Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako će se provjeravati točnost podataka? Popisat će se i prazni stanovi i kuće...

Preko sustava E-građani jučer je počela prva faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova koja će trajati do 26. rujna. Jučer do 15 sati popisalo se 18.727 kućanstava
14. rujna 2021. u 06:29 9 komentara 9558 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Hrvatskoj je jučer počela prva faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova koja će trajati do 26. rujna, do kada će građani sebe i članove svog kućanstva moći popisati preko sustava e-Građani. Jučer do 15 sati popisalo se ukupno 18.727 kućanstava, doznajemo iz Državnog zavoda za statistiku.

Nakon prve faze slijedi druga faza popisa od 27. rujna do 17. listopada, kada gotovo 8000 popisivača izlazi na teren kako bi popisali s pomoću elektroničkih uređaja one koji se nisu popisali online, obavili kontrolu i ispravili pogreške nastale samopopisivanjem građana. No, kako će se kontrolirati točnost podataka koje će građani dati samopopisivanjem ili tijekom terenske faze popisa?

Započelo samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani Putem sustava e-Građani Obavili smo online popis: Za popisivanje triju osoba trebalo nam je oko sat vremena

Može li biti manipulacije?

Referentna točka popisa je 31. kolovoza 2021. te će, prema konceptu uobičajenog mjesta stanovanja, u popis stanovnika Hrvatske ući svi građani koji su uoči referentnog trenutka popisa živjeli u svom mjestu stanovanja godinu dana ili došli u mjesto stanovanja s namjerom da u njemu ostane bar godinu dana. Popisni upitnik se sastoji od tri dijela – osobe, kućanstva i stanovi – i sadrži 38 pitanja. Jedan član kućanstva može popisati sve članove svog kućanstva preko sustava e-Građani i takvo samopopisivanje primjenjuje se prvi put u Hrvatskoj.

Nakon završenog samopopisivanja građani će dobiti kontrolnu šifru (kod) koju će slikati ili isprintati i dati popisivaču. Ne moraju popisivača nakon samopopisivanja u drugoj terenskoj fazi popisa primiti u kuću, dovoljno je da mu daju kontrolnu šifru. Popis se temelji na izjavi građanina koji je odgovoran dati točne podatke. U protivnom kaznom od 2000 do 5000 kuna kaznit će se građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa.

Započelo samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani Krenuo popis stanovništva Želite se popisati online, a nemate ePass? Ovo su upute

No, kako će iz DZS-a kontrolirati jesu li građani dali točne i potpune podatke s obzirom na to da se popis temelji na izjavi građana i da popisivač nema pravo tražiti osobne dokumente, ni sumnjati u točnost podataka, a s druge strane, ako građani ne daju podatke o popisnim jedinicama ili ne daju točne i potpune podatke, prijeti im novčana kazna?

Iako više od 1000 kontrolora nadzire rad popisivača, kontroliraju točnost i obuhvat prikupljenih podataka, kako će kontrolirati točnost svih podataka tijekom obrade podataka, kako će se provjeriti točnost podataka za iseljene koji se nisu odjavili ili za fiktivne stanovnike koji su prijavljeni u Hrvatskoj, a ovdje ne žive? Zanimalo nas je što će biti i s popisivanjem praznih stanova, kuća i vikendica i ulaze li u evidenciju?

– Državni zavod više je puta prenosio da podaci koje osobe daju trebaju biti potpuni i točni. Popisivači će s tim upoznati članove kućanstva. Popisivač ne može provjeravati tijekom popisivanja točnost podataka jer se Popis temelji na izjavi. No, tijekom obrade podataka, Zavod će uparivati podatke s podacima iz administrativnih baza i kontrolirati točnost i pouzdanost podataka. Osobe koje žive izvan Hrvatske ne popisuju se. Osobe koje imaju kućanstvo u Hrvatskoj mogu popisati članovi njihova kućanstva u Hrvatskoj samostalno u elektroničkom sustavu e-Građani ili u drugoj fazi popisivanja davanjem podataka popisivaču. Stambene jedinice koje su prazne bit će popisane kao prazni stanovi – odgovorili su nam iz DZS-a.

PODACI O VAMA, KUĆANSTVU... Objavljujemo pitanja koja će vas dočekati u prvom online upitniku za popis stanovništva

Demograf Marin Strmota govori da ovaj popis stanovništva u svakom slučaju neće biti usporediv s prošlim.

Rezultati nakon 60 dana

– Ne znam koji će biti mehanizmi provjere točnosti prikupljenih podataka popisom stanovništva i s kojim su sve bazama podataka u Državnom zavodu za statistiku umreženi. Nejasno je i kako će se kontrolirati da se ne popišu fiktivni stanovnici, primjerice vide li se IP adrese odakle su građani popunjavali popisni upitnik? Ne budu li dobri mehanizmi kontrole, manipulacije su moguće – govori Strmota.

Nakon Popisa stanovništva, kućanstva i stanova, trebali bismo saznati ima li Hrvatska manje od četiri milijuna stanovnika. Također, saznat ćemo kakav je sastav stanovništva po dobi, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim obilježjima, državljanstvu, vjeri, materinskom jeziku, koji su glavni izvori prihoda građana, u kakvim stanovima i kućama žive, koliko je samaca, (izvan)bračnih parova, razvedenih, udovaca i građana u životnom partnerstvu. Prvi rezultati popisa objavit će se 60 dana od završetka popisa na terenu. 

Kako možete online popisati roditelje ako ne žive s vama

Gađani mogu popisati i roditelje, djedove, bake koji žive u drugom kućanstvu, ali preko njihovih vjerodajnica. Kako većina starijih nije u sustavu e-Građani, kako im mogu pomoći članovi obitelji da dođu do vjerodajnica? Iz Fine odgovaraju da ako građanin želi zatražiti izdavanje ePASS ili mToken vjerodajnice, a ne može osobno doći, to može učiniti opunomoćenik, temeljem pisane punomoći, ovjerene kod javnog bilježnika. Na stranici https:// epass.gov.hr/Login.aspx, može se preuzeti obrazac punomoći, a u Finu opunomoćenik treba dostaviti ovjerenu punomoć, svoju osobnu, presliku osobne iskaznice ili putovnice opunomoćitelja i popunjenu pristupnicu za ePASS/mToken vjerodajnice za e-Građane. Iz Fine napominju da je u pandemiji korisnicima omogućeno izdavanje ePass vjerodajnice i preko online servisa za predaju dokumentacije, https://ospd.fina.hr/, u rubrici Certifikati i vjerodajnice, te ePass vjerodajnicu građanin može ishoditi i bez dolaska u Finu.

''Prometne zgode i nezgode''
Neobična scena u garaži šoping centra u Splitu: 'Može li ta minijatura uopće pokrenuti ovu grdosiju?'
Mercedes više nije san
Mercedes više nije san
Kvalitetnim izborom goriva do novog Mercedesa: Lojalnost koja se isplati
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Bezglutenski:

  Zanimljivo je da se mogu ljudi digitalno popisivati, plaćati digitalno račune, primati plaću digitalno ali se ne može digitalno glasovati 😂😂😂😂

 • sasoon:

  90% podataka država već zna i koja je uopće potreba ovog popisa? I sami su rekli da će provjeravati točnost podataka sa usporedbom s postojećim bazama u kojima već imaju te podatke. Pitaju me izvore prihoda, a već sve znaju, ... prikaži još! jer plaćam poreze. Oni koji rade na crno, to im neće ni u popisu reći. Pitaju me i adresu sa osobne, članove obitelji, nekretnine, a sve već znaju…

 • geler203:

  "U protivnom kaznom od 2000 do 5000 kuna kaznit će se građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa." Odnosi li se to i na podatke koji su političari morali ... prikaži još! dati o svojoj imovini i neistinitim podacima?