Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
McIsus

Izraelci ogorčeni skulpturom razapetog Ronalda McDonalda

McDonald's
Foto: Reuters/ PIXSELL
17.01.2019.
u 15:45

Skulptura imena McIsus razgnjevila je tamošnju kršćansku zajednicu koja već neko vrijeme protestira protiv njenog postavljanja na izložbi koja tematizira odnos između religije i konzumerizma u tom muzeju

Pravi je šok među izraelskim stanovnicima izazvala skulptura razapetog Ronalda McDonalda, globalno prepoznatljiva maskota franšize brze hrane McDonald's, u muzeju u gradu Haifi. Skulptura imena McIsus razgnjevila je tamošnju kršćansku zajednicu koja već neko vrijeme protestira protiv njenog postavljanja na izložbi koja tematizira odnos između religije i konzumerizma u tom muzeju. Na istoj su se izbložbi našli i prikazi Marije i Josipa kao lutke Ken i Barbika.

Prošlog su petka prosvjedi protiv ove izložbe, i blasfemije koju ona predstavlja za kršćansku zajednicu u toj zemlji, postali nasilni te je jedan čovjek uhićen zbog napada, a traže još dvoje odgovornih za bacanje molotovljevih koktela na muzej. Neki su prosvjednici pokušali na silu ući u muzej, a među onim policajcima koji su ih pokušali spriječiti, trojica su ozlijeđena.

- Kao kršćanin, duboko me vrijeđa ova skulptura - rekao je Nicola Abdo, stanovnik Haife. Zato je gradonačelnica tog grada Einat Kalisch-Rotem na Twitteru rekao da će maknuti skulpturu i da mu je žao zbog toga što je kršćanska zajednica proživjela te, isto tako, zbog nasilja koje okružuje skulpturu.

Zanimljivo je da je čak i umjetnik koji je izradio skulpturu Jani Leinonen iz Finske zatražio da se skulptura ukloni jer bojkotira Izrael zbog solidarnosti s Palestincima.

>> Gotovo je pao s kamiona, pogledajte tko mu je pružio 'ruku spasa'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
17:56 17.01.2019.

Sad bu se javil Frljic kak je skulptura fenomenalna i dubokoumna, te da I on bojkotira istu iz podrske palestinskim muslimanskim teroristima

ZA
Zapadnjak
17:17 17.01.2019.

cim sam vidio rijec muzej, sve mi je bilo jasno, tzv. kulturnjaci s iluzijama da su nekakvi veliki umjetnici standardno imaju ovakve izljeve mrznje (sto je naravno njihovo pravo), a vise od svega mrze krscanstvo i kapitalizam, i ovdje su poistovjetili te stvari (koje u svojoj srzi nemaju veze jedna s drugom, takva poistovjecivanja ljevicari cesto rade (omiljeni par im je nesto sto mrze s necim sto je univerzalno prihvaceno kao losa stvar) npr. kolonijalizam i slobodno trziste!?, ropstvo s iskljucivo bijelom rasom i slicno)... Izrael kao lokacija je ovdje slucajnost, vidimo da finski "umjetnik" (ne bi me uopce cudilo da parazitira na finskom javnom novcu, od ministarstva kulture i slicno) koji je napravio skulpturu bojkotira Izrael (jos jedna indikacija modernog lijevog ekstremista)...

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:54 17.01.2019.

naravno da smeta kršćane, a Židovi vam određuju u Evropi koje knjige smijete čitati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije