Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putem sustava e-Građani

Obavili smo online popis: Za popisivanje triju osoba trebalo nam je oko sat vremena

Započelo samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
13.09.2021.
u 19:10

Nejasnoća se, primjećujemo, može javiti na pitanju je li osoba ikada u životu boravila izvan granica Hrvatske godinu dana i dulje, odnosno nejasno je odnosi li se to na osobe rođene u drugoj državi s obzirom na to da su pitanja o državi rođenja neposredno iznad.

Prvoga dana popisivanja stanovništva preko sustava e-Građani provjerili smo kako online popis funkcionira.

Ulazak u popisnicu bio je vrlo jednostavan, link koji nas vodi do nje na naslovnoj je stranici sustava e-Građani, istaknut i lako uočljiv. Prvi korak prošli smo s lakoćom. Pitanja su razumljiva i konkretna. Primjerice, pod pitanjem “Ima li vaše kućanstvo barem 1 grlo stoke” u zagradi se sugerira kako se misli na govedo, ovcu, kozu, svinju, konja.

Već na prvom pitanju, pak, bilo je jasno kako nakon svakog odgovora treba pričekati nekoliko sekundi da se odgovori spreme kako bismo mogli krenuti dalje. Podnošljivo, osobito ako se ima na umu i vjerojatno velik broj građana koji se istodobno pokušava samopopisati.

No potpuno smo zapeli već na drugome koraku. Automatsko spremanje trajalo je i trajalo, a nakon 15 minuta čekanja nazvali smo besplatni broj za pomoć. Linija je bila zauzeta pa nakon dva neuspjela poziva izlazimo iz sustava i pokušavamo ući ponovno. Uspjelo je, nastavljamo odgovarati, ali moramo ponoviti posljednja tri odgovora.

Ispunjavamo dalje popisnicu bez problema. Nejasnoća se, primjećujemo, može javiti na pitanju je li osoba ikada u životu boravila izvan granica Hrvatske godinu dana i dulje, odnosno nejasno je odnosi li se to na osobe rođene u drugoj državi s obzirom na to da su pitanja o državi rođenja neposredno iznad. Za popisivanje triju osoba u kućanstvu trebalo nam je oko sat vremena. 

Video - Što trebate znati o popisu stanovništva

Komentara 22

Avatar smradmin
smradmin
21:55 13.09.2021.

Nama je za popisati tročlanu obitelj bilo potrebno 35 minuta. Iako smo informatički više nepismeni nego pismeni.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
09:19 14.09.2021.

0 minuta.

DZ
dzag62
01:08 14.09.2021.

Na zadnjem popisu što si po vjeroispovijesti popisivač stavio katolik jer navodno mora ako sam kršten ,ovog puta mu to neću dozvoliti i državu rođenja neću više lagati pisaću istinu SFRJ a ne hrvatska i nacionalnost Slavonac ,bez toga ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije