Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danijel Tatić

'Jel MOZS-u prihvatljivo da djeca znaju kako izgleda Hitler?'

vojna povijest (1)
VL
19.06.2013.
u 23:23

Zanimljiva mi je činjenica da ne postoji objašnjenje u čemu anonimni izvori temelje svoju tvrdnju o navodnom veličanju totalitarnog sustava, ističe profesor povijesti Danijel Tatić

Na odluku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o povlačenju preporuke korištenja VP-a, magazina za vojnu povijest, u nastavi povijesti u svim osnovnim i srednjim školama u RH, oglasio se i profesor povijesti Danijel Tatić. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

''Tragom dopisa kojim MOZS povlači preporuku za korištenje VP-magazina za vojnu povijest u nastavi osnovnih i srednjih škola, osjećam moralnu i profesionalnu potrebu reagirati na spomenuti napis. Kao stalni suradnik VP-magazina za vojnu povijest, ostao sam neugodno iznenađen obrazloženjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o neprihvatljivosti naslovnice i sadržaja VP – magazina za korištenje u osnovnim i srednjim školama zbog navodnog veličanja totalitarnog režima.

S obzirom da sam vrlo dobro upoznat sa sadržajem svih brojeva magazina, pa tako i spornog lipanjskog broja, nije mi jasna konstatacija koju spomenuto Ministarstvo temelji na anonimnim stručnim mišljenjima. Zanimljiva mi je činjenica da ne postoji objašnjenje u čemu anonimni izvori temelje svoju tvrdnju o navodnom veličanju totalitarnog sustava. Ministarstvo pored sadržaja ističe naslovnicu, na kojoj je prikazan ustaški krilnik Jure Francetić, kao neprihvatljivu. Isticanje slike vojskovođe na naslovnici magazina koji se bavi izučavanjem vojne povijesti kao neprihvatljivu činjenicu smatram zlonamjernim i paušalnim tumačenjem koje nema veze s povijesnom, kao ni s obrazovnom znanosti. To je praksa koja je svojstvena samo totalitarnim režimima, a kojoj ne bi trebalo biti mjesta u zdravom demokratskom sustavu. Tragom iznijetog može se zaključiti kako MOZS smatra neprihvatljivim da djeca u osnovnim i srednjim školama znaju kako su izgledali Hitler, Staljin, Mussolini, Tito, Ante Pavelić i ostali pripadnici totalitarnih režima. Zaključak s kojim se ne mogu pomiriti i koji je daleko od prakse zapadnih zemalja.

Analizom sadržaja također nisam mogao ustanoviti koji dio MOZS smatra neprihvatljivim. U tekstu o Ustaškoj vojnici, kolega Obhođaš vrlo profesionalno obrađuje razvoj, sastav i borbena djelovanja oružane sile Ustaškog pokreta. U prvom dijelu teksta pažnja je posvećena zločinima koje je ova postrojba počinila nad srpskim stanovništvom i neistomišljenicima. Tako da mi nije jasan stav anonimnih stručnjaka MOZS prema kojemu se tekst bavi veličanjem ustaškog režima. Nameće mi se zaključak da Ministarstvo smatra da je već i samo izučavanje i pisanje o oružanoj sili ustaškog režima ujedno i njegovo veličanje. Praksa svojstvena upravo totalitarističkim režimima. Neprihvatljiv mi je stav prema kojemu djeca u Hrvatskoj ne bi trebala biti upoznata s tim dijelom hrvatske povijesti. Stav s kojim se nikako ne mogu pomiriti. Skrivati povijesnu istinu i činjenice znači manipulirati s poviješću jednoga naroda, a time i sa samim narodom. 

Anonimni stručnjaci, kao i MZOS s ministrom Jovanovićem na čelu, trebali bi biti svjesni svima nam poznate parole koja kaže da ''tko iz povijesti ne uči povijest mu se ponavlja“. Zato dajem svoj glas za to da djeca u Hrvatskoj uče o svim dijelovima povijesti. Kako onim na koje se ponosimo, tako i onim na koje nismo ponosni. U suprotnom ćemo svi, na čelu s ministrom Jovanovićem, biti odgovorni ako se našoj djeci sutra ta ista povijest ponovi jer im nismo pružili mogućnost da iz nje uče. ''

>>'Znaju li vaši stručnjaci kako se vojna povijest izučava u svijetu?'

>>'VP zadovoljava i profesionalni, ali i puki čitalački habitus'

>> Otvoreno pismo Savjetu za nacionalne manjine: proučite popis knjiga o Waffen-SS-u tiskanih u Njemačkoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije