo hraniti i pravilno hidrirati. Krastavci su, slično kao i iceberg salata, bogati vitaminom C, vitaminom K, i kalijem, a sadrže i:

Magnezij - naše tijelo treba magnezij kako bi apsorbiralo i koristilo nutrijente koje unosimo prehranom. Bez dovoljne količine magnezija, ono ne može koristiti masnoću, proteine i ugljikohidrate te organizam ne iskorištava hranjive vrijednosti namirnica.

Mangan - ovaj mineral trebamo u malim količinama, ali neophodan je za održavanje normalne razine šećera i kolesterola u krvi, olakšava metabolizam bjelančevina, sudjeluje u izgradnji kostiju, potiče rad štitnjače i živčanog sustava.

A jedna od najpopularnijih namirnica za jačanje organizma je svakako i jabuka, općenito najpopularnije voće na svijetu. Domaće jabuke su izvrstan izvor vlakana, vitamina C i raznih antioksidansa. Također nam daju iz osjećaj sitosti uz mali broj kalorija pa su pogodne za međuobrok ili zdravi desert. Mogu se konzumirati sirove, cijeđene kao sok ili kao dodatak raznim shakeovima, žitaricama ili zdravim kolačima

Foto: SPAR

A da bi bili sigurni u kvalitetu namirnica, važno je odabrati svježe domaće proizvode čime se jamči bolja kvaliteta samih proizvoda. Svi proizvodi marke Vrtovi Hrvatske u SPAR i INTERSPAR trgovinama prigodno su obilježeni oznakom 100% DOMAĆE voće i povrće, kako bi kupci lakše uočili i odabrali svježe hrvatske proizvode.

Osim zdrave prehrane, uključite u vašu svakodnevicu i neku vrstu vježbanja, pogotovo u prirodi, kako bi ojačali tijelo. Uz tjelovježbu, probajte se naspavati i što manje izlagati stresu, a za izlaske se obucite slojevito kako bi što više uživali u prvim sunčanim danima proljeća.

Sadržaj omogućio SPAR

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije