Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rakete preko Japana

Nitko više ne zna kako odgovoriti Kim Jong-unu

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.08.2017.
u 19:25

Južna Koreja odmah je uzvratila vježbom – poslali su osam bombi od po jednu tonu u granično područje sa Sjevernom Korejom

Kada je u utorak rano ujutro po hrvatskom vremenu Sjeverna Koreja ispalila još jednu raketu, koja je ovoga puta preletjela Japan i pala oko 1180 kilometara od japanskog tla u more, svjetska javnost dobila je novi podsjetnik kako je sjevernokorejski raketni program vrlo živ i aktivan, i kako ga Kim Jong-un nema namjeru ublažavati, a kamoli u potpunosti ukinuti.

Sjeverna Koreja je od veljače ove godine izvela 14 testiranja, s ukupno ispaljenom 21 raketom. a njihova je raketna tehnologija sa svakim testom, bez ikakve sumnje, sve bolja i bolja.

Naravno, i Tokio i Washington odmah su jučer zatražili hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, no od toga će biti koristi kao i od lanjskog snijega. Sjevernoj Koreji pooštrene su sankcije prije nekoliko tjedana, nakon prijašnjeg raketnog testa, no to ni za dlaku nije promijenilo stav Pyongyanga, čiji diktator očito uživa u provokacijama.

Sjeverna Koreja
1/8

Napad na rezidencije

A jučerašnji se “raketni test” ne može nikako drugačije nazvati. Za razliku od ispaljivanja prošlih godina, kada su projektili letjeli na iznad međunarodnih voda, ovoga puta raketa je preletjela preko japanskog otoka Hokaido. Iako su rakete već u prošlosti, 1998. i 2009., letjele preko japanskog teritorija, ovo je prvo takvo lansiranje u vrijeme vladavine Kim Jong-una. I prvo takvo ispaljivanje u vrijeme dok Sjeverna Koreja doista balansira na rubu otvorenog sukoba sa SAD-om.

Naravno, veliko je pitanje što poduzeti na diplomatskom planu i na koji način obuzdati Sjevernu Koreju za zelenim stolom. Ovo je pitanje oko kojega sada glavu razbija cijeli niz političara i međunarodnih institucija i sigurno je da nitko od njih ne može ponuditi suvisao odgovor. Jer sve priče o sankcijama, blokade imovina sjevernokorejskih tvrtki, zabrana putovanja, sve to nema apsolutno nikakvog efekta. Rezolucije UN-a, što se Sjeverne Koreje tiče, ne vrijede papira na kojima su napisane. Molbe, slanje pomoći, lijepe riječi – ništa. Kim Jong-un definitivno se ne obazire ni na što od navedenog. Ni na što od arsenala koji je do sada “ispucavan” na diplomatskoj bojišnici u smjeru Pyongyanga.

Prema svemu sudeći, bit će potrebno promijeniti strategiju dosad primjenjivanu protiv Sjeverne Koreje jer je očito kako dosadašnje priče bez pokrića ne donose apsolutno nikakve rezultate. I prilično je izgledno kako će se ići na nešto drugačiji odgovor koji uključuje jače pokazivanje mišića i neskrivene prijetnje. Takvu jednu akciju odmah je poduzela Južna Koreja koja je nekoliko sati nakon sjevernokorejskog ispaljivanja rakete provela zrakoplovnu vježbu. Ovaj put ne neku neidentificiranu vježbu sa skrivenom porukom, već s vrlo otvorenim ciljem. Naime, južnokorejski su zrakoplovi demonstrirali vježbu u kojoj su pokazali na koji bi način fizički uništili sjevernokorejsko vodstvo. S osam bombi od po jedne tone gađali su ciljeve koji su “glumili” rezidencije Kim Jong-una i ostalih članova sjevernokorejske elite.

Rodilo mu se treće dijete

Ipak, pravi vojno-politički odgovor očekuje se od SAD-a. Prema procjenama dijela vojnih analitičara, postoji mogućnost da SAD sada izvede ono što nikada nije. Da ispali nekoliko Tomahawk raketa koje bi preletjele preko Sjeverne Koreje i potom pale u more.

To je prilično jasan i učinkovit pokazatelj, ali i prilično opasan potez jer nitko ne može predvidjeti što bi “ludi Kim” u tom slučaju mogao učiniti. Možda ne bi učinio ništa. A možda bi lansirao nuklearnu raketu prema Južnoj Koreji, Guamu ili Japanu, iako bi to značio njegov potpuni kraj.

Prva dama Ri Sol-ju rodila je Kimu treće dijete – sina, u veljači, objavila je jučer južnokorejska agencija Yonhap, prenoseći izjave južnokorejski dužnosnika koji se pozivaju na tajnu službu.

Europska valuta u utorak je značajno ojačala u odnosu na dolar, gotovo jedan posto u samo jedan dan, a posljedica je to svjetske reakcije na uzburkane odnose Sjeverne Koreje i Japana. Bombe upućene na obje strane novac šalju prema sigurnijim valutama, a to je tradicionalno švicarski franak. To je jedina valuta koja je jačala u odnosu na euro, a dolar je izgubio u odnosu na većinu valuta. Analitičari očekuju da bi uskoro mogli trgovati po tečaju 1,21 dolar za jedan euro te da europska valuta ima potencijal jačanja u idućih šest mjeseci. Slabljenje dolara potaknuto je i uraganom Harvey koji je pogodio Texas, odnosno meku naftne industrije u SAD-u pa tržišta očekuju usporavanje proizvodnje crnog zlata u najvećoj svjetskoj ekonomiji. Jen je stabilan pa još uvijek ne gubi povjerenje ulagača niti vrijednost.

Komentara 134

MI
miso
20:14 30.08.2017.

"Nitko više ne zna kako odgovoriti Kim Jong-unu". ... A kako bi bilo da mu čestitamo, kao i za svaki uspjeh drugih država? Pa, zar nije u tako autističnom sustavu veliki (znanstveni) uspjeh postići takve (istina, vojne, koje svatko apriorno osuđuje) rezultate? ... Možda zadive svijet i nekim drugim, humanitarnim, rezultatima?

DU
Deleted user
21:04 30.08.2017.

Znam da nije u skladu zapadnjačke filozofije razmišljanja, a šta da ga jednostavno ostave na miru.

BI
billynik
20:33 30.08.2017.

Možda da ga ostavite na miru a ne da mu u dvorištu radite manevre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije