Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šeik spašava sultana

Katar investira u Tursku 15 milijardi dolara kako Erdoğan ne bi morao u pomoć zvati MMF

Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
17.08.2018.
u 00:15

Da ojača liru, turska je središnja banka otežala bankama zamjenu valuta i mogućnost da strani financijaši kupuju liru

Turska lira nastavlja se oporavljati nakon rekordno niskih razina na kojima je bila početkom ovog tjedna kada se vrijednost te valute srozala na samo 15 posto vrijednosti s početka ove godine.

Jučer je porasla na tečaj od 5,8 lira za jedan dolar, i to većinom zahvaljujući obećanju Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Tursku. To je obećao katarski emir, šeik Tamim ben Hamad Al-Thani koji želi pomoći posrnulom financijskom sektoru “bolesnika s Bospora”. To bi zasad trebalo omogućiti Turskoj ostvarivanje cilja – da ne posuđuje od Međunarodnog montearnog fonda (MMF).

Kako bi ojačala liru, turska je središnja banka otežala bankama zamjenu valuta te ograničila mogućnost stranih financijskih kompanija da kupuju liru.

Prekjučer je njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala s turskim predsjednikom Erdoğanom te mu pružila podršku uz riječi da je tursko gospodarstvo važan partner Njemačkoj.

Komentara 38

NE
Neonacionalist
07:35 17.08.2018.

Ja bih volio da Turska propadne najviše radi ovih poturica u BIH.

I1
ing-12345
07:20 17.08.2018.

Vidjeti ćemo što će SAD reći Katru na ovoj najavi investiranja 15 milijardi dolara u Tursku. Američka baza u Dohi je jedini razlog zašto Saudijska Arabija nije napala Katar. Mislim da će u roku tjedan dana Katarski emir odustati od od ovoga pomaganja Turskoj.

DU
Deleted user
09:24 17.08.2018.

Turci su najveće zlo što se dogodilo Hrvatskom narodu. Uništili su nam pola stanovnistva i 60% teritorija okupirali. Od 15 st. Nadalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije