Naslovnica Vijesti Svijet

Izrael usvojio kontroverzni zakon: Hebrejski postaje jedini službeni jezik, arapski degradiran

U prethodnoj verziji nacrt zakona spominjao je mogućnost osnivanja lokaliteta isključivo namijenjenih Židovima, što je isključivalo arapske izraelske građane koji čine 17,5 posto ukupnog izraelskog stanovništva, većinski židovskog
19. srpnja 2018. u 09:14 57 komentara 2378 prikaza
Benjamin Netanyahu
Foto: Reuters/PIXSELL

Izraelski parlament usvojio je u četvrtak nacrt zakona kojim se Izrael definira kao "državu-naciju židovskog naroda", u sklopu kojega je modificiran kontroverzni članak kojim se predviđalo osiguravanje novih lokaliteta za Židove.

U autobusu je i Marko Perković Thompson Efraim Zuroff: 'Simpatizer ustaštva' Thompson ne bi nigdje trebao biti počasni gost

Tim se tekstom usvojenim sa 62 glasa za i 55 protiv određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije arapski imao identičan status s hebrejskim, te nalaže da su "židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa"

Premijer Benjamin Netanyahu izrazio je zadovoljstvo tim glasovanjem. "To je odlučan trenutak u povijesti izraelske države koji naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesava u mramor", izjavio je on po završetku glasovanja. 

Pojas Gaze POJAS GAZE U izraelskoj paljbi na granici ubijena dvojica Palestinaca

U modificiranom tekstu se tvrdi da "država smatra kako je razvoj židovskih naselja od nacionalnog interesa te da će država poduzeti mjere za poticanje, napredovanje i služenje tom interesu". 

U prethodnoj verziji nacrt zakona spominjao je mogućnost osnivanja lokaliteta isključivo namijenjenih Židovima, što je isključivalo arapske izraelske građane koji čine 17,5 posto ukupnog izraelskog stanovništva, većinski židovskog. 

Zakon daje pravo na samoodređenje samo Židovima.

Ekskluzivno s hrvatskim vojnicima na libanonsko-izraelskoj granici

Benjamin Netanyahu
1 / 11
Libanon
A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • BeroII:

  Gdje je sada ona budaletina od zurdoffa ? Gdje su Pusići ? Gdje su svi oni "pametnjakovići" i ona gamad koja samo čeka priliku da pljuju po hrvatskoj ?

 • žuti:

  Ajmo na noge "internacionalci"! Država je odlučila koji je jezik u službenoj upotrebi na njenu teritoriju! Zbilja čudna neka država!

 • Avatar southman
  southman:

  Piše i u Hrvatskom Ustavu koji je službeni jezik pa čak i u Saboru čujemo svašta !