Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVAKUIRANI NA VRIJEME

Izgorio hotel u Njemačkoj u kojem su bile ukrajinske izbjeglice: Sumnja se da je požar bio podmetnut?

Burnt house for Ukrainian refugees in Gross Stroemkendorf
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/3
20.10.2022.
u 12:58

U hotelu je do srijede navečer bilo smješteno 14 izbjeglica iz Ukrajine koje su na vrijeme evakuirane

U noći sa srijede na četvrtak u Blowatzu na sjeveroistoku Njemačke je izgorio hotel u kojem su bile smještene izbjeglice iz Ukrajine, a prije toga su se na zidu hotela pojavili kukasti križevi.

"Zaprepašten sam i ljut. Do sada ovdje nismo imali aktivnosti s desno-radikalnom pozadinom", rekao je gradonačelnik Blowaza Tino Schmidt.

On je rekao kako do sada nije bilo neprijateljstava prema izbjeglicama iz Ukrajine.

Požar se u srijedu navečer počeo širiti s pročelja zgrade, a do četvrtka ujutro zgrada hotela je u potpunosti izgorjela. Hotel je bio povijesna građevina prekrivena trstikom, što je karakteristično za sjever Europe.

U hotelu je do srijede navečer bilo smješteno 14 izbjeglica iz Ukrajine koje su na vrijeme evakuirane.

U ponedjeljak su socijalni radnici koji se brinu o izbjeglicama prijavili i da je netko na zid hotela nacrtao kukaste križeve. Policija istražuje moguću povezanost između ovog događaja i paljevine hotela.

Premijerka savezne pokrajine Mecklenburg-Prednje Pomorje Manuela Scweesig (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) trebala bi tijekom dana obići mjesto događaja.

Posljednjih tjedana se u njemačkim gradovima, posebice na istoku zemlje, održavaju prosvjedi protiv vala poskupljenja na kojima se traži i promjena odnosa prema ratu u Ukrajini i prekid isporuke oružja.

Dijelovi ovih prosvjeda su upereni i protiv dolaska izbjeglica iz Ukrajine u Njemačku. Na prosvjedima se kao suorganizator pojavljuje desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), koja se i u parlamentu zalaže za promjenu politike prema ratu u Ukrajini.

Od početka rata u Ukrajini u Njemačku je stiglo preko milijun izbjeglica iz ove zemlje. 

Neki krugovi kritiziraju činjenicu da se izbjeglice iz Ukrajine, što se povlastica tiče, tretiraju bolje nego izbjeglice iz drugih zemalja, a predsjednik najveće oporbene stranke, Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz, nedavno je dio izbjeglica iz Ukrajine optužio za zlouporabu njemačkog socijalnog sustava govoreći o "socijalnom turizmu". 

>> VIDEO Putin proglasio ratno stanje u četiri anektirane regije, ograničeno kretanje u još osam regija

Ključne riječi

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec3.0
19:45 20.10.2022.

Ne bih se začudio da su ga sami zapalili jer nisu zadovoljni smještajem. Tako rade "izbjeglice" iz Afrike i Azije i uvijek se prvo pokušava dokazati da je to netko zapalio iz rasističkih pobuda. Poslije se zašuti...

CR
crnioraozx
14:46 20.10.2022.

Pogani su slavili ubijanje Kršćana u arenama podignutom rukom.Dakle nevjernici i ubojice .To su bili fašisti i imali su pogansku religiju.Imaju i dan danas ista obilježja.

SA
sasha68
14:14 20.10.2022.

istok njemacke, dakle bivši dio sssr-ddr, i oni pale-tako rade komunistički mozgovi, ako nisi s nama neče te bit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije