Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijska pismenost u školama

Kada se cijeli razred složi, nije ni teško proći u drugi krug Male akademije financija

Financijska pismenost u školama
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
07.03.2019.
u 11:02

Učenici su se tako imali priliku upoznati i s pojmovima inflacije, ali i potrošačkim pravima i odgovornostima kako bi stekli nužna financijska znanja i tako se, uz korisno gradivo, ujedno i pripremili za treći, završni krug natječaja

Što je nepromišljena kupnja, kako oglasi utječu na ponašanje potrošača, što je i kako funkcionira mobilno bankarstvo, što je to društveno-odgovorno poslovanje i koja je moć i snaga poduzetništva, saznali su danas učenici zagrebačke Osnovne škole "Dr. Ivan Merz".

Naime, zahvaljujući eseju kojim su se prijavili na natječaj  Mala akademija financija, plasirali su se u drugi krug i dobili priliku sudjelovati na edukativnim radionicama financijske pismenosti, koje će u dvadeset škola koje su prošle u drugi krug provoditi Dajana Barbić i Andrea Lučić s Ekonomskog fakultata u Zagrebu, ujedno autorice udžbenika o osobnim financijama za 5. do 8. razreda osnovne škole.

Uz esej producirali su i film
Učenici su se tako imali priliku upoznati i s pojmovima inflacije, ali i potrošačkim pravima i odgovornostima kako bi stekli nužna financijska znanja i tako se, uz korisno gradivo, ujedno i pripremili za treći, završni krug natječaja u kojem će morati pokazati što su i kako usvojili, birajući pritom formu koja je, naime, prepuštena njihovu kreativnom izričaju.

- Učitelj sam matematike i razrednik najboljeg 7.a razreda u školi. U sklopu plana i programa matematike  dotaknuli smo se i pojma financija kroz postotke i kamate, posebno na zadacima iz svakodnevnog života. Tako smo došli i do pojmova štednje, kredita, tečaja valuta i sličnih koje smo još malo produbili posjetom našem velikom školskom susjedu Hrvatskoj narodnoj banci. Neki učenici bi rekli: konačno da učimo nešto što će nam koristiti u životu. I tako, malo po malo, uskoro dobijem zanimljiv projekt kojeg je Roko našao na internetu: Mala akademija financija.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Uključivanje u projekt je odmah zainteresirao se čitav razred, pogotovo naš inicijator Roko. Ideje su se vrtjele po glavi dok nismo našli onu savršenu: povijest i razvoj novca. Jer kako drugačije naučiti što nam budućnost novca i financija donose ako ne naučimo nešto iz povijesti. Tu nam je svojim idejama i povijesnim savjetima dosta pomogla i učiteljica povijesti Validžić. Palo nam je na pamet hrpa povijesnih razdoblja što bismo mogli snimiti, možda čak i previše. Suradnjom i dogovorom došli smo do najbitnijih dijelova, iz šume podataka našli smo ono što nam zaista i treba. Tako je i nastao naš filmić koji možete naći i na Youtubeu. Nije bilo lako, ali kad se male ruke slože, nije teško proći u drugi krug Male akademije financija - poručio je tako Siniša Pogačić, mentor tima 7.a – povijest financija i učenja za budućnost.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

"Danas je to škola koju pohađa 432 učenika u 21 razrednom odjeljenju koje osim na nastavi možete vidjeti na našim tradicionalnim druženjima, kao što je Kestenijada, Božićni sajam i priredbe, Dani otvorenih vrata, izbor najbolje fotografije na državnoj razini, Večeri glazbe i poezije, Put k suncu – misli i djela blaženika dr. Ivana Merza, Dan sporta na Ribnjaku, Danu škole na Zrinjevcu ili Festivalu umjetnosti i škola na našem školskom igralištu.
U školi djeluje i športski sportski klub “4”, učenička zadruga “Hepicentar”, kao i učenje stranih i klasičnih jezika. Škola sudjeluje i u razmjenama učenika sa školama u Hrvatskoj, ali i šire: razmjena učenika sa školama iz Gradišća i Rumunjske. Potičemo svoje učenike da se što više uključuju u razne projekte, bilo humanitarnog karaktera, bilo znanstvenog, kako bi svoje znanje što više proširili i kako bi na kraju odgojili karakterne ljude.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije