Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
35. Dan hrvatskih odvjetnika

Kakav bi bio svijet bez odvjetnika i mogu li ih zamijeniti e-odvjetnici?

Zagreb: U prostorijama Hrvatske odvjetničke komore obilježen Dan hrvatskih odvjetnika
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
18.03.2017.
u 16:43

Odvjetnici su uvjereni da umjetna inteligencija ne može zamijeniti odvjetnike, već da im kroz pametnu uporabu može pomoći u radu

“Svijet bez odvjetnika” intrigantan je naslov okruglog stola jučer održanog u Hrvatskoj odvjetničkoj komori na 35. Danu hrvatskih odvjetnika. Koja je alternativa takvom svijetu, pitao se odvjetnik Tonči Ravlić i nastavio: “Kaos? Ili da možda posao odvjetnika obavljaju roboti?”.

Recimo, program LawGeex koristi se za usporedbu ugovornih odredbi, a slični programi koriste se i za analize u due dilligence procesima.

DoNotPay sustav prvi je elektronički odvjetnik programiran za parkirališne žalbe. Joshua Browder (19) lansirao je lani u rujnu probnu verziju preko koje je do veljače uloženo žalbi u vrijednosti od tri milijuna dolara! U New Yorku se “robotski odvjetnik” uspješno žalio u 64 posto od 250.000 tisuća parkirnih kazni. ROSS je najnoviji oblik umjetne inteligencije, koji čita s razumijevanjem, a koji će biti pomoć pravnicima i odvjetnicima s papirologijom jer za nekoliko sekundi obavi ono za što čovjeku trebaju sati.

To bi trebalo smanjiti cijenu odvjetničke usluge, ali i potrebu za pripravnicima i mladim odvjetnicima. E-bay sustav za pritužbe bez ijednog pravnika rješava godišnje 60 milijuna sporova.

Pa ipak, odvjetnik Ravlić je uvjeren da robot ne može zamijeniti odvjetnike, već da im tehnologija kroz pametnu uporabu može pomoći u radu. I Robert Travaš, predsjednik HOK-a, istaknuo je da hrvatski odvjetnici ne strahuju od konkurencije, umjetne ili europske, jer nitko ne može bolje poznavati naše složene i neusklađene propise.

Ali, realnost je i da 800 od 2300 zagrebačkih odvjetnika ima blokiran račun. Ustavna sutkinja Snježana Bagić govorila je o odvjetništvu kao ustavnoj kategoriji, a prof. dr. sc. Biljana Kostadinov o “Svijetu bez odvjetnika – pravdi bez vladavine prava”. Gošća je bila Laurence Bory, čelnica UIA, najveće svjetske organizacije odvjetnika.

>> Šprlje i pravosuđe od ‘najslabije karike’ do iznenađenja

>> Dio pravnika nezadovoljan ekspresnim izvlaštenjima nekretnina

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
10:45 19.03.2017.

ljigavija profesija valjda ne postoji ... nepoštenje , neprofesionalnost , bahatost , gramzljivost ...to je odvjetništvo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije