Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MERKEL POSLALA PORUKU

Jedva dočekali Trumpov odlazak: Europski lideri otvaraju novu stranicu suradnje s Amerikom

Déclaration de Joe Biden et Kamala Harris après l'annonce de leur victoire aux élections présidentielles des Etats-Unis depuis le Chase Center à Wilmington
Foto: WALTER/PIXSELL
1/4
10.11.2020.
u 19:59

Pobjedniku američkih izbora Bidenu među prvima je čestitao britanski premijer Johnson, kojega je Trump podupirao u Brexitu i pozivao ostale države članice da izađu iz EU

Na osnovi čestitki koje su stizale Joeu Bidenu iz Europe stječe se dojam da je većina europskih dužnosnika jedva čekala odlazak Donalda Trumpa. Među prvima je Bidenu čestitao i britanski premijer Boris Johnson, kojega je Trump podupirao u Brexitu i pozivao ostale države članice da izađu iz EU. Zanimljivo je da Bidenu još nisu čestitali ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping uz obrazloženje kako čekaju službeno proglašenje novog predsjednika.

Rusija i Kina još čekaju

Putinu odgovara da u Bijeloj kući bude Trump jer je, dok nije bio predsjednik SAD-a, imao poslovnih interesa u Moskvi, a pitanje je i s kakvom pozadinom. Osim toga, ruski su internetski trolovi utjecali 2016. na izbor Trumpa, vjerojatno iz nekih razloga. Xi, bez obzira na to što je Trump otvorio trgovinski rat s Kinom, uspješno odgovara na sve prijetnje i kineska ekonomija ipak nije pretrpjela štete kakve su se očekivale.

Njemačka kancelarka Merkel poručila je jučer da će s Bidenom raditi “bok uz bok” u borbi sa svjetskim izazovima kao što su pandemija koronavirusa, terorizam i klimatske promjene. Nijemci i Europljani znaju da u suradnji s novom američkom administracijom moraju preuzeti veću odgovornost, kazala je Merkel okrenuvši novu stranicu suradnje sa SAD-om. Bacila je Trumpa u zaborav, što je i razumljivo, jer je The Donald uvodio carine na njemačke proizvode, posebno automobile bez obzira na to što se oni proizvode na američkom tlu. Joe Biden dobro poznaje Njemačku i Europu, dodala je Merkel.

VIDEO Joe Biden novi je predsjednik SAD-a!

A 9. studenoga je i 31. godišnjica pada Berlinskog zida pa Merkel podsjeća kako bi bez povjerenja prije svega Amerikanaca bilo teško da se tako što dogodi.

– Svi su osjetili koju ulogu ima SAD u slobodi i demokraciji. Saveznici smo u NATO-u i dijelimo temeljne vrijednosti i interese. Amerika ostaje naš najvažniji saveznik – kazala je Merkel i uputila prijekor Trumpu i njegovoj protekcionističkoj politici kazavši da Europa i Amerika moraju zajedno marširati na fronti otvorene ekonomije i slobodne trgovinske razmjene, što su stupovi dobrobiti na obalama Atlantika. Na koncu je čestitala i Kamali Harris na izboru za potpredsjednicu kazavši da je izvor nadahnuća i primjer za milijune žena.

Ministar unutarnjih poslova Estonije Mart Helme morao je podnijeti ostavku jer je tijekom TV razgovora kazao da su Joe Biden i njegov sin Hunter “dvojca korumpiranih”. U emisiji je sudjelovao i sin Marta Helmea Martin Helme, koji je ministar financija te je kazao kako je u američkim izborima bilo “prijevare”. Obojica su iz stranke ekstremne desnice Ekre. Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid izrazila je neugodnost zbog takvih izjava i naglasila kako su oštetile odnose s “našim saveznicima i bacili sijenu na demokratičnost izbora”.

Povratak povjerenja

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus čestitao je Bidenu i poželio povratak recipročnog povjerenja. Trump je najavio izlazak SAD-a iz WHO-a, ali bi procedura izlaska, ne bude li prekinuta, trebala završiti tek 6. srpnja 2021. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima kazao da anticipira odgovor na njihovo eventualno pitanje zašto Putin nije čestitao izabranom predsjedniku SAD-a kazavši: “Smatramo korektnim čekati službene rezultate izbora.”

Slično je tumačenje i Kine, koja još nije čestitala Bidenu.

Komentara 53

MK
mksdk
20:13 10.11.2020.

Tko je to proglasio Bidena pobjednikom? CNN-ove želje se ne računaju.

KE
Kentucky
20:09 10.11.2020.

Trump je jedino otišao na golf bio.Za drugo ne znam.

DU
Deleted user
20:08 10.11.2020.

Nije pobjednik samo sto CNN to kaze. Ili VN...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije