Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kada uđemo u EU, naša marmelada postat će – džem!

Hrvatski proizvođači voćnih proizvoda morat će se uskladiti s europskim direktivama i promijeniti sastav svojih proizvoda
30. svibnja 2011. u 11:00 66 komentara 2418 prikaza
džem, marmelada, pekmez (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ulaskom Hrvatske u EU i naši proizvođači voćnih proizvoda morat će se uskladiti s europskim direktivama. Pojednostavnjeno, i dalje ćemo moći prstom u pekmez, ali više ne i u marmeladu. Barem ne u marmeladu kakvu danas poznajemo, primjerice onu ukusnu od šipka, marelice ili miješanog voća.

Nove etikete i sastavi

Europska unija, naime, marmeladom priznaje samo proizvode od agruma, odnosno citrusnog voća – mandarine, limuna, naranče i limete.

 – Europsko zakonodavstvo, prema kojem moramo uskladiti svoju proizvodnju, diktira nam i promjene. Tako ćemo svoje poznate marmelade koje nisu napravljene od citrusnog voća ulaskom u EU morati nazivati džemovima, a novi naziv za sadašnji džem bit će ekstra džem. Pekmez kao naš nacionalni proizvod, primjerice onaj najpoznatiji i najrašireniji – od šljiva, i dalje će ostati pekmez – rekla nam je direktorica kontrole kvalitete i laboratorija u gornjostubičkoj trgovini Dona mr. sc. Blanka Vrančić, koja je i članica Povjerenstva za izradu pravilnika o kvaliteti marmelada, džemova i želea.

Naša sadašnja marmelada ili, u budućnosti, džem radi se isključivo od pasiranog voća i zakonski propisani minimum udjela voća minimalno je 35 posto. Udio ukupnih šećera, dakle i onih iz voća i onih dodanih, izraženih kao suha tvar, mjereno refraktometrom, u marmeladi dosad je bio najmanje 67 posto, dok je po novom pravilniku propisano da udio šećera u džemu morati iznositi najmanje 60 posto. Uz pasirano voće, u marmeladu, odnosno džem dodaje se i pektin, tj. tvar za želiranje, i limunska kiselina ako je to potrebno. Sadašnji džem, odnosno u budućnosti ekstra džem, radi se od djelića ili cijelih plodova voća, a udio voća mora iznositi minimalno 45 posto. I tu se smanjuje udio šećera te, umjesto 65 posto, po novom zakonu mora biti najmanje 60 posto šećera. Također se dodaje pektin i limunska kiselina prema potrebi.

Do isteka zaliha...

Pekmez je proizvod koji se radi isključivo od cijelih plodova voća i bez ikakva dodatka šećera, tvari za želiranje i limunske kiseline. Najčešće se radi od šljiva jer šljiva ima najbolji balans između šećera i kiselina. Što se tiče proizvodnje marmelade od citrusa, i tu je udio voća oko 35 posto, no zbog specifičnosti on je propisan za svaki agrum posebno.

Pravilnik o izradi izaći će za šest mjeseci, a novi propisi počet će se primjenjivati danom ulaska Hrvatske u EU. No, proizvodi koji se ranije proizvedu i dalje će se u trgovinama moći prodavati sve dok se ne prodaju sve zalihe...

MARMELADA - isključivo od agruma: limun

MARMELADA

- isključivo od agruma: limun, naranča, mandarina, limeta

- udio pasiranog voća oko 35 posto (ovisi od kojeg se agruma radi)

- udio ukupnih šećera (iz voća i dodanih) 60 posto

- pektin (tvar za želiranje)
- udio pasiranog voća minimalno 35%

 DŽEM

- udio ukupnih šećera minimalno 60 %(od voća i dodanog)
- pektin
- limunska kiselina (ako je potrebno)

EKSTRA DŽEM
- udio voća djelića ili cijelih plodova minimalno 45%
- udio šećera u odnosu na suhu tvar 60%
- pektin
- limunska kiselina (ako je potrebno)

PEKMEZ
- isključivo od cijelih plodova voća
- udio voća 100%
- bez dodatka šećera
- ne dodaje se pektin ni limunska kiselina

 

 

 

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • vucko:

    luena 1 - bas sam se nasmijao na racun clanka i jos vise euroskepticara. Sta ce jos napisati ako na staklenki sa Dzemom procitaju JAM . Reci ce da su dosli jamiti na hrvatsko trziste. Bas zabavno !

  • -obrisani-:

    castrum FF Zašto ti pišeš što naš mejaši da rade na referendum.....pa mi smo glasovali za EU i dobili govno!

  • okus:

    Da i to modele koje su mozda propustili prije 2-3 sezone.