Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Xi Jinping:

'Kina će se ujediniti s Tajvanom, a samo je socijalizam može razviti'

The 100th founding anniversary of the Communist Party of China in Beijing
Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
02.07.2021.
u 23:03

Vladajuća Komunistička partija je osnovana još 1921., a danas je na čelu druge najveće ekonomije na svijetu

Kina neće dozvoliti da joj se propovijeda ili da joj strane sile nameću politike. Svatko tko to pokuša naći će se na putu sudara s čeličnim zidom sazdanim od 1,4 milijarde ljudi, rekao je predsjednik Xi Jinping na jučerašnjoj proslavi 100 godina postojanja Komunističke partije Kine.

Na pekinškom trgu Tiananmen okupilo se 70.000 ljudi kako bi čuli njegov govor u kojem je podsjetio kako je Komunistička partija bila ta koja je uzdigla Kinu iz siromaštva i poniženja, a Xi je obećao dalje jačanje kineske vojske i utjecaja.

'Treba nam vojska'

I dalje je u narativu kineskih komunista bivši lider i osnivač partije Mao Ce-tung dominantna figura, no sada se, za razliku od ranijeg perioda, s govornice čuju upozoravajuće riječi.

- Nismo nikada ugnjetavali, maltretirali ili podjarmljivali narode bilo koje druge zemlje niti ikada hoćemo. Ali isto tako nećemo dozvoliti da to nama radi bilo tko drugi - rekao je Xi.

Politika Zapada prema gospodarski sve jačoj Kini slična je onoj koju primjenjuje prema Iranu, a Zapad koristi i retoriku kršenja prava, optužbi za aspiracije na teritorije susjeda poput Indije i drugih koji su spremni osporavati dominaciju Kine u Južnokineskom moru. Odnosi s vodećim zemljama Zapada poput SAD-a, Kanade ili Australije danas su zategnuti toliko da su pali na najnižu točku u povijesti.

Pogotovo je snažna uporišna točka politike prema Kini Tajvan, otok koji je de facto država, ali ga Kina vidi kao dio svog teritorija. Xi je u svojem govoru naglasio dugo postojeće i dugoročne težnje da se Tajvan vrati pod okrilje Kine. Komunistička partija Kine nikada nije odustala od otočnog entiteta koji i ne smatra državom, već odmetnutom provincijom koju se mora nanovo ujediniti s matičnom državom, ako je potrebno - i silom.

To je za Xija nedvojbena obveza. Iako se zapravo radi o redovitoj potvrdi zaključaka iz 1992. godine, ovaj je put Xijev ton bio primjetno ozbiljniji što nije promaklo ni zapadnim analitičarima. Uza svu vojnu pomoć Tajvanu koja već desetljećima pristiže sa Zapada, nedvojbeno je da bi njegovo zauzimanje za Kinu predstavljalo prilično lak zalogaj. Koliko god Kina bila gospodarski jaka, gotovo pa dominantna u određenim sektorima, vojska je i dalje stup njezine vanjske politike.

- Zemlja mora imati jaku vojsku kojom jamči sigurnost zemlje, Narodnooslobilačka vojska napravila je nevjerojatna postignuća te je čvrst stup očuvanja zemlje i nacionalnog digniteta, suvereniteta i planova razvoja, ne samo u samoj Kini već i u regiji te dalje - rekao je kineski predsjednik. Istaknuo je kako partija i dalje mora održati apsolutno vodstvo nad vojskom koja mora rasti i dosezati svjetske standarde. Kineski lider osvrnuo se na povijesnu činjenicu prema kojoj se Kina riješila tisućljetnog feudalizma kako bi uspostavila socijalizam.

Na Zapadu je neprijatelj

- Kineski narod nije dobar samo u uništenju starog nego je također dobar u uspostavi novog svijeta. Samo socijalizam može spasiti Kinu i samo socijalizam kineskih karakteristika može Kinu razvijati - rekao je Xi.

Kineska Komunistička partija nastala je u srpnju 1921. godine, nakon Oktobarske revolucije u Rusiji i danas je na vlasti u jednoj sasvim drugačijoj Kini. Današnja je Kina jedna od vodećih svjetskih sila. Njezino povijesno nasljeđe, vlastita tradicija i opće geopolitičke okolnosti čine je za neke probuđenim neprijateljem, za druge nevoljkim saveznikom.

U svakom slučaju, i Zapadu i Rusiji daleko bi više odgovaralo da Kina nema ovakvu gospodarsku i vojnu snagu, pogotovo zato što i druge mnogoljudne zemlje, poput Indije, kontinuirano napreduju preuzimajući najvažnije industrije, primjerice, u Europi. Pa je tako i službena svečanost obilježavanja 100. godišnjice KP-a Kine obilovala upravo konfrontacijskim porukama.

Komentara 11

FR
franjo2
00:21 03.07.2021.

Komunisti iz kine se ponašaju poput srpskih čet. nika i hoće na silu da porobe svoje susjede. Mnogi nisu svjesni da na područiju današnje Kine živi na stotine nacija. Nacija kao Kinez nepostoji jer je to kao da kažeš Europljanin. Dakle u Kini žive stotine nacija koji govore sasvim različitim jezicima a dominantni narod ili vladajuća nacija je nacija Han nešto što su srbi bili u bivšoj Jugoslaviji. Dakle taj narod Han komanduje cijelom Kinom. To je isto kao da bi Europska Unija na silu htjela da Island ili Norveška uđu u sastav Europske unije..

SO
Sir Oliver
09:17 03.07.2021.

Je bas, Kina ce se ujediniti sa Tajvanom kao i Srbija sa Kosovom. Inace draga demokratska Kina nikad nije ugnjetavala druge narode, osim one koji su joj se nasli na putu, a svoj narod posebno.

Avatar mason
mason
07:48 03.07.2021.

Od 1921 do 90ih proslog stoljeca su jeli miseve, zabe itd, glavni komunisti su imali par auti i kolji bicikl. To sto su sad druga ekonomija nije zasluga kineskih kumunjara nego losa politika USA. Ali vratit ce se oni natragg gdje pripadaju za 20ak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije