Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽANE CEREMONIJE

Japan proglasio princa Akishina za prijestolonasljednika

Handout photo shows Japan's Crown Prince Akishino attending a ritual ceremony after he was formally proclaimed the first in line as heir to the throne, at the Imperial Palace in Tokyo
Foto: Imperial Household Agency of Jap/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
09.11.2020.
u 14:58

Akishino (54) je sada prvi u redu za tron te jedan od tri nasljednika

Japan je u nedjelju službeno za prijestolonasljednika proglasio princa Akishina, nakon što je njegov stariji brat Naruhito postao monarh prošle godine nakon abdikacije njihova oca.

Cjelodnevne ceremonije održavale su se u Carskoj palači u Tokiju. Osim cara i carice, ceremoniji su prisustvovali i brojni drugi članovi kraljevske obitelji, kao i premijer Yoshihide Suga te predstavnici stranih veleposlanstava.

"Duboko promišljam o odgovornosti prijestolonasljednika i izvršavat ću svoje dužnosti", rekao je Akishino pred prisutnima, od kojih je većina bila u maskama.

Ceremonija je obuhvatila i tradicionalni obred nasljeđivanja "mača čuvara" za prijestolonasljednika. Car Naruhito predao je mač Akishinu, simbolizirajući odluku sljedećeg nasljednika prijestolja.

Događaj je prvotno bio zakazan za travanj, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa te je razina ceremonije zbog toga i smanjena.
Prošlog travnja car Akihito službeno je abdicirao, postavši prvi japanski monarh u dva stoljeća koji je napravio ovaj čin. Nakon što je posljednjih godina operirao srce i prebolio rak prostate, odlučio se na abdikaciju iz zdravstvenih razloga.

Akishino (54) je sada prvi u redu za tron te jedan od tri nasljednika. Ostali su njegov 14-godišnji sin Hisahito i Akihitin mlađi brat, 84-godišnji princ Hitachi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije