Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
M. Pivac iz industrije "Braća Pivac":

Klaonica u Vrgorcu: Kod nas su otkrili BSE

17.02.2006.
u 21:00

Zaražena krava iz Ivankova zaklana je u Vrgorcu, u klaonici velikog pogona mesne industrije "Braća Pivac". Ondje nas je Miljenko Pivac, direktor uvoza i izvoza, dočekao raširenih ruku i dao službenu potvrdu. 

Da, u našoj klaonici zaklana je krava kod koje je otkriveno kravlje ludilo. Odnosno, nije još otkriveno, ali su tri brze analize potvrdile da je možda riječ o kravljem ludilu. Nismo ništa htjeli tajiti jer smo željeli pokazati da se kod nas sve kontrolira. A ne kao na sivom tržištu koje pokriva 30 posto tržišta u Hrvatskoj. Dok smo šetali kroz pogone, Miljenko Pivac nam je objašnjavao postupak od kupnje krave, pa do odlaska mesa na tržište.

Sve s papirima
 Sve što ulazi u "Pivac" mora imati veterinarske papire pri ulazu i izlazu. Sustav je kod analize kravljeg ludila vrlo jednostavan. Kada kupite živu kravu, ona mora doći s matičnom markicom i pasošem. Kada se zakolje, prolazi sve veterinarske analize prije nego ode na tržište  kaže Pivac i dodaje da je zaražena krava imala sve dokumente.

 Daih nije imala, ne bismo je mogli kupiti. Po markici se zna ime vlasnika, porijeklo krave, sestre...
Na pitanje kako su doznali da je upravo kod njih zaražena krava, Pivac kaže:  Telefonom su nas zvali iz  veterinarske uprave, potvrdili da postoji sumnja. Nema šanse da se zaraženo meso zaraženo pojavilo na tržištu. Na pitanje gdje je sada meso, Pivac kaže:

Meso izdvojeno
 Meso se izdvojilo, i to meso više nema nikakve veze s nama. Pod nadzorom je veterinarske inspekcije, firma nema doticaj s tim mesom. Dio klaonice u kojem je zaklana zaražena krava više nije korišten, jer u planu nije bilo klanja krava. Jučer se u "Pivcu" radni dan normalno odvijao. Umjesto govedine, na rasporedu klanja bila je svinjetina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije