Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO EMIGRANTA

HDZ: SDP osniva povjerenstvo o Đurekoviću suprotno zakonu

davorin horvat
Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2013.
u 14:37

Zanimljivo je da prijedlog vladajućih nije potpisao predsjednik Sabora Josip Leko

Sabor je na dnevni red uvrstio Prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezanih uz ubojstvo Stjepana Đurekovića, koje je u jeku sukoba s potpredsjednicom EK Viviane Reding najavio premijer Zoran Milanović. Uzalud su HDZ-ovi zastupnici upozoravali da se osnivanjem takvog povjerenstva krši Zakon o istražnim povjerenstvima, vladajući su ostali čvrsti u svom naumu, a usput su i odbili prijedlog HDZ-a o osnivanju povjerenstva koje bi se bavilo komunističkim zločinima.

- Pa barem bi parlament trebao raditi zakonito. Članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima jasno kaže da se povjerenstvo ne može osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak. Vladajući akrobacijama i pravnim smicalicama žele osigurati da se Josipa Perkovića ne izruči. Vi kršite zakone i osnivate povjerenstva koja nisu po zakonu - govorio je Davorin Mlakar.

Protiv Perkovića se, naime, vodi sudski postupak u Njemačkoj i na temelju tamo izdane tjeralice ta zemlja traži njegovo izručenje putem europskog uhidbenog naloga. Mlakar je dodao i da vladajući vrše pritisak na pravosuđe da ono sudi kako njima odgovara te je apelirao da ne nameću politiku pravosudnoj vlasti.

>> Izmjene 'lex Perković' izglasane u Saboru!

U prijedlogu SDP-a, kojeg je potpisalo 50 njihovih zastupnika, a zanimljivo je da ga nije potpisao predsjednik Sabora Josip Leko koji je nedavno izjavio da je osnivanje povjerenstva besmislica, piše kako bi se ono trebalo baviti okolnostima pod kojima je počinjeno ubojstvo te razlozima zašto u Hrvatskoj nisu pokretani odgovarajući postupci i jesu li organizatori bili štićeni od progona i tko ih je štitio.

Cilj osnivanja povjerenstva nije skriven, i premijer je već u nekoliko navrata dao do znanja da se želi ispitati uloga predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je bio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Ako će vladajući ignorirati upozorenja HDZ-a o kršenju zakona i osnovati povjerenstvo uz argument da se sudski postupak ne vodi u Hrvatskoj nego u Njemačkoj, ono bi ipak moralo prestati s radom ako uspiju promijeniti Ustav i pokrenuti postupak protiv Perkovića na hrvatskom sudu. Naime, zakon kaže i da povjerenstvo mora odmah prestati s radom ako se u međuvremenu pokrene sudski postupak o pitanju kojim se ono bavi.

>> Što je Perković rekao: Smatrali smo da je Đureković terorist

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije