Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO NAM JE NEPOJMLJIVA SITUACIJA'

Kampere kod Obrovca probudio medvjed. Lovci: Zadnji put smo ga promatrali dobrih 20 minuta

Foto: D. Klisović/Zadarski.hr
1/2
25.10.2021.
u 09:27

Definitivno je njegova „dionica“ od Jurica prema Ribnici. Zato njegovo pojavljivanje jutros u blizini Otišne nije preveliko iznenađenje, kazao je član udruge Kamenjarka.

Kampere koji su prenoćili u Kruševu kod obale Novigradskog mora u nedjelju ujutro probudio je medvjed. Kratko se zadržao kod maslinika u blizini te je brzo otišao. 

Ovo otkriće nije veliko iznenađenje za članove obrovačke Lovačke udruge Kamenjarka koji već neko vrijeme prate ovog medvjeda, a Vjekoslav Župan i Damir Klisović zadnji su ga puta snimili u svibnju ove godine, prenosi Zadarski.hr

- On luta ovuda i ne znam kako će to završiti. Nemam toliki broj kamera da ga svaki put uhvatim, ali zadnji put smo ga Vjeko i ja promatrali dalekozorom dobrih 20 minuta. Bio je u polju, zaseok Jurice. Šetao je, lagano, izlazio iz polja gdje je išao po hranu. Lagano se povlačio prema šumi i mislim da nas je osjetio, čuo. No definitivno je njegova „dionica“ od Jurica prema Ribnici. Zato njegovo pojavljivanje jutros u blizini Otišne nije preveliko iznenađenje, nadodao je Damir Klisović.

Foto: D. Klisović/Zadarski.hr

Kako je objasnio predsjednik Kamenjarke Zvonimir Perica Berko, ovo nije prvi put da je došao tako blizu mora. 

- U zaseoku Meka Draga čovjek je kupio kuću, stranac. Kuća dva metra od mora, a sa zapadne strane šuma, baš prema ušću Zrmanje. Nije prošlo dva dana, došao mi je u šoku reći da medvjed šeta tuda. Pratimo mi tog medvjeda, po otiscima, po izmetu. Opasno je to. Taj medvjed jednostavno tu obitava, to je jedna situacija koja je i nama lovcima nepojmljiva, kazao je. 

- Ne trebamo se čuditi što su medvjedi i divlje svinje došli do obale. Nikad ih nije bilo, ali bilo je ljudi. Sada nema ljudi, točnije, nema naroda koji drži blago i šuma je podivljala, zvijeri imaju fantastična skloništa. Šuma je „podivljala“ raslinjem jer nema ovaca i koza, osobito koza, da prirodno to pojedu i da nema gustoće raslinja. Osobito su tu važne koze, jer one ne jedu s poda, kao ovce, već jedu vrhove grančica, sve što raste, pupa, strši iznad zemlje. Popnu se prednjim nogama i brste. Ali koza više nema. Nitko ih ne drži, a prije nekoliko desetljeća bilo ih je na desetke tisuća. Zamislite to. I sada se medvjed ima gdje skrivati, zaštićen je raslinjem, i dolazi po hranu sve do obale, dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije