Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAPTOPI ZA DJECU

John Lennon posthumno poziva na dobročinstva

27.12.2008.
u 16:24

U spotu za kampanju "jedan laptop za svako dijete", čija je namjena da svako siromašno dijete Trećeg svijeta dobije čvrst XO laptop koji radi na solarnu energiju, pojavljuje se – 28 godina nakon svoje smrti – rock velikan John Lennon.

Računalno generirani Lennonov lik u spotu (koji se može vidjeti ovdje) izgovara sljedeći tekst: "Zamislite da svako dijete svud u svijetu ima pristup univerzumu znanja. Imali bi šansu učiti, sanjati, postići sve što žele. Ja sam to pokušao postići svojom glazbom, ali sad vi to možete učiniti na drugi način. Možete dati djetetu laptop i više nego zamisliti, možete zbilja promijeniti svijet."

Kampanju "One Laptop per Child" pokrenuo je 2005. slavni američki institut MIT (Massachussets Institute of Technology); XO laptop koji košta 200 dolara po komadu proizvodi se od prošle godine. Udovica Johna Lennona Yoko Ono, koja ima autorska prava na lik i djelo pokojnog Beatlea, odobrila je korištenje računalno generiranog Lennona u tom spotu, budući da je to sasvim u skladu s političkim djelatnostima i angažmanom lennona za života.

Nije to prvi put da Yoko Ono koristi slavu svog supruga u dobre svrhe. Još odavno je ona sva autorska prava i prihode od jedne od najpoznatijih Lennonovih pjesama, balade "Imagine", prenijela na Amnesty International.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije