Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima i najubojitije oružje

Nuklearni Kim: Evo vam sad i hidrogenska bomba

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/Pixsell
04.09.2017.
u 06:45

Sjeverna Koreja jučer uspješno testirala termonuklearnu bombu, u Seulu užasnuti – 10 je puta jača od prethodnih atomskih bombi iz Pjongjanga

Strahovit potres zaljuljao je jučer sjevernokorejsku istočnu pokrajinu Punggye-ri, ali i susjedne dijelove Kine. Ipak, nije ovdje riječ o geološkom pomicanju tla, već o planiranom događaju. Sjeverna Koreja tesirala je svoje novo oružje u arsenalu, termonuklearnu odnosno hidrogensku bombu.

Stvorila jak potres

Riječ je o oružju nekoliko desetaka puta jačem od klasične atomske bombe kojom je Kim Jong-un do sada prijetio, i kakve je testirao u podzemnim tunelima tog istog poligona na istoku zemlje. Termonuklearna bomba radi na principu fuzije, odnosno spajanja, a ne razbijanja atoma, pri čemu se oslobađa strahovita kolilčina energije. Preciznije rečeno, detonacija termonuklearne bombe predstavlja “dva u jedan” eksploziju. Da bi se pobudila fuzijska reakcija, prvo se u samoj bombi aktivira “klasična” nuklearna eksplozija urana, koja sabija litij i bombardira ga neuronima pri čemu nastupa fuzija i eksplozija ogromnih razmjera. Hidrogenska bomba Car koju je 1961. detonirao Sovjetski Savez čak je 3500 puta snažnija od bombe koja je razorila Hirošimu.

Termonuklearna bomba po svojoj je konstrukciji vrlo složena, i znatno teže ju je konstruirati i napraviti nego “običnu” nuklearnu bombu temeljenu na uranu ili plutoniju. Sjeverna Koreja prije 20 mjeseci izvela je jedan podzemni pokus, ekspolziju za koju je tvrdila kako je demonstracija hidrogenske bombe. Tada im je malo tko vjerovao tvrdeći da je riječ o propagandi. Sada sumnje više nema.

Jučerašnja eksplozija stvorila je potres jačine 6,3 stupnja po Richetru, zatresla tlo desetinama kilometara uokolo i na kraju, potpuno urušila desetak kilometara duboke testne tunele koji su do sada bez problema izdržavali sve Kimove nuklearne probe. Jačina se procjenjuje na deset puta jaču eksploziju od ranijih nuklearnih testova Sjeverne Koreje.

Ovaj nuklearni test usljedio je samo nekoliko sati nakon što je sjevernokorejska novinska agencija objavila fotografije Kim Jong-una pokraj termonukleranog projektila na kojemu su vidljive dvije komore, što u potpunosti odgovara opisu ovakvog oružja. Objavili su i kako je bomba dovoljno malih dimenzija da je se može postaviti na dalekometnu raketu. Jeli to točno ili ne, nitko sa sigurnošću ne može tvrditi, no da Sjeverna Koreja posjeduje sada i termonuklearno oružje potpuno je jasno.

Trump zaprijetio

U strateškom smislu to ne mjenja puno na dosadašnjoj situaciji. I do sada je Sjeverna Koreja posjedovala nuklearno naoružanje no bilo je samo pitanje koje su točno jačine nuklearne glave. Sada se treba računati na puno jaču snagu Kimovih projektila, ali i na novu mogućnost primjene. S klasičnom nuklearnom bombom moguće je potpuno uništiti jedan grad. S termonuklearnom bombom postoji još jedna mogućnost primjene. Ukoliko se aktivira na velikoj visini, ona uništava sve elektronske sustave na području kojeg pokriva. Prevedeno, ukoliko Kim ispali termonuklearnu bombu iznad, na primjer, sjeverozapadnog dijela SAD, na tom području, uz klasično uništenje ispod samog središta eksplozije i ogromnu radijaciju, ruše se i električne i računalne mreže, staju svi uređaji pogonjeni strujom, s neba padaju helikopteri, zrakoplovi i sateliti u niskoj orbiti... Razina uništavanja je ogromna.

Najjača osuda novog pokusa stigla je iz Rusije koja nikada nije bila žešća prema Pjongjangu tvrdeći da je ovo “demonstracija prezira prema Vijeću sigurnosti UN-a i normama međunarodnog prava”. Američki predsjednik Tump kazao je da politika “popuštanja” neće djelovati te da Pjongjang “razumije samo jednu stvar”.

Komentara 16

Avatar Floyd1
Floyd1
07:24 04.09.2017.

Ne napadaju se zemlje sa atomskim naoruzanjem ( Kim Jong-Un) Da je Sirija, Libija, Irak i ostali imala A-bombu ne bi ih nitko napao......

DU
Deleted user
08:41 04.09.2017.

"...sabija litij i bombardira ga neuronima..." 😂. Svaki komentar na ovu pisaniju je suvišan.

Avatar alien79
alien79
07:55 04.09.2017.

Kim Jong, antifa po mjeri Ive Josipovića i filozofskog fakulteta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije