Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
despot jovanoviću:

'Znaju li vaši stručnjaci kako se vojna povijest izučava u svijetu?'

željko jovanović
Marko Jurinec/PIXSELL
19.06.2013.
u 20:54

Činjenično gledajući, Ministarstvo nema ni jedne objektivne činjenice koje bi upućivale na to da se u VP-u veliča bilo koji totalitarni režim

Večernji list zaprimio je odluku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o povlačenju preporuke korištenja VP-a, magazina za vojnu povijest, u nastavi povijesti u svim osnovnim i srednjim školama u RH koju je VP dobio u rujnu 2011. godine. Činjenično gledajući, Ministarstvo nema ni jedne objektivne činjenice koje bi upućivale na to da se u VP-u veliča bilo koji totalitarni režim.

>>Zvonimir Despot: Mesić je taj koji je glorificirao Ustaški pokret

Prvo, bilo bi dobro kad bi znali imena i prezimena povjesničara koje je Ministarstvo angažiralo kao nezavisne stručnjake, te da pročitamo njihove recenzije. Tek kad ćemo znati tko su i što su napisali, možemo argumentirano raspravljati, a ne ovako paušalno optuživati za nešto što ne stoji. Znači li to da samo neki smiju i imaju pravo na pisanje povijesti? Nije li to određeni vid cenzure, posebice ako bi svaki broj prije tiskanja trebali davati na provjeru? Znaju li ti stručnjaci kako se vojna povijest izučava u svijetu i što je i kako dosad vani objavljivano?

Zaključno, VP će i dalje zadržati svoju neovisnu poziciju prema bilo kome, kao i dosad. I neće podleći bilo kakvim pritiscima koji nemaju veze sa stvarnim činjenicama, nego su inicirani isključivo ideološkim pozicijama i obračunima.

Zvonimir Despot

Glavni urednik ''Vojne povijesti“

>>Zar i srbijanski vojni povjesničar glorificira Ustaški pokret?

>>Ustroj i početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta u NDH

>> Otvoreno pismo Savjetu za nacionalne manjine: proučite popis knjiga o Waffen-SS-u tiskanih u Njemačkoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije