Zaražena krava iz Ivankova zaklana je u Vrgorcu, u klaonici velikog
pogona mesne industrije "Braća Pivac". Ondje nas je Miljenko Pivac,
direktor uvoza i izvoza, dočekao raširenih ruku i dao službenu
potvrdu.
Da, u našoj klaonici zaklana je krava kod koje je otkriveno kravlje
ludilo. Odnosno, nije još otkriveno, ali su tri brze analize potvrdile
da je možda riječ o kravljem ludilu. Nismo ništa htjeli tajiti jer smo
željeli pokazati da se kod nas sve kontrolira. A ne kao na sivom
tržištu koje pokriva 30 posto tržišta u Hrvatskoj. Dok smo šetali kroz
pogone, Miljenko Pivac nam je objašnjavao postupak od kupnje krave, pa
do odlaska mesa na tržište.
Sve s papirima
Sve što ulazi u "Pivac" mora imati veterinarske papire pri ulazu
i izlazu. Sustav je kod analize kravljeg ludila vrlo jednostavan. Kada
kupite živu kravu, ona mora doći s matičnom markicom i pasošem. Kada se
zakolje, prolazi sve veterinarske analize prije nego ode na
tržište kaže Pivac i dodaje da je zaražena krava imala sve
dokumente.
Daih nije imala, ne bismo je mogli kupiti. Po markici se zna ime
vlasnika, porijeklo krave, sestre...
Na pitanje kako su doznali da je upravo kod njih zaražena krava, Pivac
kaže: Telefonom su nas zvali iz veterinarske uprave,
potvrdili da postoji sumnja. Nema šanse da se zaraženo meso zaraženo
pojavilo na tržištu. Na pitanje gdje je sada meso, Pivac kaže:
Meso izdvojeno
Meso se izdvojilo, i to meso više nema nikakve veze s nama. Pod
nadzorom je veterinarske inspekcije, firma nema doticaj s tim mesom.
Dio klaonice u kojem je zaklana zaražena krava više nije korišten, jer
u planu nije bilo klanja krava. Jučer se u "Pivcu" radni dan normalno
odvijao. Umjesto govedine, na rasporedu klanja bila je svinjetina.
M. Pivac iz industrije "Braća Pivac":