Naslovnica Vijesti Svijet

'Kineski Huawei predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju Ujedinjenoj Kraljevini'

Huawei kategorički odbacuje tvrdnje o špijunaži, a britanski ministri su se krajem travnja složili da Huaweiju omoguće ograničenu ulogu u razvoju njihove 5G mreže. Konačna odluka još uvijek nije objavljena
16. svibnja 2019. u 13:22 3 komentara 433 prikaza
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL

Kineski Huawei predstavlja tako veliku sigurnosnu prijetnju Ujedinjenoj Kraljevini da bi vlada trebala preispitati svoju odluku da toj telekomunikacijskoj kompaniji omogući ograničenu ulogu u razvoju mobilnih mreža nove generacije 5G, izjavio je u četvrtak bivši šef britanske vojne obavještajne službe MI6.

Donald Trump napetosti s Pekingom Trump proglasio izvanredno stanje: Zabranio kupnju strane telekomunikacijske opreme

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, pod nadzorom je nakon što su Sjedinjene Države rekle svojim saveznicima da ne koriste njihovu tehnologiju zbog sumnje da kompanija služi Kini kao sredstvo za špijuniranje, podsjećaju agencije. SAD je zabrinut da bi dominacija nad 5G svakom globalnom takmacu, poput Kine, dala prednost koju Washington nije spreman prihvatiti, a cijeli slučaj se već uspoređuje s hladnoratovskom utrkom u naoružanju.

Huawei kategorički odbacuje tvrdnje o špijunaži, a britanski ministri su se krajem travnja složili da Huaweiju omoguće ograničenu ulogu u razvoju njihove 5G mreže. Konačna odluka još uvijek nije objavljena.

"Jako se nadam da još ima vremena za britansku vladu, a vjerojatno, dok ovo pišem, i za novog premijera, da preispitaju odluku o Huaweiju", rekao je Richard Dearlove, šef tajne službe od 1996. do 2004.

"Mogućnost kontrole telekomunikacija i podataka koji prolaze tim kanalima biti će put prema korištenju moći nad društvima i nacijama", tvrdi Dearlove.

Osoba koja je u britanskoj obavještajnoj zajednici provela 38 godina ocjenjuje zabrinjavajućim da je "kako se čini, britanska vlada odlučila da razvoj jedne od svojih najosjetljivijih ključnih infrastruktura povjeri kineskoj kompaniji".

Huawei NAVIKE HRVATA Huawei istražio: Koliko smo pristojni prilikom korištenja pametnih telefona?

"Niti jedan dio kineske komunističke države u konačnici ne može djelovati bez kontrole vodstva Komunističke partije", upozorio je Dearlove.

Nizozemski mediji danas prenose da Huawei ima skriveni "stražnji ulaz" u mrežu jedne od vodećih nizozemskih telekom tvrtki, što Kinezima omogućuje pristup podacima potrošača.

Dnevni list Volkskrant navodi da nizozemska obavještajna služba AIVD pokušava utvrditi da li cijela situacija kineskoj vladi omogućuje špijuniranje.

AIVD te dvije telekom tvrtke KPN i VodafoneZoggo nisu htjele komentirati izvješće Vokkskranta, dok je T-Mobile/Tele2 priopćio da ne zna za nikakvu istragu AIVD-a.

Ministar vanjskih poslova Stef Blok je na konferenciji za medije u srijedu kazao da se "uskoro" očekuje odluka o tome da li će Huawei biti jedan od isporučitelja opreme za razvoj njihove G5 mreže.

Huawei KINESKI PROIZVOD U Huawei uređajima nije pronađen dokaz o špijuniranju

Krajem travnja, KPN je priopćio da će za izgradnju svoje temeljne 5G mobilne mreže odabrati dobavljača iz zapadnih zemalja i time postao jedan od prvih europskih operatera koji je jasno dao do znanja da za izgradnju mobilne mreže nove generacije neće odabrati kineski Huawei. Glavni financijski stručnjak KPN-a, najveće nizozemske tvrtke sa sjedištem u Den Haagu, kazao je da su u donošenju odluke uzete u obzir bojazni koje su se mogle čuti u nizozemskim političkim raspravama. 

Također je pojasnio da će Huawei biti dobavljač 5G radijske opreme, koja se smatra manje 'osjetljivom' sastavnicom 5G mreže.

"Na temeljne se mreže gleda kao na ključni dio 5G mobilne mreže u odnosu na radijske pristupne mreže", rekao je Jan Kees de Jager, bivši nizozemski ministar financija od 2010-2012.

Iako je Huawei jedan od glavnih dobavljača KPN-a u posljednjih desetak godina, De Jager tvrdi da kupovni troškovi zbog isključivanja Huaweia iz utrke za dobavljača opreme za temeljnu mreže, u korist europskih tvrtki poput Nokije ili Ericssona, neće porasti.

Spotify Tržište Spotify tužio Apple Europskoj komisiji zbog monopola na glazbu

Nizozemska vlada tek bi trebala zauzeti stajalište o ovom pitanju, no šef nizozemske obavještajne službe nedavno je upozorio na rizike kupovine tehnologije iz Rusije ili Kine, zemalja za koje je procijenio da svojim špijunskim aktivnostima predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

- Huawei je neusporediv lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni surađivati s američkom vladom i donijeti učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Ograničavanje poslovanja tvrtke Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim. Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija što će u konačnici narušiti interese američkih tvrtki i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja će narušiti prava tvrtke Huawei i potaknuti druga ozbiljna pravna pitanja - priopćeno je iz Huaweijeve poslovne grupe.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  Prijetnju ne predstavljaju uređaj nego instalirani programi, gogle. watsap, crome, facebok, twiteri, java, adobe, ipcamera, pspace, explorer, u koje nsa instalira nevidljivi malware.

 • algore:

  da vidimo kako funkcionira NSA, clanak iz 2013, Guardian: www.theguardian.com/world/2013/jul/31/nsa-top-secret-program-online-data al oni su dobri decki, pa to smiju i moraju, jelte

 • Mediterraneo:

  jednom rjecju sankcije na uvoz visoke tehnologije iz kine. prvo usa sada uk, sljedece su clanice nato, jedna po jedna...