Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Reagirali smo odlučno, izjava ministrice Murganić nije bila najsretnija'

Premijer je komentirao izjavu ministrice Nade Murganić koja je jučer rekla kako su Alojz i Mara Tomašević svoje probleme 'trebali riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih i bračnih odnosa'
12. siječnja 2018. u 18:44 36 komentara 3257 prikaza
Alojz Tomašević
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je da izjava ministrice Nade Murganić nije bila najsretnija, ali da je stav stranke o netoleriranju obiteljskog nasilja jasan.

O Tomaševićima Murganić: To vam je tako u braku. Žena vjerojatno ima svoje razloge

Na upit novinara tijekom posjeta Solinu o oporbenim zahjevima za smjenom ministrice Murganić, Plenković je odgovorio kako misli da "ta izjava nije bila najsretnija, naprotiv".

No, istaknuo je da je pozicija njega osobno i svih članova vlade vrlo jasna i vrlo čvrsta što se tiče suzbijanja i netoleriranja nasilja u obitelji.

Oporba ponovno traži smjenu ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić zbog njezine izjave novinarima u četvrtak nakon sjednice Vlade u kojoj je, komentirajući to što je supruga požeško-slavonskog župana povukla sve optužbe protiv njega za obiteljsko nasilje, rekla: "To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila".

Ministrica Nada Murganić izrazila je jučer žaljenje "ako je njezina izjava shvaćena kao relativiziranje" nasilja nad ženama jer, istaknula je, najoštrije osuđuje svako nasilje nad ženama, pa tako i u slučaju sumnje na nasilničko ponašanje požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

Plenković je u izjavi novinarima u Solinu podsjetio na povijest slučaja bivšeg člana HDZ- Alojza Tomaševića, optuženog za obiteljsko nasilje, kojega je Visoki časni sudom HDZ-a, na prijedlog Predsjedništva stranke, bezuvjetno i jednoglasno u četvrtak isključio iz stranke.

Vraćajući priču unatrag, Plenković je podsjetio da je  HDZ donio odluku da raspusti županijsku organizaciju u Požeško-slavonskoj županiji kada su se u javnosti pojavile informacije o problemima koje je imala supruga župana Tomaševića.

 "To je bila reakcija. Vrlo jasne i precizne poruke koje smo uputili županu Tomaševiću s obzirom na sve okolnosti u kojima se on našao, koje su opteretile njegov rad, a koje su na neki način opteretile i sliku same županije, pa onda i HDZ-a. Također smo riješili i to prije svega jednoglasnom odlukom i porukom i predsjedništva i nacionalnog vijeća, potom i inicijativom predsjedništva prema visokom časnom sudu da se gospodina Tomaševića bezuvjetno isključi iz stranke", rekao je premijer.

Istaknuo je da su HDZ i on osobno, prema tome, reagirali vrlo čvrsto, vrlo odlučno, ni u primisli o bilo kakvom toleriranju nasilja u obitelji.

A što se tiče samog postupka, to je stvar pravosuđa, na koji niti ja niti bilo koja vlada ne žele i ne mogu utjecati, zaključio je.

Nada Murganić ŽALI ZBOG IZJAVE Murganić o Tomaševićima: Najoštrije osuđujem svako nasilje Nada Murganić Žene SDP-a: Tražimo ostavku ministrice Nade Murganić i ratifikaciju Istanbulske konvencije neva tolle 'TAKO JE TO U BRAKU' Neva Tolle: Time je poručila ženama da šute i ne prijavljuju nasilnike
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Tomaševiću možete staviti soli na rep. Niste bili principijelni. Mnogo ste kalkulirali i preračunali se. Nije to politika. Ne poštujete bazu, koja vas je sve dovela tu gdje jeste.

 • karlohege:

  Uhvatili se mediji izjave ministrice Murganić, ali zapravo je medijima i oporbi ona trn u oku jer je dignula porodiljne naknade s 2600kn na 3900kn te će od ove godine biti više djece obuhvaćeno dječjim doplatkom, odnosno svaka druga obiteljj ... prikaži još! će imati pravo na dječji doplatak. Invalidnine su povećane 20% kao i naknade njegovateljima. Osobne invalidnine više neće ovisiti o tome da li invalid radi ili ne. To se odnosi na civilne invalide i invalidnu djecu. Ministrica je uspješna i to je medijima i oporbi trn u oku.

 • Armagedon:

  pitam se što je točno ministrica trebala reći da bi zadovoljilo novinare, kasno ili ne snakcionirali su ga , a onda je Mara povukla tužbu,.... i ministrica je dobro rekla da je to bračni problem njih dvoje.... jer to i ... prikaži još! jest, neće HDZ riješiti njihov odnos u braku, nego oni dvoje bilo to razvodom ili ostankom skupa..... a sud će postupiti po njenoj prijavi iako ju je u međuvremenu povukla. Od pamtivjeka se kaže da se ne treba miješati između muža i žene, jer oni znaju zašto su skupa i zašto nešto trpe i nastavljaju živjeti zajedno unatoč razmiricama.....! Nije Mara nepismena žena bez prihoda da ne bi mogla zatražiti razvod i otići od muža zlostavljača.....nakon tolikih godina zajedničkog života u kojima je to trpila.