Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palestinska heroina

'Iz svoje kuće vidim more, ali do njega ne mogu. To je tek zatvor!'

Ahed Tamimi
Foto: DPA/Pixsell
1/5
07.08.2018.
u 08:15

Mlada Palestinka koju su Izraelci nakon osam mjeseci u nedjelju pustili iz, kako kaže, malog zatvora, nikad s obitelji nije bila na izletu jer žive okruženi dugim cijevima

Svako se jutro probudim u 5.30, kao što sam to činila u zatvoru, čujem prebrojavanje nas zatvorenica, pogledam u nebo i shvatim da sam na slobodi! A onda mi krenu suze... Sjetim se svojih prijateljica koje su još zatočene u izraelskim zatvorima – izjavila je ekskluzivno za Večernji list 17-godišnja palestinska tinejdžerica Ahed Tamimi koja je postala simbol palestinskog otpora i koja je, nakon što je odslužila osam mjeseci zatvorske kazne, prošle nedjelje puštena na slobodu.

– U isto sam vrijeme sretna što sam izašla iz zatvora i tužna jer su moj brat Wa’ed i moje prijateljice ostali u paklu izraelskog zatvora – govori nam Ahed, koja još ne vjeruje da je puštena na slobodu i ističe da ne žali ni zbog čega i tvrdi da bi sve opet isto učinila.

„Nećete me slomiti. Borit ću se za svoju domovinu i za svoju čast. Vi ste okupatori. Napustite moju domovinu“, kazala je prošle godine na izraelskom sudu tada 16-godišnja Palestinka Ahed Tamimi. Protiv te mlade djevojke dojmljivog izgleda s dugim plavim kovrčama u prosincu 2017. godine podignuta je optužnica prema kojoj je optužena za čak 12 točaka među kojima su nasilje protiv pripadnika snaga sigurnosti, bacanje kamenja, prijetnje i poticanje na proteste i pobunu. Ahed je uhićena nakon incidenta koji se dogodio u selu Nabi Salah na palestinskoj Zapadnoj obali, u kojem ta tinejdžerica i živi. Incident je čak i snimljen i postavljen na društvenim mrežama. Na videosnimci vidi se kako Ahed Tamimi pljuska vojnika i pokušava ga šutnuti nogom ne bi li izazvala njegov odgovor. Nakon što prvi vojnik nije reagirao, prišla je drugom koji je stajao nedaleko od njih pokušavajući udariti i njega. Onda joj se pridružila njezina 20-godišnja rođakinja Nur gurajući vojnike dok ih je Ahed nastojala napasti. Nijedan vojnik nije reagirao, niti ih je udarao niti tjerao. Ahed Tamimi uhićena je sljedećeg dana, kao i njezina majka Nariman Tamimi koja je, kad je došla u policiju vidjeti što joj se događa s kćeri, optužena za huškanje na nasilje na društvenim mrežama i na napad na izraelske vojnike. Uhićenje Ahed naredio je osobno izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman rekavši kako se neće samo ona suočiti s posljedicama svojih postupaka,već da ni “njezini roditelji ni okolina neće izbjeći ono što zaslužuju”.

Ahed Tamimi
1/5

Petnaest dana samice

Mlada Ahed kći je jednog od najistaknutijih aktivista u selu Nabi Salah. Kako kaže sama Ahed, hrabrost da se suprotstavi okupatorima naslijedila je od roditelja. Njezin otac i majka lideri su otpora u Nabi Salehu. Mnogo su puta bili pritvoreni. Njezin otac Bassim Tamimi zatvaran je devet puta. Posljednji put u zatvoru je proveo 13 mjeseci s ograničenim posjetima. Njezina majka Nareman Tamimi u zatvoru je bila pet puta, ranjena je jednom prilikom u nogu, a u zatvoru je bila kad i Ahed. Ahedina braća također su doživjela sudbinu svojih roditelja kad je o pritvorima riječ.

Ahed je tinejdžerica, ali morala je brzo odrasti i sazreti, naročito kad je majka bila odsutna.

– Ponosim se svojom kćeri. Ona je borac za slobodu i u godinama koje dolaze ona će voditi otpor izraelskoj vladavini – kazao je za Večernji list Ahedin otac, kojem je životni uzor Mahatma Gandhi i njegova filozofija nenasilne borbe.

– Najteže mi je bilo u početku za vrijeme ispitivanja. Znali su me ispitivati po 14 sati u kontinuitetu i nisu me pustili da spavam. Psihički su me maltretirali. To je bilo najteže. Ponašali su se prema meni kao da sam najveći kriminalac i ubojica – prisjeća se Ahed zatočeničkih dana ističući kako ne želi biti doživljena kao žrtva i ne želi da joj itko određuje tko je i što treba biti.

– Ja ću sama odlučiti za sebe i što ću činiti sa svojim životom – odlučna je Ahed pa dodaje kako je izašla iz “malog” zatvora, ali je nastavila živjeti u “velikom”. Ne želi, kaže, podršku zbog suza koje svijet vidi na slikama, već zbog pravednosti palestinske borbe.

Ahed Tamimi
1/10

– Mi živimo pod okupacijom i kao Palestinci nemamo nikakva prava, pa čak ni prava na život. Otimaju nam zemlju, ubijaju naše mladiće. Mi Palestinci u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali živimo u velikom logoru. Odlučili smo se boriti i naša je borba naša pravda. To je jedini način da jednog dana suze prestanu teći – odlučna je Ahed, djevojka iz sela Nabi Saleh, čiji je slučaj izazvao brojne međunarodne kritike na račun Izraela i ponovno u središte pozornosti stavio pitanje odnosa prema mladim Palestincima na okupiranim područjima.

– Zamislite da s prozora svoje kuće pod najljepšim suncem gledate najljepše more na svijetu, ali da do njega ne možete doći ni uz najbolju volju i želju. Mi nikada nismo otišli na izlet do obližnjeg mora i ručali na plaži, onako kako to rade Izraelci. Moja obitelj kao i mještani Nabi Saleha, udaljenog dvadesetak kilometara od Ramallaha, nikada nisu otišli na bilo kakav izlet. Rodili su se i odrasli uz vojne punktove izraelske vojske, racije, nišane i duge cijevi u rukama vojnika, i to je sve što oni znaju, cijeli njihov svijet jedan je logor pod otvorenim nebom –govori Ahed, koja je 15 dana bila i u zatvorskoj samici, a do završetka istrage nije joj bilo dopušteno kontaktirati ni s majkom koja je bila u istom kompleksu zatvora ni s ocem koji je bio na slobodi.

– Što god da su mi radili i zabranili, nisu me slomili. Osim 15 dana samice, najteže mi je bilo kada su me vodili iz zatvora na sud. Namjerno su me vodili dugačkim hodnikom i pored ćelija u kojima su bili kriminalci, ubojice i ultradesničari koji su, dok sam prolazila, lupali po čeličnim vratima i vikali da će me ubiti. Na sud su me vozili u željeznoj kutiji u kojoj ljeti unutra izgoriš, a zimi se smrzavaš – kaže nam Ahed ističući kako je prvi put vidjela majku u zatvoru mjesec dana nakon uhićenja.

– S mamom sam se poslije mogla družiti svaki dan od 10 do 13 sati, a tada sam se morala vratiti u dio za maloljetnike u kojem sam bila s još 300-tinjak maloljetnih zatvorenika koje Izrael već dugo drži u zatvoru – svjedoči Ahed. Napominje da je iskoristila osam mjeseci zatvora kako bi naučila međunarodno pravo te se nada da će jednog dana na međunarodnim sudovima voditi slučajeve protiv Izraela.

Ahed Tamimi
1/11

Žali što nije gledala Neymara

– Studirat ću pravo. Dokazat ću nasilje nad Palestincima na kaznenim sudovima. Tužit ću Izrael za to i biti velika odvjetnica te vratiti prava svojoj zemlji – odlučna je Ahed Tamimi, koja je postala svjetski simbol djece koja žive pod okupacijom ističući kako su ona i druge Palestinke u zatvoru satima sjedile i proučavale pravne knjige te su „uspjele transformirati zatvor u školu“. Ahed, koja je na sudu prihvatila krivnju po dvije točke optužnice, kaže kako joj je iskustvo hapšenja bilo jako teško i koliko god pokušavala, ne uspijeva to opisati te dodaje kako je „to iskustvo dalo vrijednost njezinu životu te je učinilo i zrelijom, ali i više svjesnom.“

– Sad sam puno zrelija. Zatvor me očeličio. Na cijelu situaciju gledam potpuno drukčije. Ako Izraelci misle da su me uplašili stavljajući me u zatvor, prevarili su se. Sad imam još veću motivaciju boriti se za svoju zemlju, za slobodu i pravdu. Osim borbe za oslobođenje zemlje, trebamo se boriti i za one ljude koji se nalaze u izraelskim zatvorima u tim teškim uvjetima. Iako sam se naslušala priča kako je u zatvoru teško palestinskim aktivistima, sada sam se i sama u to uvjerila – govori Ahed, čije je suđenje bilo zatvoreno za javnost.

Ahed Tamimi obožava nogomet i, kako kaže, najviše joj je bilo žao što nije mogla pratiti Svjetsko prvenstvo u nogometu jer je bila u zatvoru gdje joj nisu dopustili gledanje nogometa. Navija za Brazil i jako joj je žao što je ispao i nije osvojio Svjetsko prvenstvo. Najomiljeniji igrač i njezin idol je Neymar, kojega bi jednoga dana željela i upoznati.

– Otpor se nastavlja do kraja okupacije. Sve žene zatvorenice su čvrste. Pozdravljam svakoga tko je podržavao mene i moju borbu – naglasila je još Ahed Tamimi koju su, nakon izlaska iz zatvora i dolasku na Zapadnu obalu, dočekale mnogobrojne pristaše mašući palestinskim zastavama. Odmah nakon dolaska Ahed je otišla na grob osnivača Palestinske oslobodilačke organizacije i dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata.

Ahedino Selo Nabi Saleh naseljeno je uglavnom članovima njezine šire obitelji, a svi su fokusirani na antiokupacijski pokret. Slike ili snimke Ahed koje su nastale tijekom njezina djetinjstva, a na kojima se vidi kako se svađa ili gurka s vojnicima, postale su viralne.

Nakon što je dobila svjetsku pozornost, ponuđene su joj brojne stipendije na svjetskim sveučilištima, ali ih Ahed još odbija. Obiteljska kuća Ahed uvijek je puna aktivista i palestinskih dužnosnika. Samo nekoliko sati od puštanja na slobodu, Ahed se susrela i s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Međunarodna pozornost koju je dobila razljutila je izraelsku Vladu, a Ahed kaže kako je to zato što se „oni boje istine”.

Veseli se što vidi zvijezde

– Da su u pravu, ne bi se toliko bojali istine. Istina ih plaši. A ja sam uspjela plasirati istinu u svijet. I naravno, uplašeni su zbog toga koliko sam daleko dogurala. Uvijek se boje istine, oni su okupatori, a mi smo okupirani – kazala je Ahed, koja je postala simbol otpora izraelskoj okupaciji, a to dokazuje i komentar u izraelskom ljevičarskom listu Haaretz koji kaže kako je Izrael njezinim uhićenjem i zatvaranjem riskirao da Ahed pretvori u “palestinsku Jeanne d’Arc”, Ivanom Orleanskom, francuskom nacionalnom heroinom.

Ahed se, kako kaže, zasad želi barem malo odmoriti prije nego odluči koji su joj sljedeći koraci. Želi uživati u tome što je napustila zatvorsku ćeliju.

– Napokon sam vidjela nebo bez ograde. Mogu hodati ulicom bez lisica. Mogu vidjeti zvijezde, Mjesec. Nisam ih dugo vidjela, a sada sam i sa svojom obitelji i prijateljima. No, sve to ne znači da ću odustati od borbe za slobodnu Palestinu – poručila je Ahed Tamimi.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar matteo999
matteo999
09:18 07.08.2018.

Što je ovo, plaćeni oglas proarapske propagande?

VE
verica2
09:12 07.08.2018.

" Na videosnimci se vidi kako Ahmed Tanini pljuska vojnika, pokušava ga šutnuti nogom....." Otac se pak "ponosi svojom kćeri koja ja borac za slobodu " , a životni mu je uzor Mahatma Gandhi i njegova filozofija nenasilne borbe. Nešto tu ne štima!

Avatar navijač
navijač
09:32 07.08.2018.

Trebala je otići u neku arapsku državu šamarati vojnike na dużnosti, prošla bi još gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije