Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.02.2017. u 18:52

Ministar prema kojem su bila najmanja očekivanja opravdao svoju samouvjerenost

Što nekome tko cijelo desetljeće čeka rješenje nekog sudskog spora, ili je nezadovoljan njegovim rješenjem, znači statistički optimizam koji širi ministar pravosuđa Ante Šprlje s podacima o tomu kako je s manje utrošenog novca i manje sudaca pravosudni sustav lani postigao za oko 10 posto bolje rezultate nego 2015. godine.

Štoviše, tko ima negativno iskustvo s pravosuđem, statistički argumenti zvučat će kao birokratski licemjerno zamagljivanje gorke realnosti.

Ali, činjenica je da podaci koje je iznio ministar prema kojem su bila, s obzirom i na proračunski odnos, možda i najmanja očekivanja, govore da će ipak nedvojbeno biti sve manje građana s takvom percepcijom.

Najmlađi ministar pravosuđa kojeg je Hrvatska ikad imala i jedan od najmlađih aktualnih ministara prilično samouvjereno je prije tri mjeseca rekao za Večernji list kako jako dobro razumije pravosudni sustav te da nijedan od posljednjih deset ministara pravosuđa nije imao više pravosudnog iskustva od njegovih 11 godina.

“Poprilično sam uvjeren i stabilan glede svojih mogućnosti”, odgovorio je na novinarski upit motiviran primjedbama o njegovu neiskustvu te zbog činjenice da i na malom sudu u Metkoviću nije bio prvi, već zamjenik predsjednice.

Jučer je ministar Šprlje, prezentirajući podatke o rezultatima rada pravosuđa i sudbene vlasti u prošloj godini, dao prvo pokriće za svoju samouvjerenost. Koliko god treba voditi računa da je statistika varava disciplina i moćno sredstvo manipulacije te premda u rezultatima za 2016. ima i minulog rada pod vodstvom bivšeg ministra Orsata Miljenića.

Uostalom, Šprlje je i sam govorio da će nastaviti “hvalevrijedan” projekt reorganizacije i racionalizacije sudske mreže bivšeg ministra s nužnim intervencijama gdje analize pokažu da je to potrebno. I sam je lanjska postignuća pripisao sustavu, svjestan da je presložen da bi ovisio o jednom čovjeku.

Ipak, iako su Šprlje i njegov resor imali predispozicije da budu “najslabija karika”, na putu su da postanu iznenađenje. 

>> Šprlje o izmjenama ZKP-a: Ljudska prava osumnjičenika ostat će zaštićena

>> Šprlje: Dok god smo živi, ustrajat ćemo na tome da se zločinci kazne

Komentara 5

Avatar crazy_bat
crazy_bat
01:03 17.02.2017.

Što je točno novi ministar napravio u svom mandatu? Ništa. To znaju svi u struci i svi mu se smiju.

Avatar firebird
firebird
13:03 12.03.2017.

Pohvale za nerad i neucinkovitost, dobro nam i ide kakvi smo.

DU
Deleted user
07:27 17.02.2017.

Što treba napraviti ministar? Samo dobro organizirati i nadzirati sustav. Predsjednik Vlade vodi politiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije