Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mobilizirana vojska

Kaos na granici: Stotine migranata želi se probiti u Poljsku, članica EU krivi Bjelorusiju

Migrants are seen on the Belarus side of the border with Poland near Kuznica Bialostocka
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
1/6
08.11.2021.
u 15:54

Poljska je na granicu smjestila više od 12.000 vojnika, rekao je ministar obrane

Poljska vlast navodi kako je mobilizirala dodatne vojnike nakon što su se proširile snimke koje prikazuju stotine migranata kako hodaju prema njihovoj granici. Također, poljska vlast optužuje Bjelorusiju da pokušava izazvati veliki sukob.

- Bjelorusija želi izazvati veliki incident, po mogućnosti ispaljenim hicima i žrtvama. Prema medijskim izvještajima, pripremaju veliku provokaciju, da dođe do pokušaja masovnog graničnog prijelaza - rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Piotr Wawrzyk.

Europska unija optužuje Bjelorusiju da potiče migrante da prijeđu u zemlje EU preko Bjelorusije, kao oblik hibridnog ratovanja u znak osvete za sankcije Minsku zbog kršenja ljudskih prava, piše Reuters

Poljska je na granicu smjestila više od 12.000 vojnika, rekao je ministar obrane. Latvija, koja dijeli granicu s Bjelorusijom, nazvala je situaciju "alarmantnom".

Bjeloruska čelnica u egzilu Sviatlana Tsikhanouskaya pozvala je na snažan odgovor EU i Ujedinjenih naroda. - Migrante na granicu EU guraju naoružani ljudi. Krijumčarenje migranata, nasilje i zlostavljanje moraju prestati - navela je na svom Twitter profilu. 

Vlada bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u više je navrata poricala stvaranje migrantske krize, okrivljujući Zapad za postupanje s migrantima. Bjeloruski državni granični odbor potvrdio je da se mnoge izbjeglice kreću prema poljskoj granici i rekao da Varšava zauzima "nehuman stav".

EU, SAD i Velika Britanija uvele su sankcije Bjelorusiji nakon što je Lukašenko pokrenuo nasilno gušenje masovnih prosvjeda nakon spornih izbora prošle godine. Lukašenko je prkosio pozivima oporbe da podnese ostavku, potkrijepljen novcem i potporom saveznice Rusije. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je branio postupanje Minska po pitanju migranata, rekavši da Bjelorusija poduzima sve potrebne mjere kako bi djelovala legalno.

Humanitarne organizacije kažu da se migranti suočavaju s iscrpljujućim uvjetima dok pokušavaju prijeći granicu iz Bjelorusije po hladnom vremenu uz nedostatak hrane i medicinske pomoći. Poljske vlasti priopćile su kako je sedam migranata pronađeno mrtvo na poljskoj strani granice, a postoje izvješća o još smrtnih slučajeva u Bjelorusiji. 

Organizacije optužuju poljske vladajuće nacionaliste da su prekršili međunarodno pravo na azil gurajući migrante natrag u Bjelorusiju, umjesto da prihvate njihove zahtjeve za zaštitu. Poljska kaže da su njezini postupci zakoniti. Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je na Facebooku: "Poljska granica nije samo crta na karti. Granica je sveta - za nju je prolivena poljska krv!".

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
16:21 08.11.2021.

Poljska gradi čeličnu ogradu visoku 5,5 metara, stavlja kamere i bodljikavu žicu, a u Varšavi kažu da bi do sredine 2022. godine ona trebala biti gotova na cijeloj dužini poljsko-bjeloruske granice. I Litva je počela s gradnjom čelične ograde premaa Bjelorusiji, visine četiri metra. Protezat će se na dužini od oko 500 kilometara. Mađarska je napravila žičanu ogradu duž čitave grani e s Hrvatskom i Srbijom. Bugarska je napravila žičanu ogradu prema Turskoj, kao i Grčka Ako se ne varam i Slovačka ima namjeru napraviti žičanu ogradu. Slovenija već ima žičanu ogradu duž većeg djela granice s Hrvatskom. Sve zemlje istočne, središnje i jugoistočne Europe (osim "regiona") grade žičane prepreke i ograde kao zaštitne barijere u slučaju dolaska velikog broja migranata na njihove granice, samo Hrvatska ima riješenje i bez tih ograda. Zanimljivo!!!!

KA
kaktuscrveni
16:07 08.11.2021.

Zašto se nitko od migranata ne gura u Rusiju ?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:14 08.11.2021.

Tako i Smrdhija prebacuje migrante u BiH da ih što više bude na hrvatskoj granici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije