Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI IZBORI

Separatisti blizu pobjedi u Kataloniji, no pitanje je tko će sastaviti Vladu

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
22.12.2017.
u 00:09

Tri separatističke stranke imaju, prema posljednjim rezultatima, 70 parlamentarnih mjesta ili 48% glasova, a tri unionističke stranke imaju 57 mjesta  i  43%  glasova.

Tri separatističke stranke mogle bi osvojiti između 67 i 71 mjesta od 135 katalonskog parlamenta i imati, dakle, većinu.

Tri stranke su ERC bivšeg potpredsjednika katalonske vlasti Oriola Junquerasa koji se nalazi u zatvoru u Madridu, JxCat bivšeg predsjednika katalonske vlasti Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u egzilu u Bruxellesu i najekstremnije separatističke stranke Kandidatura pučkog jedinstva (Candidatura di Unità Popolare, CUP) Juanja Martíneza, koja je i protukapitalistička.

Skok autonomista

Tri   separatističke  stranke  imaju,  prema  posljednjim  rezultatima,  70 parlamentarnih  mjesta ili 48% glasova, a tri unionističke stranke imaju 57 mjesta  i  43%  glasova.  Potrebna  većina  je  68  mjesta. No, veliki broj glasova,  pa možda i najviše od svih stranaka, mogla bi dobiti unionistička stranka  Ciudadanos na čelu koje je mlada odvjetnica Ines Arrimada, koja bi mogla dobiti između 34 i 37 mjesta, dok bi Katalonske republikanske stranke (ERC)  “političkog  zatvorenika”  Junquerasa  mogla  dobiti  između 34 i 36 mjesta.

Puigdemontov Junts per Catalunya (JxCat) procijenjen je na 28 do 29 mjesta,  CUP  bi  mogao  dobiti  5-6 mjesta. Među strankama koje zagovaraju ostanak  Katalonije  u  Španjolskoj  na  drugom mjestu su socijalisti (PSC) Miquela  Icete  sa  18-20  mjesta,  dok  je  Pučka stranka (PP) španjolskog premijera  Mariana  Rajoya  pala  sa  11  mjesta  dobivenih  na katalonskim
parlamentarnim  izborima  2015.  na  3-5  mjesta  dobivenih na izborima 21. prosinca  ove  godine  na  koje  je  bilo, na 2680 biračkih mjesta, pozvano 5,554.394  katalonskih  birača. 

Ciudadanos,  dakle katalonska stranka koja zagovara  ostanak Katalonije u Španjolskoj i Europi, ali s većom ekonomskom autonomijom,  doživjela  je,  prema  objavljenim  rezultatima,  pravi  skok dobivši  između  34  i  37 mjesta u odnosu na 25 mjesta koje je imala nakon izbora 2015.

Tko će sastaviti Vladu?

Pobjednici  katalonskih prijevremenih izbora mogli bi biti unionisti ako im se  pridruži  i  stranka  barcelonske  gradonačelnice  Ade  Colau  koju  se procjenjuje  na  7-8  mjesta. Pitanje je hoće li unionisti moći vladati. Ni separatisti  nisu  ujedinjeni,  pa  je pitanje i hoće li oni moći sastaviti novu  katalonsku vlast. Zapravo sa 37 mjesta koliko bi mogla dobiti stranka Ciudadanos,  njezina  čelnica  Ines  Arrimade  mogla  bi dobiti i mandat za sastav  vlade. 

Uz tu stranku u koaliciju bi mogli ući socijalisti sa 18-20 mjesta,  pučani sa 3-5 mjesta i stranka Catalunya en Comù Ade Colau koju se procjenjuje   na   7-8   mjesta.   Ako  se  zbroje  najviše  brojke  mjesta unionističkih  stranaka  također  se  prelazi većinski kvorum od 68 mjesta. Pučka  stranka  izgubila  je  u  odnosu  na  prethodne  izbore zbog strogog ponašanja   prema  Kataloniji  premijera  Rajoya,  ali  su,  ako  se  gleda pojedinačne  rezultate  stranaka,  Katalonci  ipak nagradili mladu Arrimade koja je za veliku autonomiju Katalonije, koja je u duši Katalonka, ali koja ne želi ulaziti u separatističke avanture.

Ručno prebrojani listići

Izbori  su održani u neobičnoj atmosferi nakon referenduma o neovisnosti te regije   održanog   1.  listopada,  koji  je  španjolska  vlast  proglasila nezakonitim.  Madrid  je  “dekapitirao” katalonsku vlast, a još danas je 13 katalonskih  političara separatista u zatvorima, a stari i novi kandidat za predsjednika katalonske vlasti, Carles Puigdemont, nalazi se u izbjeglištvu
u  Bruxellesu.  Pošto  je postojala opasnost od utjecaja hackera na biračke rezultate,  odlučeno  je  da se ručno prebrojavaju listići, te nije bilo ni rezultata koji se dobiju ispitivanjem birača izašlih s biračkih mjesta. Oko 13.000  pripadnika  snaga sigurnosti čuvalo je birališta. No, kakva će biti nova  katalonska  vlast još treba vidjeti i, prije svega, hoće li nastaviti  na crti otcjepljenja od Španjolske.

Tijek izbornog dana pratite u nastavku:

23.05 - Nakon što je prebrojano 92 posto glasova, stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske dobivaju u katalonskom parlamentu apsolutnu većinu. Stanje se već neko vrijeme nije promijenilo pa one dobivaju 70 od 135 mjesta u parlamentu. 

22.43 - Nakon što je prebrojano 73 posto glasova, stranke koje su za nezavisnost Katalonije imaju 70 zastupnika u parlamentu koji broji 135 mjesta. Za većinu je potrebno 68 mjesta, piše Catalan News

20.40 - Tri stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske dobivaju  u katalonskom parlamentu apsolutnu većinu na prijevremenim izborima, prema privremenim rezultatima nakon 70 posto prebrojanih glasova.  Separatističke stranke dobivaju 70 od 135 mjesta, prema prvim rezultatima, dok je za natpolovičnu većinu potrebno 68 zastupnika.

Stranke za nezavisnost imale su 72 zastupnika u parlamentu od 2015. čime su prije dva mjeseca dovele tu sjeveroistočnu pokrajinu na rub nezavisnosti a Španjolsku u najveću političku krizu u posljednja četiri desetljeća.

Stranka s najviše osvojenih mjesta je stranka centra Građani koja dobiva 35 mjesta. Slijede stranke za nezavisnost Zajedno za Kataloniju s 34 mjesta i Katalonska republikanska ljevica s 32 posto. Na četvrtom mjestu s 18 mjesta je lijevi centar PSE koji se protivi nezavisnosti. Većinu zagovornicima nezavisnosti zasad donose 4 zastupnika antikapitalističke Kandidature narodnog jedinstva (CUP) s kojima dolaze do natpolovične većine od 70 mjesta.

21.35 - Stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske na korak su od dobivanja većine zastupničkih mjesta u katalonskom parlamentu nakon izbora održanih u četvrtak, pokazuje anketa novina La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Za natpolovičnu većinu u parlamentu potrebno je 68 od 135 zastupnika a tri stranke za nezavisnost koje su odvojeno izašle na izbore mogle bi ih imati između 67 i 71, pokazala je anketa provedena sat vremena prije nego su se u 20 sati zatvorila birališta u Kataloniji. Najviše glasova dobile su stranka centra Građani koja podupire jedinstvo Španjolske i Katalonska republikanska ljevica (ERC) koja zahtijeva odcjepljenje. Prva bi mogla imati od 34 do 37 zastupnika a druga od 34 do 36.
 
Riječ je o telefonskoj anketi koju je u 19 sati na uzorku od 3.200 birača provela tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja GAD3 za La Vanguardiju. Izlaznih anketa na ovim izborima nema. Očekuje se neizvjestan rezultat pa je anketu potrebno uzeti s rezervom.
Anketa pokazuje da je 84 posto birača izašlo na izbore što bi bio povijesno visok odaziv u toj sjeveroistočnoj španjolskoj pokrajini na obali Mediteranskog mora.

Treća stranka po broju osvojenih glasova u anketi je koalicija Zajedno za Kataloniju čiji je član Carles Puigdemont, smijenjeni predsjednik katalonske vlade koji se nalazi u Belgiji. Ona bi mogla imati 28 ili 29 zastupnika. Slijedi Socijalistička stranka Katalonije (PSE), podružnica španjolskog lijevog centra PSOE, a zatim stranka Catalunya en Comú-Podem koja je katalonska podružnica lijevog Podemosa. Antikapitalistički zagovornici nezavisnosti Kandidatura narodnog jedinstva CUP mogli bi imati 7 ili 8 zastupnika a španjolska vladajuća Narodna stranka od 3 do 5.

20.45 - Madrid je “dekapitirao” katalonsku vlast, a još danas su 13 katalonskih političara separatista u zatvoru, a stari i novi kandidat za predsjednika katalonske vlasti, Carles Puigdemont, nalazi se u izbjeglištvu u Bruxellesu odakle je titrao kako će katalonski narod potvrditi želju za otcjepljenjem od ostatka Španjolske.

Katalonija
1/12

Važan odaziv birača

Točno u devet sati otvoreno je 2.680 biračkih mjesta na koja je pozvano 5.554.394 katalonskih birača. Španjolske vlasti uvele su više mjera kako bi se izbjegla izborna varanja. Listiće će se, primjerice, prebrojavati ručno. A kandidata ima 38, premda će ključni odgovor na ovu konzultaciju biti hoće li separatističke stranke, koje se pojavljuju podijeljene, na koncu imati više glasova od stranaka koje propagiraju ostanak u Španjolskoj i EU.

Prema posljednjim podacima ispitivanja javnosti ljevica Katalonske republikanske stranke (ERC) čelnika Oriola Junquerasa, koji se nalazi u zatvoru, mogla bi dobiti 37 mjesta od 135 koliko ih ima katalonski parlament. To bi bio bolji rezultat od onoga koji je ERC dobio na prošlim izborima 2015.

Druga stranka, sa 32 mjesta, mogla bi biti unionistička stranka Ciutadans (C’s, Građani) mlade Inés Arrimadas, dok bi treća stranka mogla biti, također separatistička, Junts per Catalunya Carlesa Puigdemonta, s 29 mjesta. Ostale stranke mogle bi doći do najviše, svaka pojedina, do deset mjesta. Postoje i druge separatističke stranke kakva je, primjerice, Kandidatura pučkog jedinstva (CUP), koja sebe naziva antikapitalističkom. Na čelu te krajnje lijevice je Carles Riera. Stranka bi mogla dobiti oko šest parlamentarnih mjesta, ali je pitanje hoće li ostale separatističke stranke ulaziti s njom u koaliciju.

I odaziv na birališta bit će važan za ocjenu izbora. Moglo bi se odazvati oko 80-82%, a ima 27,8% neodlučnih birača. Postoji opasnost od hakera, odnosno njihova utjecaja na biračke rezultate, pa se zbog toga odlučilo na ručno prebrojavanje, te nema ni izlaznih anketa, odnosno onih koji se dobiju ispitivanjem birača na biračkim mjestima.

Premda bi se rezultati, ali nepotpuni i privremeni, mogli doznati već prvog dana izbora, kasno u noć, prava prebrojavanja započet će 24. prosinca i tek tri dana kasnije će rezultati biti službeni i konačni. Dakle, premda se glasovalo 21. prosinca, prije 27. prosinca rezultati izbora neće biti službeni.

Kada bi zidovi središta Barcelone mogli glasovati zasigurno bi Katalonija postala neovisna, jer su puni crteža boja katalonske zastave. Neki crteži podsjećaju kako su simbol Katalonaca postali politički zatvorenici Španjolske: Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras.

Kako je utjecao referendum

Do 13 sati odazvalo se 34,7% birača, što je približno isto parlamentarnim izborima 2015. kada su separatističke stranke ukupno dobile 48 posto glasova i sa 72 od ukupno 135 mjesta imali većinu u parlamentu. No, sada je situacija drugačija. Između je bio zabranjeni referendum o neovisnosti na kojem se odazvalo oko dva milijuna birača od kojih je oko 90 posto bilo za neovisnost.

“Sutra ćemo započeti stvarati republiku, koju su ljudi izabrali glasovanjem u listopadu”, izjavio je Juanjo Martínez, predstavnik najekstremnije separatističke stranke CUP. Očekujem da će sve proteći mirno i da ćemo mi iz Ciutadansa moći vladati, kazao je Miguel García Sainz iz unionističke stranke premijerske kandidatkinje Inés Arrimadas.

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Katalonija
1/59

Komentara 48

DU
Deleted user
22:47 21.12.2017.

Živjela slobodna Katalonija!

DU
Deleted user
21:36 21.12.2017.

katalanci niti uzbuđuju EU niti svijet. ovu vijest ste donijeli iako je zanemarive vrijednosti za hrvatske građane. A niste donijeli vijest da se Hrvatska u UNu suzdržala kod jeruzalemske rezolucije jer nije imala stav. Pa Plenki zašto Hrvatska nije imala stav? Želite da ljudi ostanu živjeti u jednoj državi bez stava? Ne ide to tako. Zato vam i odlaze građani.

Avatar VIVAESPANA
VIVAESPANA
07:01 22.12.2017.

bez obzira ko pobedi, u Spaniji su na snazi isti zakoni...separatizam no pasaran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije