Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krenuo popis stanovništva

Želite se popisati online, a nemate ePass? Ovo su upute

Započelo samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.09.2021.
u 10:26

Popis obuhvaća tri jedinice – stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani

Od danas traje popis stanovništva, kućanstava i stanova. Prvi put bit će provedeno "bez papira", odnosno potpuno digitalno, u dvije faze. U prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani. Kako bi sudjelovali u prvom digitalnom popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj potrebno je izabrati vjerodajnicu za prijavu, registrirati se, pročitati uvjete upotrebe, potvrditi da ste punoljetni i početi sa samopopisivanjem. 

Pravilo je samopopisivanja, naime, jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Što znači, ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, da samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan. Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kad će je predati popisivaču.

A  za one koji još ne znaju, ovo su upute za dobivanje ePass vjerodajnice:

- prvo trebate popuniti pristupnicu za ePASS vjerodajnicu za e-Građane
- potrebna je preslika osobne iskaznice u pdf formatu
- Otvorite Fininu stranicu, kliknite na Pristup na servise, učitajte tražene dokumente (pristupnica i osobna) i predajte zahtjev
- čeka se samo 1 dan

Kao korisnik internetskog ili mobilnog bankarstva odmah možete pristupiti portalu e-Građani. Prijava je jednostavna i identična prijavi na internetsko bankarstvo jer pritom koristite isti autentifikacijski uređaj, odnosno vašu elektroničku vjerodajnicu - mToken, čitač kartice ili token, koje ste dobili prilikom ugovaranja usluge. 

Ako osoba ne stigne ispuniti Upitnik odjednom, moguće je spremiti unesene podatke te s popunjavanjem nastaviti poslije. Nedovršenom Upitniku moguće je pristupiti sve dok traje faza samopopisivanja. Ako je osoba ispunila i poslala Upitnik te joj je sustav dodijelio jedinstvenu šifru (kod), onda više nije moguće unijeti promjene u Upitnik.

Nakon uspješno provedenog postupka i slanja ispunjenog obrasca u sustav za samopopisivanje na ekranu će se prikazati jedinstvena šifra koja služi kao dokaz o uspješno provedenom postupku samopopisa te ju je obavezno sačuvati kako biste je mogli dati na uvid popisivaču pri terenskom popisivanju.

Više o svemu doznajte OVDJE.

Komentara 16

FR
frabrne
11:08 13.09.2021.

Riješio za dvadesetak minuta, ima nekih gluposti ali ne pretjerano (otvaranja potpitanja) koja onda nisam odmah vidio pa me vraća ponovno na stranicu. BTW koristio sam login preko ebanankinga od ZABE.

Avatar Hazl113
Hazl113
11:29 13.09.2021.

Tko će kontrolirat točnost i ispravnost tog popisa. Kako znati da se upisana osoba doista nalazi na mjestu stanovanja. Bit će tu dosta muljanja, pogotovo gdje su prijavljeni Srbi, a oni u Srbiji, ili pak oni koji rade van RH, a tu su prijavljeni radi besplatne zdravstvene pomoći. A što je sa ilegalnim podstanarima? Recimo žive i rade u Zagrebu, a prijavljeni negdje drugdje pa tako ujedno izbjegavaju prirez od 18%.

JO
JosefKa
16:37 22.09.2021.

Upute su KATASTROFA! Cijeli proces je KRIMINALNA KATASTROFA! Engleski "pass"-ovi u Hrvatskoj? Nigdje ne pise u kojem formatu, na kojoj vrsti aparata je dostupno, koriste se 2 razlicite stranice za upis, nigdje opcije za spremanje kod pdf formulara... ako se stvar mora printati pa potpisivati pa skenirati- gdje je smisao "elektronskog upisa"? Prijave putem certifikacije PBZ banke???? Strani konglomerati vrse autorizaciju prijave na drzavne portale??? Kakva akutno nesposobna nakupina neizljecivih birokrata koji postavljaju kucice i protokole za upis iskljucivo i samo onako kako je njima zgodno. Ovo se ne zove "usluga", ovo se zove i preziva "posluzivanje nesposobnosti birokrata kako bi oni lakse dosli do rezultata".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije