Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Lex Perković'

'Vama krasti vlastitu zemlju valjda služi na čast'

sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
01.10.2013.
u 11:44

HDZ neće podržati ove "a la wild" promjene Ustava, poručio je Mlakar vladajućima

Prijenos sjednice Sabora možete pratiti ovdje

Zastupnici su počeli raspravu o izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, odnosno raspravu o tzv. lex Perković, a raspravlja se objedinjeno o tri prijedloga, Vladinom, prijedlogu koji su iznijeli HDZ-HDSSB-laburisti te onom kluba zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a. Već uvodne riječi ministra Orsata Miljenića izazvale su nekoliko replika oporbe pa je potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) izrazio čuđenje što se raspravlja o jednoj tako važnoj točki, a u sabornici vladajućih gotovo ni nema. Upitao je zašto je tekst zakona uopće mijenjan u lipnju i zašto Vlada ne želi vratiti zakon u onaj oblik koji je bio prije promjena, kada je bio u potpunosti usklađen s pravnom stečevinom EU. Njegov stranački kolega Ivan Šuker ustvrdio je da nije bila točna tvrdnja koju je izrekao ministar prilikom izglasavanja promjena u lipnju i kada je rekao da one porezne obveznike neće stajati ni lipe.

– Minimalno 30-40 milijuna dolara stajat će porezne obveznike u sljedećih deset godina zbog većih kamata na obveznice koje ministar Linić treba plasirati ovih dana u SAD-u – rekao je Šuker.

Još jedan HDZ-ovac Josip Borić upitao je Miljenića je li svjesno lagao kada je 13. lipnja u govoru na Vladi koji je trajao 39 sekundi izmjene obrazložio riječima da je "riječ o tehničkom usklađenju" te ga je pitao smatra li da treba podnijeti konzekvence zbog toga.

Laburist Branko Vukšić također je rekao da je nejasno zašto se mijenjao zakon i zašto se prvo inzistiralo da nove izmjene stupe na snagu 15. srpnja 2014., pa onda 1. siječnja.

– To nije spašavanje vojnika Ryana nego spašavanje ugleda premijera Milanovića, a njegov ugled je teško spasiti – rekao je Vukšić.

HDZ-ov Davorin Mlakar obrazložio je prijedlog koji su iznijeli HDZ-HDSSB-laburisti te je ponovno kritizirao vladajuće naglašavajući nelogičnost toga da se inzistira na tome da izmjene samo dvaju članaka stupe na snagu za tri mjeseca, a kad se u lipnju mijenjalo više desetaka članaka, izmjene su stupile na snagu za tri dana. Vladajućima je poručio i da ne trebaju računati na podršku pri promjeni Ustava.

– HDZ neće podržati ove "a la wild" promjene Ustava – poručio je Mlakar i dodao da je smiješno kako se vladajući trude prikazati kao pobjednici u sporu s EK.

Mlakar je naglasio da je cijeli slučaj oko "lex Perković" vratio Hrvatsku debelo unatrag, a da ovo što radi Vlada predstavlja samo pokušaj umanjivanja štete koju su napravili. Vladajućima je i predložio drugi datum za stupanje novih izmjena na snagu.

– Mogli ste staviti i neki drugi datum umjesto 1. siječnja, zašto ne 20. studenog, odnosno kad bolje promislim, 29. studenog – poručio im je Mlakar dok je njegov stranački kolega Ante Babić poručio kako "zbog udbaša želimo poručiti da smo prevarantski Bizant i šibicarska država".

Na izlaganje HDZ-ovaca reagirao je SDP-ov Nenad Stazić rekavši da je Mlakar "predstavnik stranke kojoj se sudi zbog lopovluka."

– Vama krasti vlastitu zemlju valjda služi na čast – poručio mu je Stazić, a Mlakar je odgovorio da je pravda spora, ali dostižna te da će "razgovarati o nekim drugim predmetima u neko drugo vrijeme".

Nakon što su se SDP-ovci i HDZ-ovci u nekoliko navrata izvrijeđali oko toga tko je lopov a tko štiti udbaše i ubojice Milorad Pupovac je uime kluba SDSS-a zatražio pauzu od 10 minuta jer "tok rasprave pokazuje da ne postoje pretpostavke za ozbiljno sudjelovanje". Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec proglasila je pauzu.

Nakon pauze, Pupovac je iskritizirao HDZ-ovce naglasivši da je njihova zloupotreba instituta replike, jer su stalno replicirali jedni drugima, protivna Ustavu i Poslovniku i ugrožava temeljno pravo da zastupnici imaju jednaku mogućnost rasprave u sabornici.

- Možda kolege iz HDZ-a misle da trebaju imati privilegirani status, ali to nije u skladu s Ustavom i Poslovnikom - rekao je Pupovac.

>> Perkovića se može izručiti Njemačkoj i bez promjene Ustava

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije