Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Todorić i dalje vlasnik'

Dalić: Neka Todorić dođe sa 40,2 milijarde kuna i isplati vjerovnike

Martina Dalić i Andrej Plenković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
24.09.2017.
u 08:14

Dobavljačima je plaćen dio starog duga, a nova se roba plaća u ruku te je izbjegnut kolaps

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na optužbe protiv Vlade koje je Ivica Todorić objavio na svom novom blogu u petak opovrgnuvši da je zakon “lex Agrokor” donesen pod prisilom.

Todorić je nastavio u subotu kada je ponovo pisao na blogu podržavši osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

No prve reakcije na njegove objave nisu pozitivne s većine strana jer teško može sada nekoga uvjeriti da je situacija u Agrokoru bila dobra. Materijal s kojim je izašao napisan je prije nekoliko tjedana, a tek u petak Todorić je dao zeleno svjetlo da se objavi, kažu nam osobe bliske Todorićevim suradnicima, te napominju kako je Todoriću jedini cilj rušiti Vladu. Navodno u rukavu čuva niz elemenata za koje će, kažu, Vladi trebati dobra obrana.

Optuženi da štite Todorića

Plenković se u subotu osvrnuo na Todorićeve optužbe na račun Vlade.

– Ja sam zadnjih otprilike pet i pol mjeseci zajedno sa svim ostalim članovima Vlade od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitimo jednog čovjeka, da želimo prebaciti na porezne obveznike dug jedne privatne kompanije i sad izgleda da sve te optužbe, čini mi se, nisu točne – rekao je i dodao da je politika Vlade i jedini i glavni interes bio zaštititi interes hrvatskog gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava, a zahvaljujući donesenom zakonu i poduzetim mjerama sačuvana su radna mjesta i opskrba u najuspješnijoj turističkoj sezoni u zemlji.

Opovrgava i optužbe da je zakon donesen pod prisilom, kako je Todorić naveo na svom blogu, jer aktivacija zakona bila je moguća samo uz Todorićev pristanak.

– Nikakvog pritiska, to vam garantiram, naročito ne od Vlade nije bilo – poručio je Plenković.

Da pritiska nije bilo, poručila je i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ocijenivši da su Todorićeve riječi dokaz njegove odvojenosti od stvarnosti.

Podsjetila je i da je Todorić i dalje upisan kao vlasnik koncerna pa može u svakom trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga.

Konačni iznos duga znat će se uskoro, kada će biti objavljeno revizorsko izvješće.

Dalić je i ponovila kako “lex Agrokor” nije protuustavan jer sukladno ustavnim odredbama predstavlja ograničavanje poduzetničke slobode u situacijama koje su propisane zakonom.

– Ustav u situacijama koje predstavljaju rizik za sigurnost i stabilnost gospodarstva to dopušta. A mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila je da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori – rekla je M. Dalić.

Ne znamo koliko će koštati

No s tim se, kao ni u vrijeme aktiviranja zakona, ne slaže sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić koji ponavlja da se radi o zakonu kojim se krše temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom.

– Koliko će nas koštati ovaj zakon, to ćemo tek vidjeti. U slučaju primjene stečajnog ili predstečajnog postupka sve tužbe o kojima sada govorimo bile bi izbjegnute.

U ovaj su postupak uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode – komentira Kolakušić.

Izvanredna uprava u srpnju je podnijela zahtjev za priznanje postupka izvanredne uprave pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa, a ročište je zakazano za kraj listopada.

Tada bi se prema očekivanjima trebale i povući najavljene tužbe ili žalbe u zemljama unutar Europske unije. Dobavljači, koje se kontaktira, također su zadovoljniji aktiviranjem “lex Agrokor” jer naplatili su dio starog duga, u rokovima se plaćaju novi, a i izbjegnuta je šteta za gospodarstvo koja bi nastala da je proglašen stečaj.

Na blogu u subotu Ivica Todorić osvrnuo se na osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor poručivši kako je ono nužno za rasvjetljavanje svih okolnosti koje su se dogodile u Agrokoru.

– Osnivanje saborskog istražnog povjerenstva nužno je jer su u ovom slučaju i Ustav i zakoni Hrvatske teško povrijeđeni, a “lex Agrokor” prouzročio je štete od više milijardi kuna, i to ne samo Agrokoru, već izravno RH. Odgovornost ljudi iz Vlade koja je donijela zakon skrojen samo za jednu tvrtku te odgovornost Vlade zbog političkog sponzorstva nad nezakonitim postupanjem izvanredne uprave u zaduživanju i poslovanju izvanredne uprave Agrokora jednostavno je i lako utvrdiva. Za to ću podastrijeti sve relevantne dokumente i dokaze – kaže Todorić i izražava nadu da će Vlada podržati osnivanje povjerenstva te da neće biti pritisaka na Ustavni sud kod ocjene prijedloga o utvrđivanju ustavnosti “lex Agrokor”. Kaže i kako je politička, ali i druga odgovornost visokopozicioniranih političara iz samog vrha vlasti u ovom slučaju neoboriva činjenica i nema nikakve dvojbe da samo istražno povjerenstvo može dati sve odgovore i utvrditi imena odgovornih.

Komentara 67

BU
Budak
09:30 24.09.2017.

Samo polako, klimoglava. U istom ste brodu. Progurala si svog muža u upravu INE gdje služi mađarskim interesima protiv svoje domovine a ti si potpredsjednica vlade i ministrica. Školski primjer sukoba interesa i političke korupcije. Hijena hijenu napada.

DU
Deleted user
08:35 24.09.2017.

Zaboravili su hadezeovci da je dug nastao jer su sdp i hdz godinama gledali tododriću kroz prste. Pevac je uhapšen i optužen za izdavanje mjenica bez pokrića dok se todoriću nije dogodilo ništa. Pevacu su odmah sudili bez odugovlačenja po kratkom postupku. Dok za todorića se donosi zakon kojim se nadoknađuje opljačkani dug, u HDZ radi ministar koji je sve to znao i nikom ništa. Znači lažete i još ste bezobrazni.

Avatar majmunranko
majmunranko
08:35 24.09.2017.

Ne znam, ali teško će se objasniti zašto bi vlasnik svoju tvrtku samo tako prebacio nekom drugom na upravljanje bez ikakvih uvjeta i ograničenja, bez obzira koliko ta tvrtka bila u problemima. No, bez konkretnih dokaza se ne treba vjerovati ni jednoj ni drugoj strani, obje su lažljive, lopovske i muljatorske. Dakle, Ivice, dokazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije