Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2017. u 11:02

Objavama privlači pozornost, ali problem je nastao prije odluke o lex Agrokoru

Situacija u Agrokoru ove se godine svakodnevno mijenjala, stoga bi trebalo podsjetiti na zbivanja od samog početka godine kako bi se objave novopečenog blogera Ivice Todorića uzele s velikim oprezom.

Prije nego li je Vlada održala sastanak s Todorićem i odlučila se na aktivaciju lex Agrokora, s više je strana objavljeno da je koncern u lošoj financijskoj situaciji. Dio investicijske javnosti još je lani osjetio da novca koncern nema, nekim dobavljačima je krajem prošle godine rečeno da ih se neće moći platiti, početkom godine rejting agencija Moody’s smanjila je izglede Agrokora u negativne, ruski veleposlanik javno je obznanio da Agrokor ima problem i da ga ruske banke više neće financirati, prijetila mu je blokada... Sve se to događalo prije nego li je Vlada shvatila da država ima problem koji bi mogao opasno naštetiti domaćem gospodarstvu. Iako je zakon lex Agrokor promptno donesen, ipak su se svi obrušili na Vladu zbog prekasne reakcije i navodnog pogodovanja Todoriću. Sada Todorić upravo iznosi suprotne tvrdnje. Da mu je Vlada oduzela kompaniju, da su koristili dokumentaciju iz upitnih izvora na temelju koje su zakon donijeli, da je bilo previše sukoba interesa...

Možda i nije bitno što Todorić sada pronalazi neke poveznice, nego se treba držati srži, a to je da je problem postojao i da je koncern o kojem ovisi velik dio gospodarstva trebalo spašavati zato što Todorić nije kontrolirao zaduženost, a na kraju nije ni priznao problem. Pa bi Sberbank možda i uskočio s kreditom većim od odobrenih 100 milijuna eura u veljači, što je uostalom spasilo blokadu koncerna, da Todorić i dalje nije lažno uvjeravao odgovorne kako problem ne postoji. Tek kad je banka poslala vlastite forenzičare, otkriveno je da računovodstvo koncerna nije točno. I izvanredna uprava odmah je primijetila da se brojevi ne poklapaju s onima prikazanima u izvješćima, a koliko točno, znat će se ovih dana kada se objavi revizorsko izvješće. Zato Todorićeva želja da se Vlada zabrine i da svojim objavama pokrene debatu, nema jake temelje.

Ključne riječi

Komentara 1

DR
Draš
15:57 25.09.2017.

Umjesto da se dezinformirate,informirajte se: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/problem-s-todoricem-je-sto-uglavnom-govori-cinjenice-koje-su-provjerljive-1067259/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije