Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jordanovac, Klaićeva...Neke bolnice možda će se morati i rušiti

Stare bolničke zgrade nepovratno uništene i o njihovoj sudbini odlučit će statičari.
24. ožujka 2020. u 14:44 58 komentara 15242 prikaza
Bolnica na Šalati
Foto: Čitatelj
Pogledajte galeriju 1/6

Klinika za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb nakon potresa u nedjelju više praktički ne postoji. Statičari su procijenili da zgrada nije sigurna i da sljedeći potres ne bi izdržala te da se više ne smije koristiti. Izgledno je njeno rušenje ili kompletna renovacija.

Plenković obišao četvrti stradale u potresu POSLJEDICE POTRESA Plenković obišao četvrti najviše stradale u potresu: Građani su zatražili da na teren izađu statičari

“Ne ide ultrazvuk u torbu”

Nakon što su pacijenti u nedjelju evakuirani, jučer ujutro liječnicima je rečeno da uzmu stvari iz ambulanti. Iako ne bi trebali biti tamo jer zgrada nije sigurna, liječnici i medicinsko osoblje od jutra su izvlačili opremu i dokumentaciju iz klinike.

– Rekli su nam da zgradu ne možemo više koristiti. Dugoročno, ne znam hoće li je srušiti ili popravljati, to tek treba odlučiti. Prvo smo pacijente evakuirali, pomogli su nam Bad Blue Boysi. Od jutra nastojimo iznijeti opremu i spremiti negdje na sigurno, tražimo po Rebru mjesta gdje ćemo je skladištiti, to je vrijedna i kvalitetna oprema – rekao nam je akademik prof. Miroslav Samaržija, ravnatelj Klinike.

A to traje jer “ne možeš ultrazvuk spremiti u putnu torbu” pa će za demontiranje, npr. CT-a, trebati i tjedan-dva.

Bolnica na Šalati
1 / 9
Zagreb: Vojska na Trgu bana Jelačića sanira štetu od potresa

– Gledam esencijalnu dokumentaciju Klinike, sve treba iznijeti – staloženo je kazao akademik Samaržija odbivši se fotografirati u okruženju dojučerašnje glavne hrvatske klinike za plućne bolesti.

– Ne, ne, vi ne smijete unutra, a mi imamo puno posla – odbija akademik.

Kapacitet Klinike inače je 200 pacijenata, no zadnjih su tjedana zbog koronavirusa reducirali taj opseg pa je u trenutku potresa bilo nešto više od stotinu pacijenata. Dio ih je na Neurologiji na Rebru, a dio su pustili kući. Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj također je prazna, uđu samo doktori presvući se, izgleda da će ona biti sanirana, ali stradao je dimnjak pa nema grijanja. Zgrada ima dodatke sagrađene 80-ih koji se mogu koristiti kad se uspostavi grijanje.

– Teška su oštećenja pretrpjele i glavna zgrada Ortopedije i Dermatologije na Šalati, ispražnjena je zgrada u Božidarevićevoj i fizikalna terapija zasad se tamo ne odvija, statičari procjenjuju zgradu Stomatologije u Gundulićevoj. Porazmjestili smo odjele po Rebru, snaći ćemo se. Dugoročno, teško da će se Ortopedija vratiti na Šalatu – pretpostavlja dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Prijava štete Kome prijaviti štetu od potresa na kulturnim dobrima

Oštećena i Trauma

Blokirana je jučer i najstarija zgrada Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, poznata kao Fischerova zgrada iz 1908./1909. godine. Taj zaštićeni spomenik kulture pretrpio je znatna oštećenja, dimnjak se opasno nagnuo pa su pacijenti iz nje odmah nakon potresa evakuirani, a jučerašnjim građevinskim izvidima utvrdit će se narušenost statike i sudbina zgrade.

– Detaljno se provjerava statika kako bi se točno znalo što dalje s njom, zgrada je sada pra- zna. Druga zgrada je iz 1987. i nije bitno oštećena, pacijente smo tu premjestili, na Odjel pedijatrije, tu je i intenzivna – opisao nam je prof. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Klaićeva

privremeno neuporabljivo U potresu bez doma ostala i naša trudna glumica, javio se i njezin suprug

Stara zgrada Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u Draškovićevoj također je oštećena. Zidovi su popucali na svim odjelima, ali je to već počišćeno i pacijenti koji su u nedjelju evakuirani u stražnju, noviju zgradu, vraćeni su u glavnu uličnu staru zgradu.

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • sisavac:

    kakve koristi od popravljanja starog? i dalje će sve biti staro. sanacija nije jeftina. kina je u tjedan dana digla bolnicu sa 1.000 kreveta. montažnu, i ako treba bude ostala tamo 50 godina. nešto bi mogli i početi učiti i ... prikaži još! preuzimati od najveće industrijske sile u svijetu.

  • densokubura:

    bolnice će se graditi jedino ako rođe kumovi i pajtosi mogu zaraditi

  • kopemife:

    Sveucilisnu zavrsit. Stoji polugotova otkad je Holjevac hodao zemljom.