Naslovnica Vijesti Svijet

Europski parlament i na plenarnoj sjednici potvrdio pravilo N+3

U srijedu 13. veljače na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojena je Uredba o zajedničkim odredbama, najznačajniji i najdalekosežniji dokument Odbora za regionalni razvoj u aktualnom mandatnom razdoblju
13. veljače 2019. u 14:11 3 komentara 306 prikaza
europski parlament
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U srijedu 13. veljače na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojena je Uredba o zajedničkim odredbama, najznačajniji i najdalekosežniji dokument Odbora za regionalni razvoj (REGI) u aktualnom mandatnom razdoblju. Europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić u funkciji izvjestiteljice u sjeni sudjelovala je u radu na ovom zakonodavnom prijedlogu te je kroz amandmane u završni tekst izvješća uspjela inkorporirati za Republiku Hrvatsku iznimno važne stavke. Među njima posebno se ističu podrška višoj stopi predfinanciranja EU projekata, poziv na veću fleksibilnost i zadržavanje pravila N+3.

Antonio Tajani Oštra reakcija Zastupnici EPP-a iz Hrvatske i Slovenije traže od Tajanija ispriku i povlačenje izjave

N+3 znači da Hrvatska ima tri godine za apsorbiranje novca nakon godine u kojoj se proračunske obveze izvrše, kako bi Republika Hrvatska ovo pravilo mogla zadržati u Partnerskom sporazumu za buduće programsko razdoblje. N+2 pravilo koje je ovim amandmanima odbačeno predstavljalo bi veliku opasnost za Hrvatsku budući da još uvijek nismo stekli dovoljno iskustvo u iskorištavanju fondova te bismo skraćivanjem razdoblja za apsorbiranje europskih sredstava bili izravno oštećeni.

"Mi predlažemo N+3 zato što je Hrvatska najnovija članica koja je apsorbirala najmanje EU sredstava pa time dobiva dodatnu godinu. Sada moramo lobirati kod malih država članica i država korisnica da u trijalogu prođe N+3 jer uglavnom velike članice koje uplaćuju novac na razne načine nastoje da se taj novac ne iskoristi jer se onda vraća državi platiteljici" – izjavila je Tomašić tom prilikom.

"Ako Vijeće ipak izglasa N+2 pravilo mi kao najnovija država članica imamo pravo tražiti izuzeće, naš premijer i ministarstvo vanjskih poslova, kako bi za nas ostalo pravilo N+3", napominje Tomašić.

Manfred Weber Manfred Weber EU će postati vodeća sila u umjetnoj inteligenciji

Usvajanjem ovog prijedloga koji će nakon završenog trijaloga postati univerzalni zakon u svim državama članicama EU-a Hrvatska će dobiti priliku na funkcionalniji, organiziraniji i efikasniji način koristiti novac iz fondova. Sljedeći tjedan počinju trijalozi, tj. sastanci Vijeća (država članica), Europske komisije i Europskog parlamenta. Iznimno je važno da se tijekom trijaloga ne izmijene važne stavke koje su usvojene tijekom današnjeg glasovanja, posebice vezano uz nastavak primjene pravila N+3. Tomašić će se i u trijalozima koji slijede, kao i u onima do sada, neumorno boriti za važne interese Republike Hrvatske.

>>Potpisivanje koalicijskog sporazuma HSS-a, GLAS-a i IDS-a za izbore za EU parlament

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Deleted user:

  Bravo Ruzo hrvatska...

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  jako važna stvar. netko bi napokon nama trebao pojasniti da kroz 10 godina neće biti nikakvih značajnijih pomoći unije, ali će ostati obveze koje smo preuzeli. badava naša ideja da se izgradimo na tuđim plećima. jedina nam utjeha ostanu srbi, ... prikaži još! koji će manje povući... a njima da ćemo i mi za njih izdvajati.. već izdvajamo.

 • Avatar Kljusar
  Kljusar:

  taj novac će se kod razdruživanja morati vratiti odmah?