Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupina G20

Je li postignut dogovor oko ključne stvari za izbjegavanje katastrofe? Draghi poručio: Prvi puta smo se svi složili

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE
1/3
31.10.2021.
u 19:56

Čelnici skupine G20, najvećih ekonomija svijeta, u nedjelju su se složili oko završne izjave koja poziva na "značajno i učinkovito" djelovanje kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, ali su preuzeli malo konkretnih obveza.

Čelnici zemalja skupine G20 postigli su važan napredak u borbi protiv globalnog zatopljenja, rekao je u nedjelju talijanski premijer Mario Draghi, nazivajući uspjehom samit koji je održan ovaj vikend.

Čelnici skupine G20, najvećih ekonomija svijeta, u nedjelju su se složili oko završne izjave koja poziva na "značajno i učinkovito" djelovanje kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, ali su preuzeli malo konkretnih obveza.

Draghi je novinarima kazao da su se prvi puta sve zemlje G20 složile o važnosti zadržavanja globalnog zagrijavanja do 1,5 stupnja Celzija, za što znanstvenici kažu da je ključno da bi se izbjegla katastrofa.

"Vidjeli smo da su do prije nekoliko dana neke zemlje bile dosta nevoljke po pitanju prijedloga koje smo sugerirali, ali onda su se pokrenule", rekao je Draghi na završnoj konferenciji za novinare. Odbacio je kritike klimatskih aktivista da G20 nije išao dovoljno daleko.

Italy's Prime Minister Mario Draghi speaks during a news conference at the end of the G20 summit in Rome, Italy, October 31, 2021. REUTERS/Yara Nardi
Foto: YARA NARDI

"Lideri G20 postigli su značajne obveze... Lako je sugerirati teške stvari, vrlo je, vrlo teško, doista ih provesti", dodao je.

Rekao je da cilj, koji stoji u završnoj izjavi, da se postigne nulta emisija ugljika oko polovice stoljeća, označava također prekretnicu u usporedbi s ranijim obvezama koje je preuzimao G20.

Čelnici G20 prepoznali su "ključnu važnost" zaustavljanja neto emisija "do ili oko sredine stoljeća", ali su uklonili 2050. godinu kao datum koji se mogao vidjeti u prethodnim verzijama završne izjave, te je cilj time postao manje konkretan.

Rezultat višednevnih napornih pregovora među diplomatima ostavlja razočarane klimatske aktiviste i još puno posla većem UN-ovom klimatskom samitu COP26 u Škotskoj, kamo će većina G20 čelnika odletjeti direktno iz Rima.

Komentara 12

Avatar marsijaneri
marsijaneri
20:15 31.10.2021.

Trebamo aktivno razmišljati o tome kako spasiti čovječanstvo od spasitelja klime!!

YE
Yeah
20:20 31.10.2021.

Točno to, bravo! Nisu pojasnili kako to namjeravaju postici. Smanjenjem populacije, mozda?

WE
weAreCro
22:36 31.10.2021.

Koliko lazi i zla na jednom mjestu. Nicija nije do vijeka trajala pa nece ni vaša. Nitko vas više ne doživljava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije