Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritični datumi

Kalendar je pun datuma idealnih za politički rat SDP-a i HDZ-a

Kolinda Grabar-Kitarović,Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.06.2015.
u 19:00

Ideološki El Clasico vrhunac će sukoba imati na Alki i u Kninu

Izborne utakmice uvijek su žestoke. Ova najnovija, koja je započela prije nekoliko mjeseci, mogla bi postati najžešća do sada. Igra se na terenu ideologije, a Hrvati te podjele na crne i crvene, ustaše i partizane, desne i lijeve naprosto "obožavaju".

U HDZ-u su to shvatili odavno pa SDP-ove "komunjare" svake tri-četiri godine izvlače na tanak led uvijek po istom principu – spočitni im komunističku prošlost, Kevine jame, druga Tita i eto ti prilike za mobilizaciju birača. Ali na greškama se uči! Pa se i SDP "opametio". Više se ne igra isključivo bunker, povede se i pokoji napad, a Zoran Milanović u dresu centarfora sve češće i sam napuca ideološku raspravu duboko iza gol-crte.

I dok u nogometu utakmica završi za 90 minuta, ovaj izborni El Clasico trajat će beskrajno dugo, mjesecima, a svi događaji pred nama koji bi se trebali obilježiti dostojanstveno i u zajedništvu koristit će se za žestoke političke okršaje. Kako će to otprilike izgledati, najbolje smo mogli vidjeti u svibnju. Taj je mjesec svake godine ideološki obojen. Nije to ništa novo. Ali ove, kada su izbori pred vratima, rasprave o Jasenovcu i Bleiburgu pokazale su svu raskoš hrvatskih podjela uz dirigentsku palicu Zorana Milanovića, Tomislava Karamarka i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Sabi birači oprostili viagru

Nažalost ili na sreću glavnih glumaca, takvih datuma idealnih za šuplja prepucavanja u kalendaru pojavljuju se svako malo – gotovo na tjednoj bazi.

U lipnju Dan antifašističke borbe i Dan državnosti, u srpnju ustanak u Srbu, a u kolovozu prava "poslastica" – proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu. Kako ćemo slaviti 20. obljetnicu Oluje pitanje je na koje se tjednima tražio odgovor, propitkivale ustavne ovlasti predsjednice i premijera, osnovao se čak i Državni odbor za proslavu... I nema sumnje da će se i sama proslava kao i vojni mimohod dan ranije u Zagrebu ponovno instrumentalizirali za dnevnopolitičke svrhe i privlačenje birača.

Samo mjesec dana poslije čeka nas proslava 300. obljetnice Sinjske alke. Ta se manifestacija godinama politizira, ponekad i na rubu "crvenog kartona", pa je nezamislivo da bi ove godine takav scenarij mogao izostati. Da su upravo Oluja i Alka dva "najvruća krumpira" u ideološkoj kuhinji, drži i politički analitičar Žarko Puhovski.

– Premijer Milanović može preskočiti dolazak u Knin, ali kao Sinjanin ne može izbjeći Alku. Kako će se postići da ne bude kravala, to je dosta nejasno. Bude li izviždan na Alci, onda je stvar doista otišla daleko – kaže Puhovski, koji razlog za ovakve ideološke podjele i prepucavanja vidi u činjenici da u Hrvatskoj ne postoji konsenzus oko apsolutno nijednog događaja iz povijesti. Osim toga, dodaje, nijedna strana ne nudi ekonomski program pa birači razmišljaju logikom – svi su oni isti, neka barem pobijede moji.

Nakon vrućeg ljeta neosporno je da nas čeka i vruća jesen, pogotovo ako se ponovno "zakuha" pitanje ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Biti će, drži Puhovski, posebno zanimljivo gledati kako će se u cijeloj priči postaviti HDZ s obzirom na to da bi bez manjina teško mogli sastaviti Vladu nakon izbora.

Studeni je još jedan vrlo opasan mjesec na ideološkom planu. Mjesec u kojem je pao grad heroj, a u izbornoj godini priziva u sjećanje i ružne slike dviju vukovarskih kolona.

Izbornu godinu moglo bi opteretiti i nekoliko sudskih presuda. Vjerojatno najopasnija za HDZ jest ona za Fimi mediju. Ipak Puhovski drži da to neće mnogo utjecati na izbore.

– Fimi medija je irelevantna. To je još jedino Nenadu Staziću važno. HDZ više na tu temu ne reagira, a njihovi birači isto tako. Svi će oni na to samo reći – pa to je bio Sanader. Te teme ljude ne mobilizira. Pa pogledajte samo slučaj bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. Čovjek je kupovao novcem djece viagru i izgubio izbore za samo četiri-pet autobusa! – kaže Puhovski.

Zbog čega su nam ideološke teme zatrovale politički prostor i zašto u izbornoj godini ne inzistiramo na pitanjima iz obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, ekologije... i zašto građani uopće pristaju na igru dviju velikih stranaka kojima takvo ponašanje jedino i odgovara i kojim eliminiraju sve ostale u političkom prostoru koji se nekakvim svojim programima pokušavaju nametnuti?

"Fajta" će sigurno biti

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako odgovor na to pitanje ne treba tražiti samo u određenom "političkom deficitu" našeg društva/građana već i u izbornom zakonu.

– Situacija dvostranačja posljedica je izbornog zakona koji, iako je nominalno razmjeran, ima učinak većinskog izbornog sustava (izborni prag od pet posto, učinak D'Hondtove metode koja dodatno nagrađuje najjače liste, nap. a.). Većinski izborni sustav dugoročno uvijek vodi prema dvostranačju. Birači ne vole bacati svoje glasove. Dakle, ako procijene da njihov prvi izbor neće prijeći izborni prag, oni će u većini slučajeva glasati za neku od velikih stranaka. Za onu koju smatraju manje lošom – kaže Gjenero.

Kaže kako će "fajta" na važnije datume sigurno biti.

– Iskrit će oko Knina i proslave Oluje, a koliko će žestoko biti na obljetnicu pada Vukovara, ovisi samo o tome kada će biti izbori, hoćemo li tada biti na vrhuncu izborne kampanje ili ne. Ako izbori budu u prosincu, siječnju ili veljači, to znači da se u ovoj zemlji neće dati živjeti. Međutim, krivnju ne bih podijelio ravnopravno na SDP i HDZ. Tomislav Karamarko ne treba velike ideološke sukobe jer su njegovi birači već mobilizirani, a Zoran Milanović će zaoštravati retoriku na principu – ili mi ili oni zato da održi svoju koaliciju na kupu te da bi mobilizirao svoje biračko tijelo. Milanović je svjestan da ima oko 20 posto glasova te računa kako dodatni glasački bazen ne može osvojiti bez tihog građanskog rata – smatra politički analitičar Davor Gjenero.

Naravno, nastavlja Gjenero, Tomislav Karamarko neće ostati hladan kada ga Milanović izravno izazove na ideološkim pitanjima.

– Karamarko nema veliki manevarski prostor, on ne može odšutjeti na Milanovićev napad jer bi time počeo gubiti svoje birače te bi otvorio prostor svojim konkurentima na desnici. Ali Karamarko će istodobno morati voditi dvije bitke – jednu za privlačenje birača s političkog centra, a drugu za zaštitu desnog boka – zaključuje Gjenero.

>>Kako su generali pomirili Hrvatsku – 'Bit će kako kaže Ante Gotovina'

>>Mimohod 4. kolovoza u Zagrebu, a proslava Oluje dan poslije u Kninu

Komentara 35

DA
davnor
19:48 04.06.2015.

Milanović može zaoštravat retoriku ali sve se zna mi ili oni do sada su dobili sve izbore oni pa sam uvjeren da ni sada nemože biti drugačije a nakon toga očerupat će ga i njegovi crvendaći u stranci.

Avatar Kočijaš
Kočijaš
20:29 04.06.2015.

A što sa Svim svetima? Ne kužim. Komunistima smetaju Svi sveti? 0o

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
23:20 04.06.2015.

Hahaha, sad lex partija angažirala Manolica da ih spasi . Njet drugovi , to ne prolazi , Joža se uzalud znoji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije