Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA SABORA

Izmjene 'lex Perković' izglasane u Saboru!

sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
04.10.2013.
u 12:49

Na dnevni red stavljen je i prijedlog za osnivanje saborskog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ubojstvu Stjepana Đurekovića, čemu se usprotivio HDZ jer je o tom pitanju pokrenut postupak

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, popularni "lex Perković", danas je izglasan u Saboru sa 83 glasa za, 28 protiv i osam suzdržanih. Pritom su odbačeni amandmani oporbenih zastupnika koji su tražili da izmijenjeni zakon stupi na snagu odmah, a ne tek 1. siječnja iduće godine.

Na dnevni red danas je stavljen niz novih točaka, među kojima je i prijedlog za osnivanje saborskog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ubojstvu Stjepana Đurekovića, političkog emigranta koji je po nalogu jugoslavenske tajne službe ubijen u Njemačkoj 1983. godine. Njemačka upravo zbog navodnog sudjelovanja u Đurekovićevu ubojstvu traži izručenje Josipa Perkovića, bivšeg visokog dužnosnika tajnih službi po kojemu je lex Perković i dobio ime.

>> HDZ: SDP osniva povjerenstvo o Đurekoviću suprotno zakonu

Tijek sjednice možete pogledati ovdje:

13.05 Prijedlog zakona o prostornom uređenju prihvaćen je sa 80 glasova za, 27 protiv i sedam suzdržanih. Prijedlog zakona o gradnji prihvaćen je sa 83 glasa za, 27 protiv i tri suzdržana. Prijedlog zakona o građevinskoj inspekciji prihvaćen je sa 81 glasom za, 24 protiv i osam suzdržanih. Glasovanje o zaključenim temama je završeno.

12.47 Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, popularni "lex Perković", izglasan je sa 83 glasa za, 28 protiv i osam suzdržanih.

12.40 Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt rekla je da Vlada ne prihvaća amandman HL-a kojim se predlaže izmjena stavke o datumu stupanja na snagu "lex Perković".

– Nijedno opravdano razumno i razumljivo obrazloženje nismo dobili zašto odgađamo primjenu izmijenjenog teksta zakona – rekao je Dragutin Lesar (HL).

– Sada smo u situaciji da zakonodavna vlast ima jedan stav, izvršna drugi, i svi kažu da je pravosuđe samostalno – dodao je.

Odbačen je i amandman Jadranke Kosor i Kluba HGS-a da zakon stupa na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama. Kosor je rekla da Vlada nije dala nijedan opravdan razlog da zakon stupi na snagu tek 1. siječnja 2014. godine.

12.35  Davorin Mlakar iznio je stajalište Kluba HDZ-a o "lex Perković", za koji je rekao da je manje loš od onog prethodnog koji je Vlada morala promijeniti zbog europskog naloga. Mlakaru je zasmetalo stavljanje točke o osnivanju povjerenstva o Đurekovićevu ubojstvu.

– Upozorit ću vas ovom prigodom da bi, ako nitko drugi, onda barem hrvatski parlament trebao raditi zakonito – rekao je Mlakar.

– Ovakvo nasilje u utvrđivanju dnevnog reda je bez presedana u našoj novijoj povijesti – rekao je Mlakar podsjetivši da se prema zakonu ne može osnovati saborsko povjerenstvo za nešto o čemu traje postupak.

– Nemojte nametati politiku pravosudnoj vlasti. Pravosudna je vlast neovisna i samostalna – rekao je Mlakar.

12.20 Leko je na zahtjev Kluba zastupnika HDZ-a odobrio stanku od 10 minuta uoči glasovanja o "lex Perković".

12.00 Sjednicu nakon stanke vodi predsjednik Sabora Josip Leko, koji je predložio da se dnevni red dopuni s nekoliko točaka, uključujući i prijedlog za osnivanje saborskog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ubojstvu Stjepana Đurekovića. Zastupnici HDZ-a, HDSSB-a, Hrvatskih laburista i Jadranka Kosor suprotstavili su se stavljanju prijedloga zakona o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju u hitnu proceduru.

– Ovakav zakon mora ići u barem dva čitanja – rekao je Dinko Burić.

Sa 82 glasova za i 39 protiv predmet je upućen u hitnu proceduru.

Gordan Jandroković (HDZ) rekao je da naziv točke o povjerenstvu za Đurokovićevo ubojstvo sugerira kako će se Sabor baviti stvarima koje su u nadležnosti suda. Njegov prijedlog da se ta točka izbaci s dnevnog reda odbačen je.

11.25 Odobrena je stanka.

11.20 Grubišić je rekao da je tvrdo komunističko krilo zagospodarilo HRT-om.

– Ovo što se na HRT-u radi i kako se radi zapravo sliči na ona vunena vremena u kojima je bilo riječi poput "Zaustavite Reuters" i "Dajte riječ Tanjugu" – rekao je Grubišić dodajući da Tanjug radi preko udbaša i provodi teror na javnoj hrvatskoj televiziji.

– To su stari i ogrezli komunistički načini kako se vlada javnim medijem – rekao je dodajući da se Hrvatska televizija zapravo ne bi ni trebala zvati hrvatskom. Za "Ljudožder vegetarijanac", koji je nedavno emitiran na HTV-u, Grubišić je rekao da je namjenski film koji loše govori o pojavama u hrvatskom zdravstvu.

11.10 Nakon stanke povela se rasprava o lošem stanju na HRT-u u povodu samoubojstva poslovotkinje kafića na Prisavlju.

Jasen Mesić (HDZ) rekao je da se na HRT-u događa sumrak i kako se uvode komesari koji kontroliraju e-mailove novinara te se upitao što radi nadležno Ministarstvo kulture.

– Osobe koje se usude govoriti o tom mobbingu, o tom progonu koji se događa na toj, nazovi javnoj televiziji drugo jutro dobivaju otkaze. Kolegice i kolege, ovdje se zasigurno odbrojava demokraciji na HRT-u. Našim nereagiranjem dajemo to za pravo – rekao je Mesić.

Dodao je da nas ovakva situacija na HRT-u vraća ne u sedamdesete godine Radiotelevizije Zagreb, koje su glavnom ravnatelju Goranu Radmanu uzor, nego i ranije od toga.

Branko Vukšić uime Hrvatskih laburista rekao je da je uzrok ovakvog stanja Zakon o HRT-u.

– Radman ima sve ovlasti. S tim ovlastima se ne zna nositi – rekao je Vukšić dodajući da je ovakvo stanje gore od onog u sedamdesetima.

– Ovo sliči na stanje iza Karađorđeva. Ljudi se na Hrvatskoj radioteleviziji ubijaju – rekao je Vukšić.

10.54 Odobrena je desetominutna stanka.

10.40 Nakon što se povela rasprava o obilježavanju Dana neovisnosti u Saboru, Stazić je rekao da oni koji žele pričati izvan teme mogu sazvati konferenciju za novinare.

– Nemojte se sramotiti pred hrvatskom javnošću – rekao je Stazić.

Milanka Opačić odgovorila je na optužbe o povećanju centara i troškova rekavši da su kupili 60 automobila na operativni leasing, a da su to radili kao prošla vlast, mogli bi kupiti samo četiri.

10.35 Grubišić je podsjetio na slučaj u kojem je sudac zbog teške financijske situacije roditelja potpuno ispravno dosudio alimentaciju od devet kuna mjesečno. Rekao je da su dolaskom Kukuriku koalicije povećani troškovi jer je povećan broj centara za socijalnu skrb, službenih automobila i tako dalje.

Gordani Sobol (SDP) zasmetala je Grubišićeva kritika što se o ovako važnoj temi govori u petak ujutro.

– Vaš ton govori da biste se vi sa mnom svađali, a ja neću – odgovorio joj je Grubišić.

10.05 Grbin je rekao da ovaj zakon i onaj iz prethodne točke čine jednu cjelinu te kako sami ne bismo imali potreban doseg. Objasnio je da se pri utvrđivanju nadležnosti polazi od dobrobiti djeteta. Ivanka Roksandić rekla je da će podržati prijedlog iako bismo mogli reći da je on tehnički.

– Zakon ima samo šest članaka, na svu sreću ima samo jedan amandman – rekla je Roksandić. Ponovno je komentirala ime zakona i rekla kako je dobro da je usklađen s našim izričajem.

10.00 Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je i sljedeću točku – prijedlog zakona o provedbi Uredbe Vijeća Europe o nadležnosti, priznanju i izvršenju sudskih odluka u bračnim sporovima i stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću.

9.55 Boro Grubišić ispred kluba HDSSB-a rekao je da je riječ o tehničkom zakonu koji će njegova stranka poduprijeti i o kojemu ne bi trebalo puno raspravljati. Govorio je o problemima mladih te je rekao kako se Vlada zadužuje na račun budućih generacija, što po njemu utječe na provedbu europskih akata.

– Provedba toga bit će vrlo teška i otežana zbog naše unutarnje politike – rekao je Grubišić. Stazić ga je zamolio da se vrati na temu, no Grubišić mu je poručio da se to tiče zakona.

– Hrvatska će postati najveći starački dom u Europi. Bilo bi bolje da su to neki omladinski domovi. Nama će hrliti i stranci iz Europe i svi ostali – rekao je Grubišić.

9.45 Ivanka Roksandić ispred kluba HDZ-a rekla je da će također podržati zakon, no rekla je kako je nedopustivo da šest članaka zakona ima pet amandmana te kako se čini da ime zakona nije pisano hrvatskim jezikom.

– Kao da je zakon pisao stranac koji je eventualno prevodio uredbu s engleskog, francuskog ili bilo kojeg jezika – rekla je Roksandić, inače profesorica hrvatskog jezika.

9.35 Sjednicu je otvorio potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Prva točka na dnevnom redu je prijedlog zakona o provedbi Uredbe Vijeća o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznanju i izvršenju odluka te suradnji u stvarima koje se odnose na obveze uzdržavanja.

– Ova uredba i te kako će dovesti do poboljšanja statusa osoba koje traže uzdržavanje – rekao je Peđa Grbin ispred kluba SDP-a.

>> Perkovića se može izručiti Njemačkoj i bez promjene Ustava

>> "Vama krasti vlastitu zemlju valjda služi na čast"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije