Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište

Spotify tužio Apple Europskoj komisiji zbog monopola na glazbu

Spotify
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
07.05.2019.
u 13:34

Glazbeni servis Spotify, tužio je Apple Europskoj komisiji zbog kršenja pravila na tržištu

Spotify, online glazbeni servis, sa sjedištem u Švedskoj natjerao je Europsku komisiju da pokrene istragu protiv moćnog američkog Applea. Apple je kriv, smatraju u Spotifyju što koristi svoj monopolistički položaj na svojoj platformi te nije pravedan prema svim aplikacijama jednako, posebice prema Spotifyju u odnosu na Apple Music.

U Spotifyju su ljuti što plaćaju 30 posto naknade Appleu svaki put kad dobiju novog pretplatnika aplikacije, i to u prvoj godini, dok je naknada 15 posto za drugu godinu pretplate zbog kupnji unutar aplikacije. To nije fer, tvrde u Spotifyju u odnosu na Apple Music, koji nema tih obligacija.

Dio prigovora tvrtke Spotify odnosi se i na to da Apple ne daje trećim stranama isti pristup novim značajkama kao što to sam sebi daje. Spotify je rekao da je pokušao pristupiti aplikaciji u Apple Watch App Storeu 2015. i 2016., ali ju je Apple blokirao. Spotify ne spominje da su mogli pristupiti aplikaciji Apple Watch koja sinkronizira popise za reprodukciju jer je sustav sata osvježen na watchOS5. Iz Applea pak odgovaraju Spotifyju da traži kruha preko pogače.

Jer, za početak uopće ne moraju biti prisutni u App Storeu, mogu se pouzdati samo na Android operativni sustav i pametne uređaje koji ga podržavaju. Usto, nije u redu, kazuju u Appleu, da Spotify traži tretman kao i svi oni koji nude besplatne aplikacije.

Spotify ima unutar svoje aplikacije mogućnost kupnje, dakle nije potpuno besplatna aplikacija i sukladno tome podliježe pravilima kao i svi ostali koji imaju takvu aplikaciju. Ipak, unatoč, na prvu logičnom zaključku da Apple daje platformu i da je Spotify tek jedna od aplikacija koja ju zapravo koristi da bi došla do korisnika te da eventualnim nefer ponašanjem Apple štititi vlastitu aplikaciju Apple Music, Europska komisija, piše Financial Times, pokrenut će službenu istragu.

Apple će biti pod povećalom zbog zloporabe položaja i kršenja pravedne tržišne utakmice. Europa i inače ima pik na američke tehno divove i nastoji im pronaći svaku potencijalnu grešku i zbog toga naplatiti kaznu.

U osnovi europskih razmišljanja je činjenica da svi tehno velikani, koriste podatke korisnika EU kao i infrastrukturu koju nisu platili za svoje milijarderske biznise koji na njima počivaju. No, nije sve tako jednostavno jer tehno divovi donose također koristi. Činjenica je da regulativa kaska za razvojem tehnologije i biznis modela.

A tko je jači u ovom sudaru zbog glazbe presudit će, čini se EK. Hrvatima je zapravo svejedno jer niti jedan od tih glazbenih servisa, ni Spotify ni Apple Music nisu dostupni u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije