Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALIRAO SUKOB

Izrael započeo kopneni i zračni napad na pojas Gaze

Sukob između Izraela i Hamasa
Foto: REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.05.2021.
u 00:15

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je mobilizaciju dodatnih devet tisuća rezervista, objavio je njegov ured u četvrtak navečer.

Izraelske obrambene snage objavile su kako su započele kopneni i zračni napad na pojas Gaze. Izraelske trupe ušle su u pojas Gaze u sklopu tekuće vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, priopćila je izraelska vojska u petak.

 

 

"Izraelske zračne snage i kopnene trupe izvode napad u pojasu Gaze", kazao je glasnogovornik vojske Jonathan Conricus, potvrdivši  da su izraelski vojnici ušli u palestinsku enklavu.

Suočena sa sve većom raketnom vatrom Hamasa i Islamskog džihada, izraelska vojska rasporedila je tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja odvaja Izrael od palestinske enklave iz koje se izraelska vojska jednostrano povukla 2005. godine.

"Spremni smo i nastavljamo se pripremati za različite scenarije", rekao je ranije glasnogovornik vojske, precizirajući da je kopnena invazija "jedan od scenarija".

Foto: REUTERS/Ann Wang

Ministarstvo obrane dalo je zeleno svjetlo vojsci da mobilizira tisuće rezervista ako je potrebno.

- Rekao sam da ćemo naplatiti visoku cijenu od Hamasa i ostalih terorističkih organizacija - kazao je premijer Benjamin Netanyahu u izjavi objavljenoj vrlo brzo nakon početka napada. 

- Ovo radimo i nastavit ćemo raditi sa snažnom silom. Posljednja riječ nije izrečena i ova operacija će se nastaviti toliko dugo dok ne obnovimo mir i sigurnost države Izrael. 

 

Novinar Al Jazeera Safwat al-Kahlout javlja da čuju jako puno eksplozija, te sa samim početkom napada hitne službe su dobile veliki broj dojava. Međutim, nisu u mogućnosti doći od područja gdje se nalaze ranjeni jer su ceste oštećene u napadu. 

Al-Kahlout kazao je da su stotine obitelji bile prisiljeno napustiti svoje domove i zatražiti zaklon u skloništima. 

Veleposlanica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield objavila je da će se Vijeće Sigurnosti UN-a naći u nedjelju kako bi 'raspravili situaciju u Izraelu i Gati'. Navela je i to da će SAD nastaviti aktivno sudjelovati u diplomaciji na najvišim razinama u pokušaju deskalacije napetosti. 

 


Veleposlanik Palestinske misije pri Velikoj Britaniji Husam Zomlot objavio je sliku napada na Gazu. 

- Gaza u ovim trenucima. Od onog što čujem od naših ljudi u Gazi je užasno, izraelska agresija je barbarska i mora se odmah zaustaviti - naveo je u tvitu. 

 

Američki State Department u znak opreza evakuirao je 120 svojih djelatnika s obzirom na nasilje. 

Dužnosnik zdravstva Gaze  Abdelatif al-Hajj  kazao je The Guardian da je bolnički sustav i prije večerašnjeg napada Izraela bio na rubu kolapsa, a sad kad pristižu ozlijeđeni vjeruje kako je moguće da će i do kolapsa doći. 

Razmjena vatre od ponedjeljka 

Palestinci iz Gaze u četvrtak su ispalili još raketa na Izrael koji na to uzvraća zračnim udarima i artiljerijom i šalje tenkove i vojnike na granicu te enklave.  Četiri dana duga razmjena vatre ne pokazuje znakove smirivanja, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će "trebati još vremena“. 

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je mobilizaciju dodatnih devet tisuća rezervista, objavio je njegov ured u četvrtak navečer. Oni će se raporediti u južnoj i središnjoj regionalnoj komandi oružanih snaga, stoji u priopćenju. Izrael je prvih pet tisuća rezervista mobilizirao u utorak. 

Sukob između Izraela i Hamasa
1/12

Izraelska vojska objavila je da je na Izrael iz Gaze od ponedjeljka navečer ispaljeno oko 1750 raketa. Ubijeno je sedam Izraelaca. U Gazi je poginulo 87 ljudi, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.  Izraelska vojska priopćila je kako su njezini borbeni zrakoplovi pogodili obavještajno sjedište Hamasa u enklavi, korišteno kao glavni vojni promatrački centar. 

Palestinci i dalje lansiraju rakete iz Gaze, a Izrael uzvraća novim zračnim napadima. Izrael tvrdi kako su mu glavne mete lokacije koje koriste militantne skupine Hamas i Islamistički Džihad.  Dok svjetske sile ponavljaju pozive na smirivanje, val nasilja između Židova i arapske manjine nastavlja se širiti i u nekoliko izraelskih gradova, s napadima na sinagoge i arapsko-židovskim sukobima na ulicama.

VIDEO: Sukobi između Izraela i Hamasa

Ključne riječi

Komentara 23

ZL
ZlySrbinSotona
01:40 14.05.2021.

...treba vratit katolicku upravu u Jeruzalem

US
Usputni
00:39 14.05.2021.

Zgazite ih Izraelci!

Avatar Tombstone
Tombstone
13:42 14.05.2021.

Napokon. Ali sad buju se pocele javljat razne humanisticke udruge, UN i slicne niskoristi organizacije koje su sutile dok su bosanci raketirali izraelske civile

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije