Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jelena Lončar, šampionka državne mature, otkrila na koji će fakultet

Engleski govorim otkako znam za sebe, matematiku volim, iz fizike sam išla na državno natjecanje i profesor me poticao da je radim
14. srpnja 2015. u 17:44 82 komentara 175182 prikaza
jelena lončar rekorderka državna matura matematika fizika engleski jezik
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/3

Osamnaestogodišnja Jelena Lončar, maturantica zagrebačke Pete gimnazije, jučer je imala tri stopostotna razloga za slavlje. Na ispitima državne mature testove iz matematike i engleskog jezika na A razini te fizike riješila je sto posto, za esej iz hrvatskog dobila je također maksimalne bodove, a ukupan rezultat iz hrvatskog je 98,75 posto. Iako službene potvrde za to nemamo, jer konačni rezultati ispita državne mature bit će poznati u petak 17. srpnja, Jelena Lončar je najvjerojatnije rekorderka po broju sto posto riješenih testova.

Čeka je studij matematike

– Nisam se posebno pripremala, sve je to posljedica rada kroz četiri godine gimnazije. Engleski govorim otkako znam za sebe, matematiku volim i dobro mi ide, iz fizike sam išla na državno natjecanje i profesor me stalno poticao da je radim – objašnjava svoj super rezultat Jelena kojoj ispiti iz državne mature nisu stvarali glavobolju kao mnogim njezinim vršnjacima. No, unatoč tome što je državnu maturu glatko i iznimno uspješno odradila, nezadovoljna je njezinom provedbom.

– Bila sam zgranuta načinom na koji je provedena, lošom organizacijom i curenjem informacija i testova. Državna matura morala bi se provesti bez problema, a mi smo nakon svakog ispita imali neki skandal – objašnjava Jelena.

Ovih dana predstoji joj upis na studij matematike inženjerskog smjera na zagrebačkom PMF-u, a smiješi joj se i Soljačićeva nagrada (5000 dolara) koju je ustanovio ovog proljeća za maturanta koji najbolje riješi test iz matematike i fizike.

– Da? Soljačićeva nagrada? Nisam o tome razmišljala... a ne znam ni kako bih novac potrošila, ako je dobijem, onda ću se time baviti – kazala je uz smiješak. Jelena još uvijek ne zna koji smjer matematike će odabrati nakon preddiplomskog, ali zna da bi voljela na razmjeni jednu godinu studirati u inozemstvu.

– Nemam neke konkretne planove, to su za sada samo puste želje – dodaje. Jelenu su prirodne znanosti zanimale odmalena, a svjesna situacije u kojoj je Hrvatska i ograničenih mogućnosti za bavljenje znanošću, kaže da ne zamjera onima koji ostvarenje svojih planova potraže u inozemstvu.

Slijedi svoje snove

– Mislim da ljudi trebaju slijediti svoje interese i svoje snove. Svatko želi uspjeti, a Hrvatska ne nudi toliko opcija za uspjeh. Dobro je kad netko dobije priliku otići i ostvariti se na području znanosti – kaže maturantica koja je uspjela tri ispita i za malo četvrti iz državne mature sto posto riješiti. Službeni rezultati ljetnog roka ovogodišnje državne mature znat će se u petak 17. srpnja, a tog dana će maturanti znati jesu li se uspjeli upisati na željene fakultete. Za razliku od mnogih, strahove je li uspjela Jelena neće imati.     

>> Vladimir Paar: 'Informatička matura bila bi jeftinija i sigurnija'

Maturanti općih gimnazija uspješni u testovima iz matematike i fizike

        Da maturanti prirodoslovno-matematičkih gimnazija stopostotno rješavaju testove iz fizike i matematike, već smo navikli. No nije često da to uspiju maturanti općih gimnazija. Ipak, Luka Kiseljak, maturant zagrebačke Druge gimnazije, sto posto je riješio matematiku, a Filip Sodić iz Sedme gimnazije fiziku.

I jedan i drugi kažu da im to nije bilo teško jer su redovno pratili gradivo i pohađali pripreme za maturu u školi. Obojica će upisati FER, a alternative koje im neće trebati bile su PMF, strojarstvo...     

Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
 • marcel.kocan:

  Ovog članka nema među najčitanijma. Ali zato se čitaju Severina, sise, gola ženska na Ultri.... pa ti objasni mladima da se više isplati učiti nego pokazivati golo dupe.

 • Fijaker13:

  Mlada dama pametna i lijepa. I ocito , sto je najvaznije, vrijedna ...

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Hvala VL na jednom pametnom i korisnom članku, a mladoj dami (a i sretnim roditeljima) iskrene čestitke.