Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAOKRET U SLOVENIJI

Janša preuzima vlast i mijenja politiku prema Hrvatskoj?

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.02.2020.
u 09:52

U Sloveniji dogovorena koalicija četiri stranke s desnim predznakom

Slovenski predsjednik Borut Pahor jučer je sa šefovima zastupničkih klubova četiriju stranaka koje pregovaraju o sastavljanju nove slovenske vlade obavio drugi krug konzultacija prije odluke o dodjeli mandata lideru slovenske opozicije Janezu Janši, a konačnu odluku o ulasku u novu vladu sinoć su trebala donijeti i tijela tih stranaka. Međutim, kako javljaju slovenski mediji, dogovor tih četiriju stranaka o novoj vladi – Slovenske demokratske stranke (SDS), Stranke modernog centra (SMC), Nove Slovenije (NSi) i Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS) – već je postignut.

Moguća iznenađenja

Ako sve bude išlo po planu – pri čemu ne treba isključiti mogućnost iznenađenja, s obzirom na to da stranke nisu jedinstvene oko suradnje s Janšom - danas bi Pahor nakon sastanka s Janšom trebao objaviti konačnu odluku o dodjeli mandata Janezu Janši, a ustavni rok za odluku o novom mandataru istječe u petak.

Premijer u ostavci Marjan Šarec je prema informacijama ljubljanskog Dela u zadnji trenutak pokušao spriječiti formiranje nove vlade pokušajem razbijanja SMC-a i pozivom zastupnicima te stranke da se pridruže njegovoj stranci, Listi Marjana Šareca (LMŠ), u slučaju da imaju problema s ulaskom u Janšinu koaliciju. Međutim, čini se da Šarecov poziv nije pao na plodno tlo, s obzirom na to da će od ukupno 10 zastupnika SMC-a njih devet podržati Janšinu vladu, svi osim Janija Möderndorfera.

Prema informacijama Slovenske televizije, nova vlada će imati potporu 51 zastupnika od njih ukupno 90 koliko ih ima u Državnom zboru, slovenskom parlamentu. Portal Necenzurirano.si javlja kako je tijekom intenzivnih pregovora dogovorena i raspodjela resora u novoj Janšinoj vladi. Najviše resora, pet, pripast će Janšinu SDS-u, koji ima i najviše mandata u parlamentu, a svi čelnici stranaka nove vladajuće koalicije sjedit će u vladi, na čemu je inzistirao upravo Janša.

Tako će Matej Tonin, predsjednik NSi-ja, koji je i predsjednik parlamentarne komisije za nadzor obavještajnih službi (KNOVS), postati novi ministar obrane, a ne, kao što je to želio, predsjednik Državnog zbora. Bivši premijer i osnivač SMC-a Miro Cerar, koji je objavio da ne želi biti član Janšine vlade, kandidat je za predsjednika Državnog zbora.

Formiranjem nove vlade okončat će se politička kriza u Sloveniji, ali ne onako kako je to očekivao odlazeći premijer Marjan Šarec kada je koncem siječnja, a da o tome nije obavijestio svoje koalicijske partnere, podnio ostavku i tako izazvao pad vlastite vlade. Šarec je očekivao raspisivanje prijevremenih izbora, zauzimajući se za tješnju suradnju sa strankama s kojima je bio u koaliciji, ponajprije SMC-om i DeSUS-om. SMC-u je ponudio zajednički izlazak na izbore, a tijekom unutarstranačkih izbora u DeSUS-u otvoreno je podržao ministricu poljoprivrede Aleksandru Pivec protiv Karla Erjavca u utrci za čelo stranke, no i SMC i nova šefica DeSUS-a Pivec okrenuli su leđa Šarecu i prihvatili Janšin poziv.

Šarec poput Salvinija

Tako će, ako Janša uspije formirati novu vladu, Šareca zadesiti sudbina čelnika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji je najprije samouvjereno srušio vlastitu vladu, da bi se potom zatekao u opoziciji, s obzirom na to da su njegovi koalicijski partneri dogovorili novu koaliciju s njegovim političkim konkurentima. Upravo se to dogodilo i Šarecu, koji je prije godinu i pol formirao kompliciranu vladu s čak pet stranaka koje je jedino povezivao zajednički interes da Janša, unatoč činjenici da je Janšina stranka bila relativna pobjednica prošlih izbora, ne dođe ponovno na vlast.

Šarec je očito podcijenio činjenicu da strankama s kojima je bio u koaliciji ne odgovaraju novi izbori, što je onda iskoristio Janša, koji će, po svemu sudeći, po treći put formirati slovensku vladu. Iako je na čelu SDS-a još od 1993. godine, Janša je samo jednom, i to 2004. godine, uspio formirati vladu nakon pobjede na parlamentarnim izborima.

Janša je još jednom formirao vladu 2012. godine, iako ga je na tadašnjim izborima porazio Zoran Janković koji, međutim, tada nije uspio okupiti vladajuću većinu. Janšinim dolaskom na vlast očekuju se korekcije u slovenskoj politici prema Hrvatskoj, s obzirom na to da Janša smatra da Slovenija ne smije blokirati ulazak Hrvatske u Schengen, a zauzima se i za izravne pregovore sa Zagrebom o graničnom sporu, što predlaže i hrvatska strana. 

Komentara 11

DU
Deleted user
11:47 26.02.2020.

Janša, samo naprijed. Vjerujem da će popravit odnose i riješit otovrena pitanja sa Hrvatskom, jer dosadašnja je politika bila kao da smo najveći neprijatelji.A Šarecu i ostalim ljevičarskim komičarima ostaje da izvrše prijetnje koje su najavili u stilu naših ljevičara (samospaljivanje, napuštanje zemlje radi dolaska fašizma..)

Avatar wakan tanka
wakan tanka
16:14 26.02.2020.

Sta to znaci "otvorena pitanja?".........za "otvorena pitanja" postoje medjunarodni sudovi kojima se hrvatska strana ne obraca ne znam zbog kojeg razloga, bez obzira sto o tome misli neki Jansa ili neko drugi, a posebno su mi simpaticni ovi zabrinuti za poboljsanje medjunarodnih odnosa dok slovenska strana gleda samo na svoje interese

BA
babaluj
15:13 26.02.2020.

Janša je normalan čovjek i vjerujem da će popraviti odnose s Hrvatskom. Ali treba imati normalne sugovornike i na našoj strani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije