Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIJEK pod opsadom

Vrkić ljutit: Komarce mogu tretirati samo oni iz HDSSB-a

15.05.2013., Osijek - Zbog velike najezde komaraca grad Osijek platio je zaprasivanje iz zraka koje je odradjeno sa tri aviona. Zadnji puta avio zaprasivanje s tri aviona odradjeno je prije petnaest godina. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
26.06.2015.
u 12:30

Gradonačelnik je ogorčen na županijski Zavod za javno zdravstvo, koji im je triput odbio zahtjev za zaprašivanje iz zraka

S velikom najezdom komaraca suočava se Osijek, a napadaju iz Kopačkog rita. Razlog su obilne kiše i visok vodostaj Dunava, no krivca gradska uprava vidi i u županijskom Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) koji im, tvrde, ne dopušta zaprašivanje iz zraka. Smatraju to i političkom odlukom, pa gradonačelnik Ivica Vrkić kaže da "samo oni koji su u HDSSB-u mogu tretirati komarce".

– Najteže je u rubnim dijelovima grada i na zelenom pojasu, gdje je zbog nepristupačnosti terena djelotvorno jedino suzbijanje najezde iz zraka. Dostavili smo stoga županijskom ZJZ-u čak tri zahtjeva za aviotretiranje, ali su odbijeni, dok je susjednom Bilju dopušten u cijeloj općini – kaže gradski pročelnik Romano Kristić. Uputili su i zahtjev Ministarstvu zdravlja te Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo i zatražili nadzor nad radom županijskog ZJZ-a.

– Ne provode monitoring na području cijele županije, ne nadziru žarišta u Kopačkom ritu, opstruiraju rad, koče pravodobne tretmane – prozivaju u Gradu.

Avion i ekipe su, nastavljaju, spremni, a imaju i potporu građana te Zelenih Hrvatske. Zaprašivali su iz zraka 2013. i 2014., a ove je godine u samo sedam dana, od 8. do 15. lipnja, broj komaraca u Osijeku porastao gotovo 20 puta. S 2207 jedinki "eksplodirao je" na 41.900.

– Ravnatelj ZJZ-a Zlatko Pandžić, kao desna ruka Branimira Glavaša, koristi svoju poziciju u političke svrhe. I ljutit je što su njegovi komitenti, dvostruko skuplji, izgubili na natječaju – kaže Vrkić. Pandžić, pak, odgovara kako su odbijenicu dva puta ispisali i Osijeku i Bilju. – Nema preleta preko naselja, takav je zakon. Ako je Bilje zaprašivalo iznad kuća, prijavit ćemo ih za prekršaj – kaže Pandžić.

Načelnik Bilja Željko Cickaj potvrđuje da je dvaput odbijen, ali treći put, tvrdi, nije.

– Imam dozvolu za rubne dijelove, a u njima ima i kuća. Neću bacati novac na uzaludne tretmane sa zemlje, špricat ću iz zraka pa neka me kazne – odlučan je Cickaj.

>> Roditelji broje plikove na djeci, traži se i pomoć Vlade

Komentara 3

SI
Sittingbull
18:08 26.06.2015.

Vrkić je u pravu. Hdssb-ovce nije briga za građane . Bave se politikanstvom. Kako se aviotretiranje može obavljati u Vukovaru (doduše bez nekog efekta jer je sredstvo neefikasno) a ne i u Osijeku.

Avatar d-ano
d-ano
23:29 26.06.2015.

ocito da su i komarci postali sredstvo politickog mazohizma,,,,,

NI
nibunika
20:35 26.06.2015.

Godinama su Osijek i okolne gradove u bivšoj državi od komaraca štitili, i to uglavnom efikasno, avioni Poljoprivredne avijacije i nije nikada bilo nikakvih sigurnosnih problema. Ne vidim nikakvog razloga da se to ne nastavi činiti i nadalje, osim politikantskih.kih. Nadam da će Osječani i stanovnici ostalih mjesta , kod slijedećih izbora prepoznati te politikante.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije