Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kina upozorila SAD da ne prodaje oružje Tajvanu

američka vojska
REUTERS
30.01.2010.
u 09:24

- Dogovor o prodaji oružja mogao bi za sobom povući posljedice kakve nitko ne želi. Američke namjere sigurno neće dobro utjecati na naše odnose, rekao je He u službenoj izjavi kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kina je izrazila negodovanje zbog namjere SAD-a da Tajvanu proda oružje u vrijednosti 6,4 milijarda dolara u što spadaju i helikopteri te obrambene rakete. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova He Yafei rekao je da će to imati negativan utjecaj na suradnju Kine i SAD-a. Odnosi dviju zemalja već su neko vrijeme zategnuti zbog sukoba oko cenzure na internetu koju provodi Kina.

- Dogovor o prodaji oružja mogao bi za sobom povući posljedice kakve nitko ne želi. Američke namjere sigurno neće dobro utjecati na naše odnose, rekao je He u službenoj izjavi kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prije Heove izjave Kina je pozvala američkog ambasadora Jon Huntsmana da upozori na moguće negativne posljedice dogovora s Tajvanom i pozove svoju zemlju na hitno odustajanje od prodaje oružja.  

O eventualnoj prodaji oružja Tajvanu odlučit će američki Kongres u roku od 30 dana. Paket koji bi mogao otići u Tajvan uključuje 114 raketa Patriot, 60 helikoptera Black Hawk i komunikacijsku opremu za tajvansku flotu zrakoplova F-16. Iako je tajvanska vojska zatražila i borbene mlažnjake F-16 oni se ipak ne nalaze u američkoj ponudi.

Odnosi Tajvana i Kine napeti su još od građanskog rata 1949. Kina je na svom teritoriju postavila stotine raketa koje su usmjerena prema Tajvanu i prijeti napadom na otok ako tamošnje vlasti odu korak dalje u formalizaciji svoje neovisnosti.

Ključne riječi

Komentara 28

OB
-obrisani-
10:30 30.01.2010.

Kina je glavni financijer Iranskog nuklearnog programa za izgradnju elektrana u iznosu od 6,5 milijardi dolara. USA lobira u UN za uvođenje dodatnih sankcija Iranu. Kako Kinu ne mogu pritisnuti drugačije, odlučili su se za udarce ispod pojasa - prodajom oružja Kineskom odmetnutom Tajvanu. Pokvarena igra. Koju se neće usuditi odigrati do kraja.

UK
Ugo Kajvez
11:03 30.01.2010.

Ponavlam svoj post iz drugog članka od jučer ...... . ... upišite i ovo u google ... . Brahmos missile ........ (wiki) . CHINA RUSSIA SURPASS US NATO AIR SUPERIORITY !!! I . CHINA RUSSIA SURPASS US NATO AIR SUPERIORITY !!! II . Zapad ima da napuni gaće na srednjem istoku .... sad tipkajte koliko god hoćete minusa .... neće to niš promijeniti stvar .....

VI
vitaszorcms
10:21 30.01.2010.

Sadamu su sudili za zločine koji su počinjeni kemijskim oružjem,a iste mu je prodala CIA !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije