Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predizborna kampanja

Kanadskog premijera prosvjednici gađali šljunkom jer želi uvesti obvezno cijepljenje

Canada's Liberal Prime Minister Justin Trudeau campaigns in Welland
Foto: Carlos Osorio/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.09.2021.
u 20:52

Prije nešto više od tjedan dana, premijer je morao otkazati izborni skup nakon što je gomila bijesnih prosvjednika omela događaj

Liberalnog kanadskog premijera Justina Trudeaua netko je u ponedjeljak pogodio šljunkom dok se ukrcavao na autobus koji koristi u kampanji uoči izbora 20. rujna. Nasreću, pogodili su ga sitnijim kamenjem te nije ozlijeđen. Trudeau je izgubio veliku podršku koju je dosad imao među biračima te se dva tjedna prije izbora našao u poziciji da zaostaje za Konzervativnom strankom, koja ima 35% podrške, dva postotna poena više od premijerove Liberalne stranke.

I sada je prešao u napad pokušavajući poentirati na temama o cijepljenju te kontroli posjedovanja oružja. Podsjetimo, Trudeau je postao i globalno poznat po velikim ulaganjima u znanost u Kanadi, kao i po javnoj kritici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegova napuštanja Pariškog klimatskog sporazuma. Inače je njegova politika naginjala ekološkim temama ne dovodeći u pitanje klimatske promjene te se Kanada u Trudeauovu mandatu činila vrlo otvorenom zemljom.

No sada se čini da u novoj kampanji prevladavaju nacionalne, a ne internacionalne teme. Konzervativni lider Erin O’Toole u nedjelju se predomislio i promijenio svoje obećanje da će ukinuti zabranu korištenja određenog vatrenog oružja. Ta je tema postala važna u zemlji nakon nekoliko masovnih ubojstava posljednjih godina. Sada na toj prividnoj kolebljivosti Trudeau pokušava poentirati.

– Reći će što god treba samo da ga izaberu. A to nije vodstvo, to nije integritet – rekao je Trudeau na skupu u južnom Ontariju, najmnogoljudnijoj kanadskoj pokrajini. O’Toole mu vraća na temi pandemije, odnosno cijepljenja. 

Trudeaua su kritizirali zato što je izbore sazvao dvije godine uoči redovitih (posljednji su održani 2019.) pa još usred četvrtog vala pandemije, a u protunapadu je Trudeau napao stav konzervativaca prema kojem se protive obveznom cijepljenju. Trudeau uvjerava birače da se O’Toole dodvorava antivakserima, kao što se dodvoravao i lobistima za slobodno posjedovanje i nošenje oružja. No dijelom je to i zbog vlastite pozicije, jer je sadašnji kanadski premijer često izložen provokacijama antivaksera tijekom ove kampanje.

– Erina O’Toolea u najmanju ruku navodi antivakserska gomila – rekao je Trudeau.

Tako se po ovome čini da kanadski premijer dolazi u opasnost da izgubi svoj mandat na onome u što je najviše ulagao, a to je znanost, ona koju u kontekstu pandemije antivakseri nastoje obezvrijediti.

– Kanađani počinju uviđati kako je to budućnost kakvu im nudi Erin O’Toole, budućnost kolebljivog i slabog vodstva, gdje on ne zastupa ono u što sam vjeruje, ne govori Kanađanima što je to u što on doista vjeruje – rekao je premijer.

O’Toole na skupu u Ottawi isto tako nije želio odgovoriti koliko kandidata s njegove liste nije cijepljeno, već je samo rekao da se oni koji nisu moraju testirati svakoga dana.

– Naš je pristup, uza sve poštovanje prema cijepljenju, da pokušamo ohrabrivati i informirati ljude te raditi s njima, ali pošto vat ćemo njihove osobne odluke kada je zdravlje u pitanju – rekao je O’Toole u povodu Trudeauovih kritika.

Iz ovakve se izjave doista i doima kako je stav Trudeauova protukandidata više orijentiran prema protivnicima cijepljenja nego prema službenim stavovima Svjetske zdravstvene organizacije i vlada vodećih svjetskih država. Sam O’Toole incident u kojem je Trudeau pogođen šljunkom nazvao je odvratnim.

“Političko nasilje nije nikada opravdano, a naši mediji moraju biti oslobođeni prijetnje, uznemiravanja i nasilja”, napisao je na svom Twitteru.

No opovrgavaju ga događaji u drugim zemljama, primjerice prije nekoliko je dana u studio RTV-a Slovenija upalo nekoliko osoba takve orijentacije, a ni prosvjedi u Europi nisu osobito miroljubivi. O’Toole i Trudeau očito su se prihvatili surove politike u ključnom razdoblju izbora nakon godišnjih odmora.

 

Komentara 4

Avatar vasilije
vasilije
19:51 07.09.2021.

Australija najveći konc logor na svetu. Ima preko 25 milona logoraša

CO
covidiot
15:33 07.09.2021.

dete ten kre postavljen za predsjednika

DU
Deleted user
14:36 07.09.2021.

Macron je sam rekao da se neće kandidirati za predsjednika Francuska ima predsjednika koji to nije tako i kanada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije