Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDEKS POTRAŽNJE ZA RADNICIMA

Ovo popularno zanimanje zabilježilo je najveći pad na ljestvici najtraženijih

Prvi dan natjecanja 24sata Hackathon
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
03.11.2023.
u 11:19

Istočna Hrvatska traži liječnike i stomatologe, teleoperatere i kuhare. Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavača i učitelja

Ekonomski institut Zagreb navodi da je njihov OVI indeks potražnje za radnicima u listopadu zabilježio rast od 3,6 posto na godišnjoj razini, što je već treći uzastopni mjesec rasta indeksa.  - S obzirom na ovako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, odnosno da će potražnja na tržištu rada i dalje biti snažna, navode analitičari Ekonomskog instituta. U prvih 10 mjeseci ove godine indeks je porastao ukupno za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U odnosu na listopad prošle godine zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja. Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja i dalje drže programeri koji su s 11. mjesta pali na 27., a najveći rast liječnici i stomatolozi koji su s 22. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženije zanimanje u listopadu 2023. Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, dok su najveći negativan doprinos imali učitelji, programeri i prodavači.

VEZANI ČLANCI

U razdoblju od godinu dana udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda na 41,6 posto, dok se istovremeno udio oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 postotnih bodova na 44,8 posto. Većina oglasa nudila je zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu na listopad prošle godine. Dvije su jadranske regije u listopadu zabilježile smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, a istočna Hrvatska ostvarila je najveću stopu rasta od 11 posto. 

Istočna Hrvatska traži liječnike i stomatologe, teleoperatere i kuhare. Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavača i učitelja. Kuhari i skladištari bili su među najtraženijim zanimanjima u tri regije, a konobari i liječnici u dvije od četiri regije.

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. 

VIDEO Stradao vam je auto u poplavi? Evo što trebate napraviti, a što nikako ne smijete

Ključne riječi

Komentara 4

KL
Klipan
12:44 03.11.2023.

Bas ce netko ovdje raditi kao vozac, skladistar ili kuhar, a u DE moze zaraditi duplo + placen stan i hrana od hotela il restorana, dok u CH ili LUX moze zaraditi i tri puta vise.

GR
grsson
12:44 03.11.2023.

Jadno

EJ
ejStef
12:22 03.11.2023.

OVI indeks za programere pada jer se ne isplati dati oglas na moj-posao ili HZZ, ne javi se nitko ili to što se javi nisu programeri. Tako da te oglase daju samo velike firme više radi reklame nego koristi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije