Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Potraga se ne prekida ni 11. dan, popodne snima novi satelit'

- U petak popodne očekujemo prelet novog satelita, i nakon toga u popodnevnim ili večernjim satima, očekujemo čuti ima li što na tim snimkama - kaže Zvonimir Frka Petešić, šef kabineta premijera Andreja Plenkovića.
11. listopada 2019. u 09:33 10 komentara 3433 prikaza
Zvonimir Frka Petešić, Bourbon Rhode
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Borubon Offshore
Pogledajte galeriju 1/6

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić očekuje nove informacije o potrazi za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i njegovom posadom - večeras, u petak predvečer. Najvažnije, potraga se ne - prekida.

Bourbon Rhode POTRAGA STOJI NA MJESTU Pomorci: Dalić navija da pronađu našeg Dinu, a mi pritišćemo da Francuzi ne odustanu

- Zasad nemamo dodatnih vijesti. Satelitske snimke nažalost nisu ništa pokazale. U petak popodne očekujemo prelet novog satelita, i nakon toga u popodnevnim ili večernjim satima, očekujemo čuti ima li što na tim snimkama - kaže Petešić, šef Plenkovićeva kabineta.

Jučerašnje satelitske snimke neupotrebljive su jer je bilo oblačno, a za dobru snimku treba biti vedro i dan. Ako bude pozitivnih vijesti, ako se ponovo na snimku pojavi splav, to bi itekako pomoglo u usmjeravanju potrage. Oni koji prate ovakve hitne situacije, ne sjećaju se toliko opsežne akcije, diplomatskih pritisaka, uključenih brodova, aviona, satelita...

- Zasad je bilo pet satelita uključeno u snimanje tog područja i svi snimci, osim jednog, nisu ništa pokazali. A na tom jednom snimku, dakle, uočen je jedan objekt čiji promjer odgovara veličine gotovo jednog piksela. Teško je identificirati o čemu se radi.

No, što ako snimka opet ne pokaže ništa? Francuzi tvrde da će uskoro odlučiti hoće li nastaviti potragu..., što ne zvuči optimistično?

BOURBON RHODE Filipinac koji sudjeluje u potrazi: Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe

- Vidjeli smo te medijske napise, ali zasad francuska prefektura nije donijela takvu odluku. Ovo je 11 dan, nažalost, bez rezultata, i mi se nadamo da će potraga nastaviti što je duže moguće. Svjesni smo da je s francuske strane napravljen ogroman napor, i znamo preko naših ljudi koji su svakodnevno u kontaktu svima, da je cijela ekipa izrazito angažirana, ali i iscrpljena psihički i da vrlo emotivno doživljavaju cijelu potragu - kazao je Petešić pa dodao:

- Nastavljamo s kontaktom s Europskom agencijom za pomorsku sigurnost u nadi da će sateliti, već u petak popodne, nešto identificirati...

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Badbit:

    Neka se branitelji odreknu djela mirovina za spas kapetana..

  • Avatar tituš
    tituš:

    Pitanje je volje i želje da se pronađe ove ljude! Ameri vide kilometrima pod zemljom, morem, gađaju milimetarski raketom, kamoli ne bi mogli otkriti poziciju splava i toplinu ljudskih tijela, no vjerojatno očekuju novce. Platite koliko treba, tri vlade i ... prikaži još! države to moraju učiniti za spas ljudi!