Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPŠTINA Vijećnici upozoravaju javnost

Je li nasipanje u Promini štetno?

14.11.2008.
u 15:44

ŠIBENIK – Mještani Oklaja i prominskoga kraja zabrinuti su, jer se od 2006. godine na predio zvan Dočina jama ili Čveljića jama dovozi i ostavlja iskopani materijal koji je dovozila tvrtka Viatoni iz Zagreba, iz Luke Šibenik.

Županija ne može ništa
– Navodno je dovezeno između 880 i 1700 tona. Meni nije potvrđeno je li taj iskopani materijal štetan za floru i faunu, ili za čovjeka. Nije mi namjera sijati paniku niti uzbuđivati javnost, ali je činjenica da je dvoje stanovnika tog kraja koji su živjeli u neposrednoj blizini jame umrlo od karcinoma. Inspekcije su naredile da se to ukloni, ali se dosad nije dogodilo ništa – upozorio je danas šibensko-kninski vijećnik Marko Rajčić (HSP) na sjednici Županijske skupštine.

Pitao je županijske vlasti što oni namjeravaju poduzeti da se taj otpad sanira, posebice jer dolazi vrijeme obilnijih kiša pa se pretpostavlja da bi moguće štetne tvari, s obzirom na krški kraj, mogle dospjeti u podzemne i nadzemne vodotoke, iz kojih se pitkom vodom opskrbljuje veliki broj žitelja županije.

Župan Goran Pauk (HDZ) ustvrdio je kako je vijećnik Rajčić dao dobru dijagnozu, ali kako u vezi s tim Županija ne može ništa poduzeti, nego to mora učiniti onaj koji je taj otpadni materijal dovozio.

Skoči pa reci hop
– Tražili smo inspekcijski nalaz od Zavoda za javno zdravstvo, no rečeno nam je da je predmet poslan u zagrebački Zavod za javno zdravstvo. Rekli ste da ne želite sijati paniku, a posijali ste je time što ste rekli. Treba najprije skočiti pa reći hop. To je sijanje panike – odgovorio je, među ostalim, župan Goran Pauk.

Na primjedbe o mogućim onečišćenjima okoliša nadovezao se i vijećnik Ivica Pranjić (HSP) koji je istaknuo da su građani Knina zabrinuti, jer određena tvrtka želi u Kninu sagraditi centar za zbrinjavanje medicinskog otpada.

Župan Goran Pauk odgovorio je kako ni s tim Šibensko-kninska županija nema ništa, budući da je odluku o tome da se u kninskoj poslovnoj zoni Preparandija smjesti donijelo kninsko Gradsko poglavarstvo. Na ekološku problematiku osvrnuo se i vijećnik Gordan Baraka (HSP) nabrajajući ‘ekocide’, kako ih je nazvao, koji se događaju u županiji, od kamenoloma, nasipanja otpada i slično.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije