Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

Izvješće Vrhovnog suda Saboru ugrozilo bi trodiobu vlasti

sud
web
30.05.2010.
u 19:57

Po novom bi Ustavu predsjednik Vrhovnog suda podnosio izvještaj Saboru! Prijedlog je bez odjeka poslan u Sabor.

Po novom bi Ustavu predsjednik Vrhovnog suda podnosio izvještaj Saboru! Prijedlog je bez odjeka poslan u Sabor, očito iz kuhinje predsjednika Odbora za Ustav V. Šeksa.

Oporba nije reagirala. Odredba po kojoj čelnik sudbene vlasti podnosi izvještaj zakonodavnoj, sporna je po mnogočemu. Prijedlog nacrta ustavnih promjena, sa Šeksovim potpisom, ne daje objašnjenje uvođenja nove prakse, osim što se “odredbom propisuje i obveza predsjednika VS-a da podnosi izvješće o radu sudbene vlasti Saboru.”

Predsjednik VS-a Branko Hrvatin najavljuje za idući tjedan opću sjednicu na kojoj će suci najvišeg suda raspraviti o tome i zauzeti stav.

–Velika je dvojba ugrožava li se odredbom – da čelnik sudbene vlasti podnosi izvještaj Saboru – podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Sabor nema hijerarhijske ovlasti u odnosu na sudbenu vlast – kaže Hrvatin.

Sličnu odredba u Crnoj Gori dovela je do prepucavanja u parlamentu o pravosuđu. Zacijelo bi slično bilo i u nas. Prijedlog ne predviđa da Sabor prihvaća izvještaj ili raspravlja o povjerenju predsjedniku VS-a, kojeg Sabor imenuje na prijedlog predsjednika, no ostaje dojam da je namjera dati priliku politici da raspravlja o sudstvu. Sabor se također izravno upleo u sudski slučaj odlukom da Glavaš ne može u pritvor, ne prepuštajući odluku pravosuđu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
18:21 01.06.2010.

Ideja ima smisla jer sabor samo nadzire rad sudstva ali ne ugrožava samostalnost nego sprečava anarhiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije