Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JANŠA OPTUŽUJE

Špijunski zaplet: Bizarna obavještajna afera potresa Sloveniju

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.02.2020.
u 18:01

Bizarna obavještajna afera potresa Sloveniju dok se pregovara o koaliciji

Pregovori o sastavljanju nove koalicije nakon nedavnog pada vlade Marjana Šareca u Sloveniji dobili su ovih dana šokantan špijunski zaplet. Opozicijska stranka Janeza Janše, koji pokušava dogovoriti alternativnu vladajuću većinu, optužila je Šarecove suradnike da su špijunirali i prikupljali kompromitirajuće informacije o vodstvima stranaka koje s Janšom pregovaraju o novoj koaliciji, kako bi ih tim informacijama ucjenjivali i tako onemogućili formiranje nove Janšine vlade.

Odmetnuo se od Janše

Na čelu Šarecove tajne špijunske mreže navodno je Damir Črnčec, bivši šef slovenske obavještajne agencije (SOVA) koji je dugo bio jedan od Janšinih prvih suradnika i njegov gorljiv pristaša, a sada je Šarecov državni tajnik za nacionalnu sigurnost. Janšina stranka optužuje policiju da je po Črnčecovu nalogu prikupljala informacije o određenim političarima i članovima njihovih obitelji, a mete navodnog špijuniranja upravo su SMC, DESUS i SAB, stranke koje se spominju kao moguće Janšine partnerice u novoj vladi.

Optužbe na Šerecov i Črnčecov račun dobile su dodatnu dimenziju nakon što su trojica članova Komisije za nadzor obavještajnih službi (KNOVS), koja je pod nadzorom opozicije, odnosno Janše, u utorak popodne upala u sjedište policijskog Nacionalnog istražiteljskog ureda, zahtijevajući dokaze o špijuniranju kojima se navodno želi spriječiti Janšin dolazak na vlast. Članove KNOVS-a predvodio je potpredsjednik komisije i član Janšine stranke Žan Mahnič, koji je u vrijeme arbitražne krize pozivao na slanje vojske i mornarice na granicu s Hrvatskom. Međutim, Mahniču i ostalim članovima KNOVS-a glavna direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar nije dopustila uvid u podatke tko je posljednjih tjedana pregledavao evidencije konkretnih zastupnika i političara, s obzirom na to da KNOVS za to nema zakonske ovlasti. Objasnila je da obradu i korištenje takvih podataka redovito nadziru sama policija, kao i pravobranitelj za informacije. Mahnič joj je uzvratio da promisli o svojoj budućnosti, s obzirom na to da čelnike policije bira vlada, što je Tatjana Bobnar, logično, shvatila kao prijetnju.

“Napad na policiju”

Premijer u ostavci komentirao je da je riječ o “napadu na policiju bez presedana”, povezujući ovaj slučaj s policijskom istragom financiranja Janšine stranke iz inozemstva. Črnčec je bio još žešći. U opširnom statusu na Facebooku optužio je Janšu da radi u interesu hrvatske i mađarske države, da je svoju ulogu u ratu 1991. iskoristio za trgovinu oružjem i krađu, da njegova stranka funkcionira kao mafijaška organizacija, tvrdeći i da je Janša karijeru započeo kao “mladi komsomolac” koji je pred crkvama popisivao vjernike, sugerirajući da je radio i za jugoslavenske tajne službe.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
bandido
23:12 21.02.2020.

Kranjci bi slali vojsku na granicu s Hrvatskom ??

ČV
čača vrati se
20:27 21.02.2020.

raspadaju se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije