Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivni intervju

Ivo Josipović: Treba mi pomoć HDZ-ovih birača

josipović
Foto: Marko Lukunić / Pixsell
1/2
28.12.2009.
u 21:55

Josipović: Smatram da ću dobiti podršku većine stranaka, dobra bi bila i Mesićeva. Zašto je važno što govori Milan Bandić? To mi uopće nije važno.

S predsjedničkim kandidatom Ivom Josipovićem, koji je u prvom krugu izbora ostvario veliku prednost, razgovarali smo nekoliko sati pošto je Državno izborno povjerenstvo objavilo rezultate. I za razgovora prilazili su mu čestitari kojima se, kao ni njemu, još nisu slegli dojmovi onoga što su mnogi esdepeovci već nazvali pobjedom.

Vaši su protukandidati već počeli udarati ispod pojasa. Milan Bandić rekao je da Hrvatskoj nije potreban predsjednik kojim će Zoran Milanović upravljati daljinskim upravljačem.
I što onda? Zašto je važno što Bandić govori? To mi uopće nije važno. Komuniciram s biračima, a ova prljava kampanja obično završi tako da onaj tko blato donosi u blato se i uvalja.
Hebrang je izjavio da se nadao kako će ovim izborima Hrvatska odsjeći glavu korupcijskoj hobotnici, ali da se jedan krak hobotnice uspinje na Pantovčak.
Odsjeći ćemo taj krak hobotnice i nadam se da će mi glasači gospodina Hebranga pomoći u tome.

Većina vaših stranačkih kolega priželjkivala je Andriju Hebranga u drugom krugu, a vi?
Više sam puta rekao da mi je svejedno tko će mi biti protukandidat i da svakoga tko se pojavi u drugom krugu namjeravam pobijediti.

Hoćete li razgovarati s nekim od protukandidata i čiju podršku očekujete?
Kanim sa svima razgovarati, ne samo s protukandidatima, nego i sa svima onima koji utječu na javno mnijenje. Tko zna koji put govorit ću o svom programu i želji da ga ostvarim. Očekujem podršku svih hrvatskih građana koji su za poštenu i pravednu zemlju.

Mislio sam na političke stranke.
Ne bih o strankama. Mislim da ću dobiti podršku gotovo iz svih stranaka. Podrška ne mora biti institucionalna u smislu da predsjednik ili predsjednica stranke iziđe i kaže da me podržava, ali očekujem barem tihu podršku jer mislim da je svima u ovom trenutku jasno da je Hrvatska na odlučnom izboru između, opet govorim, svjetla i tame.

Večeras je ovdje bilo troje, što bivših što sadašnjih, savjetnika predsjednika Mesića. Očekujete li njegovu podršku?
Njegovi savjetnici, a i predsjednik Mesić su glasači. Oduševljen sam što su oni prepoznali program i nadam se svačijoj podršci, pa i njihovoj. Dobro bi mi došla i Mesićeva javna podrška.

Koliki vam je proračun za sljedećih 15 dana?
Ne znam pojedinosti. Ulazak u drugi krug, posebno protiv kandidata koji ima na raspolaganju golemu količinu novca, zahtijeva malo veći angažman. Potražit ću sponzore pa ćemo vidjeti koliko ćemo imati.

Bi li neko neovisno tijelo trebalo istražiti financiranje kandidata?
Mislim da postoje mehanizmi da Porezna uprava i financijska policija, koje bi to mogle i morale po svojim općim nadležnostima, ispitaju kampanju. Osobito kad vidite ovakav nerazmjer između deklarirana novca i spotova, plakata i svega ostalog. 
Za to ću se jako zauzimati, ako ne prije izbora, a ono poslije njih.

Bojite li se toga da je vaš rezultat gotovo jednak rejtingu SDP-a?
Ne vidim ništa loše u tome. Određen rasap glasova koji se dogodio posljedica je toga da je više nego na bilo kojim prijašnjim izborima bilo jako mnogo respektabilnih kandidata. Pogledajte, to su sve bivši ministri, ugledni ljudi iz javnog života i nije čudno što su se glasovi rasuli. Kad se sve sažme, štošta će biti jasnije i kompaktnije.

Hoćete li, pobijedite li, za razliku od predsjednika Mesića, nositi lentu?
Mislim da je to posve nevažno. Ako protokol negdje to nalaže, možda je i stavim. Protokol se mijenja. Čovjek sam 21. stoljeća i takav bi trebao biti i protokol.

Komentara 259

RA
radant
12:01 29.12.2009.

jedini pravi se nije kandidirao

ŠI
šifra2
22:05 28.12.2009.

Treba hitno provjeriti Posmrtnu pripomoć. štedionicu Zlatica, ZAMP i druga mjesta gdje je Josipović pošteno radio za opće dobro. (krao je i od \"mrtvih\")

MO
modrulj
08:53 29.12.2009.

Koja invazija bandicevih seljaka na netu! lol ali sve vam je za k...., izbore dobit nece ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije