Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekorderka iz zagreba

Jelena Lončar, šampionka državne mature, otkrila na koji će fakultet

jelena lončar rekorderka državna matura matematika fizika engleski jezik
Foto: Privatni album
1/3
14.07.2015.
u 17:44

Engleski govorim otkako znam za sebe, matematiku volim, iz fizike sam išla na državno natjecanje i profesor me poticao da je radim

Osamnaestogodišnja Jelena Lončar, maturantica zagrebačke Pete gimnazije, jučer je imala tri stopostotna razloga za slavlje. Na ispitima državne mature testove iz matematike i engleskog jezika na A razini te fizike riješila je sto posto, za esej iz hrvatskog dobila je također maksimalne bodove, a ukupan rezultat iz hrvatskog je 98,75 posto. Iako službene potvrde za to nemamo, jer konačni rezultati ispita državne mature bit će poznati u petak 17. srpnja, Jelena Lončar je najvjerojatnije rekorderka po broju sto posto riješenih testova.

Čeka je studij matematike

– Nisam se posebno pripremala, sve je to posljedica rada kroz četiri godine gimnazije. Engleski govorim otkako znam za sebe, matematiku volim i dobro mi ide, iz fizike sam išla na državno natjecanje i profesor me stalno poticao da je radim – objašnjava svoj super rezultat Jelena kojoj ispiti iz državne mature nisu stvarali glavobolju kao mnogim njezinim vršnjacima. No, unatoč tome što je državnu maturu glatko i iznimno uspješno odradila, nezadovoljna je njezinom provedbom.

– Bila sam zgranuta načinom na koji je provedena, lošom organizacijom i curenjem informacija i testova. Državna matura morala bi se provesti bez problema, a mi smo nakon svakog ispita imali neki skandal – objašnjava Jelena.

Ovih dana predstoji joj upis na studij matematike inženjerskog smjera na zagrebačkom PMF-u, a smiješi joj se i Soljačićeva nagrada (5000 dolara) koju je ustanovio ovog proljeća za maturanta koji najbolje riješi test iz matematike i fizike.

– Da? Soljačićeva nagrada? Nisam o tome razmišljala... a ne znam ni kako bih novac potrošila, ako je dobijem, onda ću se time baviti – kazala je uz smiješak. Jelena još uvijek ne zna koji smjer matematike će odabrati nakon preddiplomskog, ali zna da bi voljela na razmjeni jednu godinu studirati u inozemstvu.

– Nemam neke konkretne planove, to su za sada samo puste želje – dodaje. Jelenu su prirodne znanosti zanimale odmalena, a svjesna situacije u kojoj je Hrvatska i ograničenih mogućnosti za bavljenje znanošću, kaže da ne zamjera onima koji ostvarenje svojih planova potraže u inozemstvu.

Slijedi svoje snove

– Mislim da ljudi trebaju slijediti svoje interese i svoje snove. Svatko želi uspjeti, a Hrvatska ne nudi toliko opcija za uspjeh. Dobro je kad netko dobije priliku otići i ostvariti se na području znanosti – kaže maturantica koja je uspjela tri ispita i za malo četvrti iz državne mature sto posto riješiti. Službeni rezultati ljetnog roka ovogodišnje državne mature znat će se u petak 17. srpnja, a tog dana će maturanti znati jesu li se uspjeli upisati na željene fakultete. Za razliku od mnogih, strahove je li uspjela Jelena neće imati.     

>> Vladimir Paar: 'Informatička matura bila bi jeftinija i sigurnija'

Komentara 82

MK
marcel.kocan
18:42 14.07.2015.

Ovog članka nema među najčitanijma. Ali zato se čitaju Severina, sise, gola ženska na Ultri.... pa ti objasni mladima da se više isplati učiti nego pokazivati golo dupe.

FI
Fijaker13
18:12 14.07.2015.

Mlada dama pametna i lijepa. I ocito , sto je najvaznije, vrijedna ...

Avatar Idler 3
Idler 3
19:00 14.07.2015.

Hvala VL na jednom pametnom i korisnom članku, a mladoj dami (a i sretnim roditeljima) iskrene čestitke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije